Koliko je realno da Nemanja Vidić postane predsednik FSS 1Foto: EPA/ALBA VIGARAY

Fudbalski savez Srbije ispraća 2022. – drugu godinu bez predsednika. Srpska kuća fudbala vapi za čvrstom rukom. A, da li će čovek od autoriteta napokon stići na Terazije 35, to je već pitanje za dublju analizu.

U ovom trenutku izvesna je samo prognoza – FSS će u prvom kvartalu 2023. dobiti četvrtog predsednika od kako deluje kao savez na državnom nivou. Sve ostalo obitava u maglovitim formulacijama i očekivanju miga sa državnog vrha.

Poslednjih dana, sve su glasnije najave da bi u trku za predsednika Fudbalskog saveza Srbije mogao da uđe Nemanja Vidić. Šanse legendarnog reprezentativca, u priči o kandidaturi, rapidno su porasle s prvim novembarskim danima. Mondijalska euforija skrajnula je temu o nasledniku Slaviše Kokeze na Terazijama 35, međutim, ovih dana u živim fudbalskim agorama od Kelebije do Šare oživele su diskusije o novim rešenjima u vrhu FSS. I Nemanji Vidiću kao potencijalnom iskoraku u budućnost.

Odakle ponovna priča o bivšem kapitenu „orlova“ kao kandidatu za predsednika FSS? Navešćemo najmanje pet, krucijalnih, razloga.

Nove okolnosti

Priznao je Vidić u jeku izbornog procesa – voleo bi da se kandiduje za predsednka. Odustao je, proceduralne „začkoljice“ nisu ostavile prostor ozbiljnijoj akciji. Okolnosti su se, u međuvremenu, promenile – u korist Nemanjine kandidature. Mandati delegata potvrđeni su na poslednjoj skupštini i u situaciji kad se znaju imena 84, od 85 delegata, Vidić može da se upusti u projekat obezbeđivanja šire podrške. Kandidatura zahteva pet potpisa – Mirko Poledica javno je obećao jedan. Postojeći saziv, sigurno, garantuje Vidiću i veću podršku od minimalne.

Želja da radi

Odavno se šuška o povratku Nemanje Vidića fudbalu. Strogo doziranim pojavljivanjima u javnosti, legendarni fudbaler nije ostavio prostora za širu priču – poslednji put viđen je na dolasku Aleksandera Čeferina, predsednika UEFA, u Beograd. U svim pričama, ipak, provejavale su informacije da bi Vidić posle igračke, mogao da se upusti u građenje karijere sportskog radnika. O trenerskom, ili menadžerskom, angažmanu skoro da nije bilo ozbiljnijeg pomena…

Školovanje

Postigračke dane, Nemanja Vidić iskoristio je za usavršavanje. Intelektualno, pogotovo! Od kraja 2021. nalazi se na listi polaznika četvrte generacije MIP programa UEFA. Projekat evropske kuće fudbala, namenjen bivšim i isključivo izabranim fudbalerima, okončala su samo još dvojica fudbalera s naših prostora, počivši Goran Bunjevčević i Danko Lazović. U narednoj godini, bivši reprezentativac Srbije dobiće i prestižnu diplomu, uz izučavanje sportskog marketinga, menadžmenta, upravljanja sportskim organizacijama… Za budućeg funkcionera više nego dobra preporuka.

Povratak u Srbiju

Posle okončanja karijere u kopačkama, Nemanja Vidić vratio se – Srbiji. Životnu i poslovnu orijentaciju, u ovom trenutku, bazirao je među svojim ljudima, u matičnoj državi. Zato je i logično razmišljanje o angažovanju u najpopularnijem sportu. Povratak u domovinu nije zanemarljiva pretpostavka budućeg fudbalskog angažovanja. Kretanje na relaciji Beograd – Zlatibor, uz upadljivo prisustvo u krugu fudbalskih delatnika, približnih godina i razmišljanja, drže Nemanju u formi, u centru zbivanja i proverenih informacija…

Grupa saradnika

Legitimitet eventualnoj Vidićevoj kandidaturi moraće da obezbedi i izabrani sastav Izvršnog odbora. Statut FSS zahteva od budućeg kandidata za predsednika da 15 dana uoči izborne sednice skupštinskog saziva dostavi i spisak najbližih saradnika. Aktuelni trenutak domaćeg fudbala ne ostavlja veliki izbor. Zabrojao se i Nenad Bjeković sa svojim Izvršnim odborom, ekvivalentnom šamaru domaćoj javnosti. Potencijalnu kandidaturu Nemanje Vidića mogla bi da osnaži, upravo, buduća „fudbalska vlada“, od nekompromitovanih, ali i kadrova sa stavom, imenom i prezimenom…

Iako prilično jaka, grupa argumenata, ipak, u praksi nije ozbiljnija garancija Vidićevog uspeha u potencijalnoj borbi za mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Strogo kontrolisan izborni proces, u Skupštinu FSS, promovisao je delegate, spremne da isključivo slušaju mig političkog vrha. A, Nemanja nije u toj igri…

Ostali parametri, iako nisu beznačajni, samo trenutno sužavaju manevarski prostor Vidićevoj borbi za FSS i srpski fudbal. Svi oni, najednom, mogu da odćarlijaju u istoriju i nestanu, kao oblak u decembarskoj tami.

Uz konačnu i zaključujući konstantu – bez podrške sa Andrićevog venca, Nemanja dalje od kandidature neće moći, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari