Košarkašice Srbije osvojile zlato na Evropskom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu rezultatom 63:54 protiv reprezentacije Francuske.

Srbija je na poluvremenu vodila protiv Francuske 31:26, a krajnji rezultat bio je 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 15:14) za Srbiju.

Srpska košarkašica Sonja Vasić proglašena je za najbolju igračicu turnira, a uvrštena je i u najbolju petorku takmičenja.

Prvakinjama Evrope će biti organizovan doček danas od 20 časova ispred Skupštine grada Beograda.

Izabranice Marine Maljković pojaviće se na čuvenom balkonu, ne prvi put, ali sada su orilično tiho ispraćene na šampionat, pa je ovo prilika da im se u doček napravi i ispraćaj na Olimpijske igre u Tokio, gde će braniti bronzanu medalju osvojenu u Riju, a verovatno pokušati da se popnu i neku stepenicu više.

Košarkašice Srbije plasirale su se u finale pošto su sinoć u Valensiji savladale reprezentaciju Belgije rezultatom 74:73.

Oba tima do borbe za zlatnu medalju stigla su sa maksimalnim učinkom, s tim što je Srbija u prvom kolu i četvrtfinalu igrala produžetke.

Košarkašice Srbije osvojile zlato na Evropskom prvenstvu 2
Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Francuska je sve rivale dobila sa dvocifrenom razlikom, a poslednji poraz pretrpela je još 7. jula 2019. godine u finalu kontinentalnog šampionata od Španije (86:66), podsećaju na portalu Sport klub.

Košarkašice Francuske plasirale su se u finale Evropskog prvenstva pošto su danas u Valensiji savladale selekciju Belorusije sa 73:61 (20:18, 18:12, 19:17, 16:14).

Srbija je napravila korak više u odnosu na prethodno prvenstvo kada je bila treća, a večeras u Valensiji je drugi put u istoriji pokušala da se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Srbiju su do druge titule prvaka Evrope, posle one osvojene 2015. godine, vodile Ivon Anderson sa 18 i Jelena Bruks sa 15 poena, dok je Sonja Vasić dodala 12.

U timu Francuske najbolja je bila Valerian Vukosavljević sa 15 poena, dok je Marin Žones postigla 13.

Posle izjednačene prve četvrtine, košarkašice Srbije su u drugoj deonici zaigrale sjajno u odbrani i serijom 13:0 stigle do dvocifrene prednosti (31:18).

Finiš poluvremena je, međutim, pripao Francuskoj. Seriju Srbije prekinula je Vukosavljević trojkom, koja je i završila seriju Francuske od 8:0 za 26:31 na poluvremenu za Srbiju.

Košarkašice Srbije osvojile zlato na Evropskom prvenstvu 3
Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Izabranice Marine Maljković su agresivno počele i treću četvrtinu, pa su posle poena Vasić i Andreson i dve vezane trojke Ane Dabović na svom kontu imale 15 poena viška – 41:26.

Francuska je prve poene u trećoj deonici postigla posle pet minuta igre, ali je Srbija poenoma Anderson i trojkom Nevene Jovanović stigla do maksimalnih plus 18 – 46:28.

I finiš ovog dela igre ponovo je pripao Francuskoj, koja je do odlaska na poslednji odmor prišla na osam poena zaostatka (48:40), ali je Srbija u poslednjoj četvrtini odbila svaki napad Francuskinja i mirno privela meč kraju.

Ženska košarkaška reprezentacija Belgije osvojila je danas bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je u meču za treće mesto u Valensiji pobedila Belorusiju sa 77:69 (23:13, 17:17, 21:19, 16:20).

Sonja Vasić: Ima još puno da se osvaja ovog leta

Srpska košarkašica Sonja Vasić, najbolja igračica Evropskog prvenstva, rekla je večeras da njena ekipa posle osvajanja zlata u Valensiji još „nije gotova“ i da ima „još puno toga da se osvaja ovog leta“.

„Hvala ti Srbijo što nam daješ priliku da te predstavljamo po svetu. Posebno hvala mojim saigračicama, stručnom štabu, svakoj devojci koja je bila uz nas od prvog dana. Ovo je za sve vas, ali nismo još gotove, ima još puno ovog leta da se osvaja“, rekla je Vasić za Radio televiziju Srbije posle finala.

Ženska košarkaška reprezentacija je u finalu Evropskog prvenstva u Valensiji pobedila Francusku sa 63:54 i osvojila četvrtu medalju u poslednjih šest godina, odnosno drugu zlatnu na evropskim prvenstvima.

„Utakmica je bila odlična. Otpočeka smo pokazale da smo došle da uzmemo zlato i da nema razloga da se igra sa Srbijom. Nas 12 je ovde i svaka je uradila svoj deo da osvojimo ovo zlato. Sada idemo da proslavimo to“, rekla je kapiten reprezentacije Jelena Bruks.

Ana Dabović je istakla da je ponosna na svoj tim.

„Za ovako malu zemlju dva zlata… Vraćamo zlato za Beograd. Hvala svima koji su nas podržali“, rekla je Dabović.

Svečani doček košarkašica Srbije biće organizovan u ponedeljak od 20.00 ispred Starog dvora u Beogradu.

Marina Maljković: Igre su prioritet ove godine

– Ovo je genracija kojoj samo mogu da kažem-čestitam, to su i dobri ljudi i odlične sportistkinje i jednostavno su zaslužile da osvoje titulu. Ovo je nestvarno šta su one uradile za srpski sport uopšte. Daću im jednu noć i jedan dan da se oporave, poa nastavljano pripreme za Olimpijske igre, što nam je prioritetan cilj ove godine. Čestitam i svim ljudima iz tima i iz Saveza, svim tim dobrim ljudima koji su uz nas i kad ne ide ovako dobro, pa možemo da igramo bez pritiska znajući da imamo podršku – ocenila je selektorka Srbije.

Jelena Bruks: Došle smo da osvojimo zlato

– Utakmica je bila odlična. Od početka smo pokazale da smo došle da uzmemo zlato. Nas 12, svako je uradio svoj deo da osvojimo zlato. Sada idemo da proslavimo – rekla je kapiten reprezentacije.

Ana Dabović: Još nije gotovo, nismo završile

– Ponosna sam na naš tim, velika je stvar za ovako malu zemlju da ima dve titule šampiona Evrope. Ali još nismo završile, još nije gotovo – izjavila je košgeterka naše selekcije.

Vučić košarkašicama čestitao zlato na EP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je ženskoj košarkaškoj reprezentaciji na osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu.

One su večeras u finalu savladale reprezentaciju Francuske savladale sa 63:54.

„Najsrdačnije čestitke našim košarkašicama na veličanstvenoj tituli prvaka Evrope! Zlatni sjaj vaše pobede ispisao je budućnost naše košarke, a nama u Srbiji doneo neizmernu radost. Hvala vam od srca! Živela Srbija“, napisao je na Tviteru predsednik Vučić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić takođe je čestitao košarkašicama osvajanje zlatne medalje.

„Zlato za Srbiju – neustrašive, najbolje, nezaustavljive, svim srcem za Srbiju, naše košarkašice, šampionke Evrope! Hvala vam, šampionke, što ste Srbiju još jednom učinile najponosnijom! Čestitam našim heroinama, stručnom štabu i Košarkaškom savezu Srbije“, navodi se u čestitki Udovičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari