NBA vestern na srpski način: Bogdanović u društvu "40 plus" sa Jokićem i Stojakovićem, Maravić neponovljiv 1EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bogdan Bogdanović, sa 40 poena protiv Denver Nagetsa, postao je tek treći srpski košarkaš koji je u NBA ligi premašio granicu „40 plus“.

Zauvek će popularni Bogi zapamtiti meč pred domaćom publikom u Atlanti. Iako su njegovi Houksi izgubili od Denvera (122:129) reprezentativac Srbije je obeležio utakmicu i drugim ličnim rekordom u američkoj profi košarci, jer je dao čak 10 trojki iz samo 15 pokušaja sa distance.

Bogdan Bogdanović je postao tek drugi košarkaš u istoriji NBA lige koji je kao rezerva ubacio najmanje 40 poena uz najmanje 10 trojki, posle Džej Ar Smita.

 

U društvu NBA šampiona

U bogatoj NBA istoriji oko 40 srpskih košarkaša ili onih koji vode poreklo iz naše zemlje prodefilovalo je parketima najkvalitetnije lige na svetu.

Bilo je onih koji jedva da su se upisali u listu strelaca, mnogi su bili epizodisti koji su umeli periodično da bljesnu, a pojedini su obeležili jedan period u NBA ligi.

Vlade Divac je i dalje sinonim za uspešnost, ne samo igrača iz Srbije nego sa prostora nekadašnje SFRJ, međutim Nikola Jokić, pre svih, pa onda i Predrag Stojaković najbitniji su u istorijskoj konotaciji, s obzirom na to da su, uz Darka Miličića i Nemanju Bjelicu, jedini postali NBA šampioni (i Ognjen Kuzmić je vlasnik NBA prstena kao nekadašnji član Voriorsa).

Jokić je verovatno najbolji srpski košarkaš svih vremena; kao dvostruki MVP lige i NBA šampion, neko ko tripl-dablove broji u trocifrenom iznosu apsolutno je na vrhu liste najuspešnijih naših košarkaša.

Stojaković je dvostruki uzastopni najbolji trojkaš na Ol-staru, ali i neko ko je doživeo NBA krunisanje, a od meča sa Denverm Bogdanović im se pridružio po jednom statističkom parametru.

Naime, njih trojica jedini su reprezentativci naše zemlje koji su u karijeri postizali 40 i više poena na jednom meču.

Rekord Nikole Jokića iznosi 53 poena datih 7. maja 2023. na meču sa Finiksom. As Nagetsa postigao je i tačno 50 poena u meču sa Sakramentom koji je odigran 6. februara 2021.

Koliko je dominantan može da posvedoči i podatak da je tokom sjajne NBA karijere čak 21 put ubacivao 40 i više  poena, u četiri navrata 43, a u tri 47 poena.

Iako je najbolje partije beležio u dresu Sakramento Kingsa, u kontekstu košgeterskog rekorda, Stojaković je rekordna 42 poena postigao u opremi Nju Orleans Hornetsa, 14. novembra 2006. godine protiv Šarlot Bobketsa.

Popularni Peja još jednom je prebacio granicu od 40 poena; 23. decembra 2003. nastupajući za Kingse Vankuveru je isporučio 41 poen.

NBA vestern na srpski način: Bogdanović u društvu "40 plus" sa Jokićem i Stojakovićem, Maravić neponovljiv 2
Foto: EPA/JIM BRYANT

Tokom svoje uspešne NBA karijere isprofilisao se kao vrstan šuter što se ogleda i u podatku da je 54 puta ubacivao 30 i više poena.

Bogdanović je u noći između ponedeljka i utorka postavio lični rekod sa 40 poena, prethodno je dao 35 u dresu Sakramenta protiv Indijane.

U dosadašnjoj NBA karijeri tri puta je ubacio 32 poena i u dva navrata poen manje.

Boban i Radman kao Danilović i Divac

Osim pomenute trojice, još petorica srpskih igrača ubacivalo je više od 30 poena na jednoj NBA utakmici.

Ako se to za Vlada Divca i Predraga Danilovića negde očekivalo, u probranom društvu su i Boban Marjanović, Vladimir Radmanović i Nemanja Bjelica.

Tokom šesnaestogodišnje NBA karijere Divac je protiv Finiksa, u dresu Sakramenta 2. februara 2001. godine postigao rekordna 34 poena.

Kao saigrač Medžika Džonsona 1994. u dresu Lejkersa ubacio je poen manje protiv Denvera a još u četiri navrata mečeve je završavao sa 30 i više poena.

Danilović je u kratkoj NBA epizodi u dresovima Dalasa i Majamija imao svetlih trenutaka a ostaje zapisano da je 9. decembra 1995. godine Finiksu ubacio rekordnih 30 poena kao košarkaš Majamija.

Pamtiće se i njegovih sedam trojki u Medison Skver Gardenu kao i podatak da je ukupno u sedam navrata prebacivao 20 poena.

Karijera Vladimira Radmanovića neretko je stvar polemike i brojnih diskusija, međutim, kada se malo detaljnije sagleda njegov učinak stiče se utisak da mu je reputacija bila mnogo bolja.

Naime, popularni Radman rekordnih 30 poena postigao je 8. januara 2006. kao košarkaš Sijetla u duelu sa Sakramentom.

U dresu Supersoniksa beležio je i najbolje partije  što se može videti i na osnovu podatka da je od ukupno 38 partija u kojima je ubacivao više od 20 poena, u čak 33 navrata to beležio u dresu nekadašnjeg NBA velikana.

Boban Marjanović je godinama već sinonim za igrača koji je u NBA percipiran kao „profesionalni mahač peškirom“ međutim imao je centar iz Boljevca i veoma svetlih trenutaka, a bljesak je doživeo 11. marta 2020. kada je kao košarkaš Dalasa ubacio Denveru Nikole Jokića čak 31 poen.

Imao je popularni Bobi partija koje je završavao sa 27  i 22 poena kao član Hjustona i San Antonija.

Nemanja Bjelica se takođe isprofilisao kao sasvim solidan NBA košarkaš, pre svega nastupajući za Minesotu, Sakramento, potom i Golden Stejt.

Iako se nikada nije isticao po izraženim košgeterskim sposobnostima, u dresu Sakramenta beležio je najplodonosnije partije u datom kontekstu.

Rekordna 34 poena ubacio je Orlandu 13. januara 2020.  Kao član Kingsa još jednom je utakmicu završio sa 30 poena (8. decembar 2019. u pobedi nad Dalasom) a isti učinak imao je i kao igrač Minesote i to protiv Bostona 8. marta 2018.

Epizodisti sa svetlim trenucima

Mnogi srpski košarkaši u NBA ligi imali su, suštinski, veće ili manje epizodne uloge. Među njima je bilo i onih koji su u javnosti percipirani kao igrači koji su ulazili u igru mahom kada je sve već bilo rešeno (takozvani garbidž tajm) međutim Nenad Krstić, pa zatim Marko Jarić, Željko Rebrača i Aleksandar Pavlović mogu se pohvaliti veoma dobrim partijama koji ne popunjavaju samo prste jedne ruke.

Da nije imao problema sa povredama, Krstić bi verovatno imao još bolju NBA karijeru. Najberićetnije godine imao je u dresu Nju Džersi Netsa.

Statistički, kao centar Netsa rekordnih 29 poena ubacio je 7. marta 2006. godine protiv Čikaga.  Poen manje dao je Orlandu 2. aprila 2005.

O tome koliko je zapravo bio dobar centar, pogotovo dok problemi sa kolenom nisu postali svakodnevni, dočarava i podatak da je tokom NBA karijeri 34 puta postizao 20 i više poena.

Marko Jarić je u grupi košarkaša čiji je učinak u NBA ligi često predmet spora u košarkaškoj javnosti.

Ipak, kada se pogleda statistika, nekadašnji reprezentativac naše zemlje 17 puta završavao je utakmice sa 20 i više poena u dresovima LA Klipersa i Minesote.

Rekord je postavio 3. februara 2005. kada je kao član Klipersa Grizlisima dao 25 poena.

Identičan učinak imao je i 1. decembra 2002. protiv Indijane, a poen manje dao je 25. novembra 2005. kao član Minesote.

Željko Rebrača je u NBA otišao kao najbolji centar u Evropi međutim u najjačoj konkurenciji nije uspeo da se nametne kao primarno rešenje, pre svega u Detroitu.

Ipak, u dresu Pistonsa imao je i svetlih trenutaka poput onog protiv Čikaga 10. aprila 2002. kada je meč završio sa 24 poena. Tri poena manje dao je Netsima 15. decembra iste godine, a čak 41 put imao je dvocifren učinak.

Alesandar Pavlović se najradije priseća NBA sezona u dresovima Jute i Klivlenda.

Kao saigrač Lebrona Džejmsa 13. marta 2007. ubacio je Sakramentu 25 poena. U dva navrata postizao je poen manje takođe u istoj opremi a u karijeri je 11 puta utakmice završavao sa 20 i više poena.

Svetli trenuci bez potvrde

Dobar broj domaćih igrača imao je svetlih trenutaka, iako nikada nisu uspeli da se dokažu u NBA ili još uvek u tome pokušavaju.

Miloš Tedoosić je prema sopstvenom priznanju kasno sitgao u NBA ligu (sa 30 godina). U dresu LA Klipersa nije se nametnuo ali je imao i sasvim dobrih izdanja.

Jedno od takvih bilo je 26. januara 2018. kada je postigao rekordnih 18 poena u meču sa Memfisom.

Iako se relativno brzo vratio u Evropu, u NBA karijeri u 23 navrata mečeve je završavao sa dvocifrenim košgeterskim učinkom.

NBA vestern na srpski način: Bogdanović u društvu "40 plus" sa Jokićem i Stojakovićem, Maravić neponovljiv 3
Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Nikola Jović jedan je od onih talenata koji se u ranoj fazi NBA karijere nerekto šetaju između NBA i Razvojne lige.

Kao ruki Majamija, prošle sezone postigao je rekordnih 18 poena, 18. novembra protiv Vašingtona. Dva dana ranije, Torontu je isporučio pet poena manje.

Aleksej Pokuševski takođe se nalazi u „nebranom grožđu“. Vreme u Oklahomi ove sezone mahom koristi da sa Vasilijem Micićem ćaska na kraju klupe međutim bilo je i njegovih svetlih trenutaka u Tanderima.

Pokuševski je 16. maja 2021. ubacio Klipersima maksimalnih 29 poena, a u periodu mart-april 2021. imao je još četiri izdanja sa 20 i više poena.

O neuspeloj NBA karijeri Darka Miličića gotovo se sve zna ali je zanimljiv podatak da je recimo deset puta beležio 20 i više poena, od kojih šest u opremi Minesote.

Rekordnih 25 poena postigao je 14. decembra 2010. protiv Golden Stejta, a dva manje dao je Lejkersima 19. novembra iste godine.

Još veće iznenađenje u datom kontekstu jeste učinak Žarka Čabarkape koji je iste godine kad i Darko Miličić (2003. godina) biran na draftu.

On je kao član Golden Stejta 15. marta 2005. ubacio Hjustonu čak 26 poena. Sedmanaest puta bio je dvocifren , od kojih jedanaest kao košarkaš Voriorsa.

Niko kao Maravić

Petar Pit Maravić sin je srpskih imigranata koji su se posle Drugog svetskog rata doselili u Sjedinjene Američke Države.

Smatra se jednim od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige, a u kontekstu datih poena, neprevaziđen je, ne samo u okvirima košarkaša srpskih korena već generalno.

U periodu između 1970. i 1977. kada linija za tri poena još uvek nije bila „implementirana“ u dresivima Džezera i Houksa pomerao je granice shvatljivog.

Dvadeset i petog februara 1977. Njujorku je ubacio fantastičnih 68 poena. Pet puta prebacivao je 50 poena, nestvarnih 29 puta 40 što ga čini jednim od najboljih strelaca u istoriji NBA lige.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari