Ko je Janik Siner, protivnik Novaka Đokovića u finalu Završnog mastersa u Torinu? 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U finalu Završnog mastersa u Torinu igraće Novak Đoković i Janik Siner.

Obojica tenisera su do finala stigli nakon ubedljivih pobeda u polufinalu, Janik Siner je bio bolji od Rusa Danila Medvedeva sa 2:1 u setovima, a Novak Đoković je nadigrao Karlosa Alkaraza za manje od sat i po vremena i savladao ga rezultatom 6:3, 6:2.

Siner i Đoković su se već sastali ove nedelje u Torinu i to u okviru „Zelene grupe“, gde je Siner slavio rezultatom 2:1 u setovima.

Sada će Đoković imati priliku za revanš, a i poznato je u svetu tenisa koliko je jednog igrač teško dobiti dva puta u kratkom vremenskom periodu, pa će pred domaćim igračem biti težak zadatak i pravi ispit zrelosti.

Nema sumnje da će Siner biti nošen podrškom sa tribina „Pala Alpitur“ dvorane, ali to će biti samo motiv više za srpskog tenisera koji će po deveti put igrati u finalu Završnog mastersa i u sutrašnjem duelu će tražiti sedmu titulu u karijeri na ovim turnirima.

Sa druge strane, za mladog Italijana ovo je meč dosadašnje karijere, budući da se nikada nije nalazio u ovakvoj sličnoj situaciji u životu.

Ko je Janik Siner?

Janik Siner je rođen 16. avgusta 2001. godine. Trenutno je četvrti teniser sveta prema ATP rang listi čime je postao najbolje rangirani italijanski teniser u istoriji.

Siner je osvojio deset titula na ATP Turu u singlu, uključujući i Masters 1000 titulu na Kanadskom Openu 2023, kao i jednu u konkurenciji parova.

Odrastao je na severu Italije, u regionu Južni Tirol. Bio je aktivan u skijanju, fudbalu i tenisu kao dete.

Nakon što je osvojio nacionalno prvenstvo u skijanju sa osam godina, Siner se fokusirao na tenis i sa trinaest godina se preselio se na italijansku rivijeru kako bi trenirao sa iskusnim trenerom Rikardom Pijatijem.

Iako je imao ograničen uspeh kao junior, Janik Siner je počeo da igra na profesionalnim turnirima sa 16 godina i postao je jedan od retkih igrača koji su osvojili više titula na ATP Čelendžer Turu sa 17 godina.

Ko je Janik Siner, protivnik Novaka Đokovića u finalu Završnog mastersa u Torinu? 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Osvojio je nagradu za ATP Novajliju godine 2019. godine nakon što je ušao u TOP 100, te stigao do svojih prvih polufinala na ATP turniru i osvojio Next Generation ATP finale u Milanu.

Janik Siner je nastavio svoj uspon u TOP 50 2020. godine sa svojom prvom pobedom nad igračem iz TOP 10, četvrtfinalom na Rolan Garosu (postavši najmlađi četvrtfinalista u muškom singlu od Novaka Đokovića 2006. godine) i osvajanjem prvog ATP naslova na turniru u Sofiji 2020. godine.

Imao je odličan start u 2021. godini, a 1. novembra 2021. godine postaje prvi igrač rođen u 2000-im godinama koji ulazi u TOP 10 ATP liste.

Siner je osvojio svoj prvi Masters 1000 u Kanadi, u Torontu 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari