Kontrolom do prekida serije 1Foto: Euroleague

Nije se verovatno nadao da će se u Beograd vratiti u okviru novog duplog programa Evrolige, prvi put nakon rastanka sa crno-belima u trenutku kada je obelodanjeno da je rešio da tuži Partizan.

Predvodiće Bajern protiv Crvene zvezde koja će pak silno želeti da u 27. kolu napokon prekine niz evroligaških poraza koji traje od 18. januara i pobede u Madridu nad Realom.

Upoznat je i sam Dejan Radonjić da su nakon njegovog odlaska iz Zvezde 2017. u klubu razmišljali o Trinkijeriju kao nasledniku.

Sticajem okolnosti, upravo je bivši trener Partizana nasledio crnogorskog stručnjaka na klupi Bajerna (Oliver Kostić bio privremeno rešenje) i dobrano uticao na to da Bavarci ove sezone igrački deluju kao tim koji može mnogim favoritima da pokvari planove.

Odličnu je doselekciju napravio italijanski trener angažujući dobre, ali ne i vrhunske igrače u evroligaškim okvirima poput Džejlena Rejnoldsa, Vejda Boldvina, Džahuana Džonsona, kao i tokom sezone Denisa Silija, Davida Kremera, ali i američkog veterana i bivšeg košarkaša večitih rivala, Džejmsa Gista.

Nik Vajler-Beb pravo je otkrovenje, s obzirom na to da je kao relativno anoniman bek posle samo jedne profesionalne sezone u Ludvigzburgu, uspeo da se nametne kao vrlo produktivno rešenje čak i u evroligaškoj konkurenciji.

Bajern igra vrlo lepu, brzu i modernu košarku; u visokom ritmu takmac je i najkvalitetnijim ekipama ove sezone.

Uostalom, od poslednjih osam mečeva, pobedili su na pet i jedino su, čini se, neprijatno iznenadili pre dva kola, kada su poraženi na gostovanju francuskom Asvelu, kao i u Milanu.

Da je u pitanju izbalansiran tim pokazuju i gotovo svi važniji statistički parametri prema kojima je Bajern među osam najboljih ekipa.

Na skoro 80 datih poena, za tri šutiraju visokih 38 odsto, pritom niko osim Boldvina na pleju i Rejnoldsa pod košem nema neograničenu slobodu u igri.

Trener Trinkijeri ima široku rotaciju; čak njih osmorica u proseku igraju preko 20 minuta, dok ukupno jedanaestorica na terenu provode 12 i više minuta.

Iako su prema broju asistiranih poena tek na 13. mestu (16,5) u postavi imaju niz odličnih bekova, sposobnih da iskreiraju, kako za druge, tako i za sebe.

Pomenuti Boldvin, izbor prve runde drafta 2016. sa 17. pozicije od strane Memfisa, igra možda i najbolju profesionalnu sezonu.

Jedan je od najdominantnijih plejeva u tranziciji i igri jedan na jedan.

Vladimir Lučić se odlično uklopio u stil igre koji forsira Trinkijeri; trenutno je treći strelac tima u Evroligi (13,4) i sa procentima za tri 44,2 odsto protagonista je svoje najpreciznije evroligaške takmičarske sezone u karijeri.

Bajernu možda nedostaje više kreacije sa četvorke, ali protok lopte kontroliše preko vrlo kvalitetnih bekova i niskih krila (Zipser i Lučić za tri šutiraju impresivnih 44,5 odsto).

Centri su konstantno prisutni na ofanzivnom skoku (Rejnolds je sa 2,27 ofanzivnih skokova treći najdominantniji igrač u sezoni).

Defanzivno imaju problema u branjenju pika, Makabiju su, recimo, na poslednjem meču dozvolili da iz tranzicije ubaci čak 26 od 70 datih poena, što je ilustracija nešto slabijeg vraćanja u odbranu. Bajern je ove sezone umeo da podbaci na gostovanjima; daleko je bolji u Bavarskoj i to bi Zvezda mogla da iskoristi.

Povratak Lengstona Hola

Kori Volden bio je prvi koji se, nakon preležanog korona virusa, priključio saigračima, a večeras bi to mogao da bude i Lengston Hol. Američki plej je počeo da trenira sa ekipom tako da postoji mogućnost da se protiv Bajerna nađe u sastavu. Lendri Nnoko i Duop Rit bili su na poslednjim medicinskim testovima i ukoliko budu dobili dozvole od lekara, do kraja tekuće nedelje pridružiće se takmičarskoj ekipi. Kino Kolom je pak na transfer listi i neće biti deo tima u nastavku sezone.

Kalinić MVP februara

Nikola Kalinić proglašen je za MVP Evrolige za februar. U tom mesecu, srpski košarkaš bio je među najzaslužnijima za pobede Valensije nad Realom, CSKA i Zenitom posle kojih je španski klub ostao u konkurenciji za plasman u plej-of. Kalinić je u ta tri meča, protiv ekipa koji su se na početku februara nalazile u top 5 Evrolige, bio lider Valensije u poenima, asistencijama i indeksu uspešnosti s prosečnim učinkom od 15,3 poena, 5,7 asistencija, 3,7 skokova i 1,3 ukradene lopte, indeks 21,3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari