Kokoškov složio kockice 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Fenerbahče je od najneprijatnijeg iznenađenja ovogodišnje Evrolige, za nepuna dva meseca postao najveći hit.

Protiv Himkija su stigli do osme uzastopne pobede, što je u ovom format elitnog takmičenja prava retkost, stigli do skora 13-10, tačnije do crte koja označava plasman u plej-of.

Serije ubedljivih poraza, neubedljivost na parketu u oba smera, doveli su nedavno pod upitnik čak i opstanak Igora Kokoškova na klupi.

Bilo je „preispitivanja“ u smislu da on ne može da se prilagodi evropskoj košarci s obzirom na dugo vreme provedeno u SAD i NBA ligi.

Bili su zaista na ivici da evropsku sezonu „završe“ već u januaru, uprava kluba je srećom pokazala strpljenje ii mala poverenje u trenera i onda je usledio „kvrc“.

Najpre se od povrede oporavio Jan Veseli, već godinama igrač od koga u Feneru mnogo toga zavisi. A zatim i Nando de Kolo koji je zbog povrede odsustvovao više od mesec dana.

Stigle su novajlije Pjer i Džerel Edi, a u klub se posle prekookeanske avanture vratio Marko Gudurić.

I svc se potpuno preokrenulo, jasno je bilo da su povrede desetkovale tim, ali je postaqlo očigledno i da je Kokoškov svo vreme iskoristio da roster zategne do kraja i pojača se gde je za to video potrebu.

I počeo je Fener da igra odlično i pobeđuje sa po 20 razlike (Asvel, Baskonija), pa i skoro 30 (Panatinaikos, Himki), tesno je bilo samo protiv Crvene zvezde u Beogradu, (73:71), kod CSKA u Moskvi (89:83) i Makabija iz Tel Aviva (82:75). Bio je to sasvim drugi tim, odbrana koja je izgledala katastrofalno postala je moćna, a napad bez rešenja nerešiva enigma za protivnike.

U osmoj pobedi zaredom, protiv Himkija, Fener je i statistički blistao.

Crno-žuti su pogodili čak 85,3 odsto šuteva iz igre (29/34), što je drugi najbolji učinak još od 2009. i Panatinaikosovih 87,5 procenata protiv Oldenburga.

Četiri igrača su imala indeks veći od 23, Braun (25), De Kolo (23), Pjer (26) i Veseli (27). To se u Evroligi prethodno desilo pre 11 godina.

Ukupni indeks tima bio je 155, deveti najbolji u istoriji Evrolige, za čitavih 12 poena srušen je i klupski rekord zabeležen protiv London Tauersa još u oktobru 2001.

Jan Veseli je posle meča rekao da su se pribojavali rasterećenosti protivnika koji je odavno izgubio sve šanse za plasman u plej-of i zakucan je za samo dno tabele.

„Pokušali smo da se držimo svog plana igre. Prvo poluvreme nije bilo dobro, ali smo u nastavku ušli u naš ritam i odigrali odlično do kraja. Imamo veliku želju da igramo što bolje, posle starta koji je bio katastrofalan. Imam utisak da smo pronašli sebe i put koji vodi ka pobedama, ali ništa nije gotovo, pred nama je još mnogo mečeva u kojima moramo da budemo podjednako dobri“, smatra Veseli.

Fenomenalna serija Fenera bukvalno se poklopila sa povratkom Marka Gudurića, koji u Evroligi još nije doživeo poraz svoje ekipe. Na osam nastupa po povratku iz NBA prosečno je beležio 11,4 poena uz 3,8 skokova i 3,4 asistencije po utakmici.

„Igor je odličan trener, njegovo znanje o košarci je neverovatno. Razume igru. Ne sumnjam da će biti odličan, možda jedan od najboljih trenera u Evropi svih vremena, ako ostane ovde“, kaže Gudurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari