Kolike su šanse reprezentacija Srbije da se plasira na SP 2022? 1Foto: Starsport

Baraž je za reprezentaciju Srbije po mišljenju fudbalske struke jedina realna opcija kroz koju bi mogao da se izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Žrebom su „orlovi“ svrstani u Grupu A sa Portugalom, Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom, a direktan plasman izboriće samo prvoplasirana ekipa, dok će druga morati u doigravanje.

Svi rivali su Srbiji dobro poznati, a naročito Portugal (1:1, 2:4) i Luksemburg (3:1, 3:2) s kojima je bila i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Sa Irskom (2:2, 1:0) smo igrali u prošlim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, a Azerbejdžan još uvek pamtimo iz 2003. godine kada je baš protiv naše selekcije ostvario prvu pobedu u istoriji svog reprezentativnog fudbala (1:2).

Ove kvalifikacije biće specifične po tome što će se igrati od marta do novembra, tako da vremena za pripremne utakmice na kojima bi se uigravalo nešto novo nema.

Bivši reprezentativac i nekadašnji selektor Srbije Ljubinko Drulović upozorava za Danas da će ključne biti utakmice protiv selekcija koje su na žrebu bile poređane ispod nas, podsećajući da nas je „istorija naučila da protiv malih lakše gubimo bodove neko protiv velikih“.

– Portugal je nesumnjivo favorit u našoj grupi. Mislim da Srbija, kako sada stvari stoje, ima bolju ekipu od Irske i da to drugo mesto ne bi smeli da ispustimo. Međutim, protiv svih tih, uslovno rečeno manjih, moramo da budemo perfektni ako želimo da dođemo do te odluke protiv Portugala. Baraž će takođe biti izuzetno težak jer nam mogu doći veoma jaki rivali i zato je veoma bitno da se do njega maksimalno uigramo – priča Drulović.

Selektor koji je sa omladincima Srbije postao prvak Evrope 2013. godine upozorava i da Fudbalski savez Srbije mora pod hitno da odluči sa kojim će kadrom ući u kvalifikacije.

– Prvo moramo da vidimo šta će se desiti u Savezu, da li će se menjati selektor ili ostaje stari… Ostalo je relativno malo vremena do marta i odluke treba doneti što pre. Ozbiljno se treba spremiti, a mnogo toga će zavisti i od rasporeda mečeva. Ako novi selektor bude preuzeo dužnost svakako će mu značiti da prvo kolo ne mora da igra protiv Portugala – ističe Drulović.

Bivši reprezentativac, a sada fudbalski trener, Ognjen Koroman naglašava da sa trenutnim „haosom u FSS“ malo šta možemo da očekujemo, iako „imamo kvalitet za odlazak na Mundijal“.

– Ne znam čemu da se nadamo jer je nama fudbal praktično već ugašen, samo nam UEFA još nije dala sertifikat koji to potvrđuje. Ovako su nas polako izbacili iz Lige Evrope da nemamo klupskog predstavnika, pa nam polako daju do znanja gde nam je mesto. Mi trenutno ne znamo ni ko nam je selektor, ni s kojim ćemo timom da igramo te kvalifikacije, da li će doći do smene generacije ili još Katar da ovi stariji izguraju… Ne znamo ni da li ako dođe Milojević za selektora onda mora da ode Matijašević s funkcije sportskog direktora, što je još jedan dokaz haosa u Savezu i da se zapravo ništa ne radi ni sistemski ni planski – upozorava Koroman.

Jedina šansa po njegovom mišljenju može da bude baraž, ako do tada, novi ili stari selektor, uspe da uigra ekipu do savršenstva.

– Grupa je jako teška. Sa Portugalom kao šampionom Evrope teško možemo da se nosimo. Nama je jedina šansa da novi selektor uigra tim do jeseni i da kroz baraž probamo da se plasiramo. Moramo biti realni i reći da nam je fudbal katastrofa. Ovo nema veze sa reprezentativcima koji imaju klasu, ali rezultati nacionalnog tima su samo odraz stanja u celoj zemlji. Kad nam fudbal vode Tončevi, Terze, Kokeze, onda su nam takvi i rezultati. Crvena zvezda u Superligi igra sama sa sobom. Sve se to na kraju odrazi i na nacionalni tim – navodi Koroman.

Bivši selektor Milan Živadinović tvrdi da će rezultat zavisiti samo od ozbiljnosti selektora i igrača, za šta je preduslov „da se reši rijaliti u Savezu“.

– Mislim da smo dobili protivnike koji nisu nepobedivi, ako se napravi dobra atmosfera u ekipi i svakoj utakmici priđe maksimalno ozbiljno. Ako budemo mislili da će to biti lagano za nas, onda će nam i drugo mesto biti nedostižno. Mene više brine da li ćemo do početka kvalifikacija rešiti ovaj rijaliti u Savezu. Zašto uopšte menjaju Tumbakovića? Verovatno zato što se nekome ne sviđa. Dobićemo četvrtog selektora u tri godine, pa nek nam je bog u pomoći u kvalifikacijama. Ja se samo nadam da će doći uskoro dan kada ćemo funkcionere da menjamo, a selektorima da damo šansu da normalno rade – zaključuje Živadinović.

U FSS već prežalili Tumbakovića

Fudbalski savez Srbije objavio na svom sajtu samo izjavu potpredsednika nacionalne „kuće“ fudbala Marka Pantelića. Činjenica da se Služba za odnose sa javnošću FSS prvi putnije setila da pita selektora za komentar grupe jasno govori da će nacionalni tim dobiti četvrtog stratega u poslednje tri godine.

Sanjaćemo Škotsku u baražu

Šansu za odlazak u Katar kroz baraž tražiće svih deset drugoplasiranih reprezentacija, uz još dve selekcije koje su ostvarile najbolji plasman u tek završenoj Ligi nacija (a da nisu osvojile prvo ili drugo mesto u kvalifikacionoj grupi). Od tih 12 selekcija samo će tri otići na Mundijal. Statistika kaže da od deset nosilaca grupa najmanje četiri reprezentacije neće biti prve. U praksi to znači da će u baraž sigurno ići neko od favorita poput Španije, Italije, Belgije, Holandije… Šansa da u slučaju plasmana u baraž izvučemo selekciju poput Škotske ili Norveške meri se jednocifrenim brojem u procentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari