Košarkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva rezultatom 74:73 protiv reprezentacije Belgije.

Košarkašice Srbije plasirale su se u finale pošto su u večeras u Valensiji savladale Belgiju sa 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 20:18).

Srbija će za zlatnu medalju igrati protiv Francuske, koja je ranije danas bila bolja od Belorusije rezultatom 73:61.

Srbija je u polufinalni duel došla posle trijumfa za pamćenje u četvrtfinalnom okršaju sa Španijom, dok je Belgija, takođe u dramatičnoj završnici, bila bolja od Rusije, piše Sport klub.

Najefikasnija u Srbiji bila je Sonja Vasić sa 16 poena, osam skokova i tri asistencije, 15 poena je dodala Aleksandra Crvendakić, dok su po devet poena i pet skokova upisale Nevena Jovanović i Tina Krajišnik.

U Belgiji bolja od ostalih bila je Žuli Aleman sa 18 poena, Antonija Delar je postigla 14, a Kim Mesdah je upisala 11 poena.

Srbija je u ranoj fazi prve četvrtine došla do dvocifrene prednosti, da bi Belgija do kraja četvrtine uspela da smanji rezultat na 23:17.

U nastavku meča bolje je zaigrala reprezentacija Belgije, koja je u finišu poluvremena došla do najveće prednosti (32:36).

Treća četvrtina protekla je u vodstvu Belgije, koja je u dva navrata imala pet poena prednosti, ali je Srbija smanjila rezultat na samo poen razlike.

Srbija je u finišu meča povela sa četiri poena razlike, da bi zatim sa slobodnih bacanja bile precizne Jovanović i Jelena Bruks.

Pri samom kraju Belgija je „trojkom“ Kim Mesdah smanjila rezultat, a potom su na 1,6 sekundi pre kraja srpske košarkašice izgubile loptu, dok je Mesdah ponovo bila precizna, ali šut nije uputila na vreme.

Ovo je čak četvrti put da je Srbija igrala polufinale Evrobasketa od 2013. godine. Srbija je slavila u polufinalnim duelima samo jednom – 2015. godine kada je došla do zlatne medalje.

Belgija je “jurila” prvi plasman u finale EP u svojoj istoriji.

Za Belgiju nastupala Ema Meseman, najbolji strelac turnira, koja u proseku beleži 23,8 poena po utakmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari