Ivanović i Holins nokautirali Cedevita Olimpiju 1photo:aba-liga.com

Ono što im je bilo „oduzeto“ u petak u Vilerbanu, košarkašima Crvene zvezde vratilo se u ponedeljak uveče u Ljubljani.

Dobrić je protiv Asvela promašio trojku za pobedu, a u prestonici Slovenije, Ivanović je iz nebuha iznudio dva bacanja na 7,5 sekundi pre kraja dramatične utakmice; rutinski je oba ubacio i tako crveno-bele ostavio na vrhu ABA lige sa samo jednim porazom, posle 17 odigranih kola. Crnogorski reprezentativac i Ostin Holins izvanrednim minijaturama u poslednjem minutu meča, već viđeni poraz od Cedevita Olimpije (82:78), vezanim trojkama i pogođenim bacanjima Ivanovića pretvorili su u veoma vredan trijumf – 82:83.

Posle 19 dana bez takmičarske utakmice, samo dva meča crveno-belih u roku od četiri dana delovala su za Branka Lazića i saigrače kao penjanje na Monblan.

Doduše, u sličnoj situaciji bili su i puleni trenera Golemca, s tim da su u Ljubljani, protiv takmaca formata Zvezde, morali da primene svoj stil igre, kako bi uopšte bili kompetitivni.

Crveno-beli su defanzivno na košmaran način odigrali uvodnu deonicu. Maltene svaki posed, Cedevita Olimpija pretvarala je u poene. Čak 28 ubacili su „zmajevi“ od kojih sam Blažić 10.

Bila je to najava izvanredne napadačke simultanke bivšeg igrača Crvene zvezde (21p, 11ska, 5as). Na sreću gostiju, šut sa distance od starta meča služio je, pre svega, Dobrića (7p) i Holinsa (18p, 4/7 za tri).

Ulaskom Mitrovića, crveno-beli su dobili bolji „spejsing“, lakše su rešavali situacije u pozicionom napadu, uprkos tome što je Kalinić ostao bez realizacije sve do treće deonice.

Defanzivno, Zvezda je očajno branila rivalsku igru u tranziciji; „zmajevi“ su konstantno gađali odbranu gostiju u leđa, postigavši sijaset poena iz tranzicije.

U prvom poluvremenu čak 17 od ukupno 43. Uprkos izostanku produkcije centara (Mitrović i Kuzmić zbirnmo 7p) i inferiornošću u odbrani na niskom postu i na samom obruču (Omić, Edžam i Ogust ubacili 35p) bekovi su mahom manirski probijali prvu liniju odbrane i onda bez prevelikog pritiska dolazili do realizacije ili distribucije pravovremenih pasova. Osim u drugoj deonici, u preostale tri ubacili su tačno po četiri trojke.

Koncepcijski, trudili su se da mahom preko Voltersa napadaju protivničke bekove na niskom postu (14p, 5as) i da kapitalizuju veće individualne kvalitete Kalinića, odnosno da koriste odlično šutersko izdanje Holinsa, pogotovo posle otvaranja iz blokada.

Ponovo je populanri Kalina imao probleme sa faulovima; kada je u trećoj četvrtini ubacio 10 poena za manje od pet minuta činilo se da će „sam“ pobediti Cedevita Olimpiju.

Međutim, ubrzo je napravio četvrti faul, indikativno je time drama dobijala svoje najneizvesnije poglavlje. Mogla je Zvezda u više navrata, verovanto i morala da na vreme nokautira rivala koji se u rezultatski kontinuitet vraćao mahom nakon sjajnih napadačkih minijatura Blažića, odnosno kreacije Ferela (10p, 7as) u razigravanju centara u samom reketu.

Očajno je Zvezda odigrala kraj treće deonice, izgubila je šest lopti, a do poslednja tri minuta utakmice čak devet. Broj grešaka bio bi i veći da Lazić sa dve trojke, odnosno Volters flouterima nisu odbili prvi konkretniji napad rivala u poslednjeoj deonici.

Bilo je jasno da će se pobednik rešavati u poslednjim sekundama meča; Omić i Agust pod košem Zvezde, odnosno Blažić u prodorima sa distance doveli su do rezultatskog preokreta.

Kada je Ferel pogodio trojku za 80:75 na dva minuta pre kraja, stvorio se utisak da je pobednik rešen. Nije se sa takvom percpecijom složio Ivanović; odmah u narednom napadu pogodio je trojku, potom pronašao Holinsa koji je „spržio“ mrežicu sa distance. Amerikanac je u narednom posedu Ljubljančana izblokirao Ogusta što je dalo prostora Zvezdi da u poslednjem posedu dođe do trijumfa.

Iako je napad bio konfuzan, Edžam je neoprezno faulirao Ivanovića. Na 7,5 sekundi do kraja, Ferel je pokušao šutem za tri da promeni epilog; Kalinić je naseo na fintu šuta, po doskoku levom rukom je omeo Amerikanca koji se nakon promašaja požalio da je fauliran, međutim sudije nisu konstatovale proteste nekadašnjeg košarkaša Dalasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari