Ključ za Igre u Tokiju 1Foto: STARSPORT

Još od trenutka kada im je žreb namenio (redom) Rusiju, Mađarsku i Kazahstan za rivale na trodnevnom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Đeru od 19. do 21. marta, najbolje rukometašice Srbije znaju da će im debitantski odlazak na ovo takmičenje od osamostaljivanja države najviše zavisiti od onoga što budu napravile u drugom kolu, tj. subotnjem duelu sa domaćinom.

Jer Kazahstanke, u teoriji ali i realno, imaju najmanje šanse da uzmu jednu od dve „vize“ za Tokio.

– Mađarice, kao i Ruskinje, imaju veći rezultatski pritisak od nas. S obzirom da su njhove lige i ulaganja u rukomet svetlosnu godinu ispred onoga što mi imamo. One moraju, a mi jako želimo da odemo u Tokio. Posebno igračice koje će posle ovog olimpijskog ciklusa završiti reprezentativnu karijeru. Nismo favoriti, ali nam naš kvalitet, želja, partije sa poslednjeg Svetskog prvenstva i fenomenalan start na prošlogodišnjem šampionatu Evrope daju pravo da se nadamo najboljem. I protiv domaćina će mnogo toga zavisiti od našeg pristupa, mirnoće i zajedništva. Dobro ih poznajemo, pa znamo gde su Mađarice najčvršće a gde najranjivije – kaže srednji bek našeg tima Kristina Liščević.

Kako je pandemija korona virusa oterala publiku sa tribina, desetoplasirana ekipa sa EP 20202 neće imati domaći teren kao adut u rukama, ali zato deo energije i optimizam može da crpi iz činjenice da sve reprezentativke igraju u svojoj zemlji i to dobar deo njih u Ferencvarošu, gde selektor Gabor Elek zarađuje i trenersku platu, za razliku od 13-plasiranog tima sa istog EP, rasutog po mnogim državama.

U Mađarskoj veruju i da bi ovog puta mogao da im se posreći napravljeni spoj mladosti i iskustva, tj da će posle propuštenih Igara u Londonu 2012. i Riju 2016. opet biti akteri takmičenja na kom su uzeli jedno drugo, dva treća, dva četvrta i jedno peto mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari