Košarkašice Srbije u finale po "španskom receptu" 1Foto: KSS

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće protiv selekcije Belgije (subota 21.00) u polufinalu prvenstva Evrope i to samo po sebi spada u kategoriju velikih uspeha ove generacije naših igračica.

Izborenom nastupu u polufinalu prethodio je susret čiji ishod, naročito način na koji su košarkašice Srbije došle do pobede, može umnogome da odredi tok duela sa Belgijankama.

Tim Belgije je jednostavno „skautirati“, ali nimalo jednostavno od tako dobijenih podataka za dobre i loše strane u igri, pronaći adekvatna rešenja.

Sve ili gotovo sve, zavisi od pet igračica, a u toj petorci bar 30 odsto kreacija, broja poena i nadahnuća tim dobija od Eme Miseman.

Njena „paralelna“ profesionalna karijera (Jekaterinburg u Evroligi i Vašington u WNBA) je zaista impresivna. Pretprošle godine je postala prva Evropljanka sa titulom MVP finala WNBA lige, a u Evroligi sa ruskim timom ima četiri osvojena trofeja.

Igra na poziciji krilnog centra (193 cm), ali su joj igračke sposobnosti zaista univerzalne.

U toku ovog šampionata u proseku ubacuje 24 poena, ima po devet skokova i pet asistencija.

U tom smislu je iluzorno tražiti od naših igračica da je potpuno zaustave, ali ako Marina Maljković osmisli način igre protiv Eme Miseman i svede njen učinak na prihvatljiv, plasman Srbije u finale bio bi lakše ostvariti.

Pomenutu belgijsku „petorku“, koja na terenu provodi u proseku po 30-ak minuta, čine dve igračice koje se odlično snalaze na obe bekovske pozicije, Džuli Alemand i Kim Mestdag, krilo Antonia Delare i još jedna devojka koja pokriva reket, Kjara Liskens. Trener je Filip Mestdag čije obe kćerke igraju za reprezentaciju i koji je od nacionalnog tima napravio respektabilnu ekipu.

Kapiten reprezentacije Srbije Jelena Bruks zna šta ih očekuje u duelu sa Belgijankama.

„Bez obzira što ih dobro poznajemo, opet moramo najviše da verujemo u sebe i u ono što radimo, jer polufinale je samo jedna utakmica. Napravile smo ogroman uspeh pošto smo opet među četiri najbolje ekipe u Evropi. Ulazimo u duel sa Belgijom da damo sve od sebe. Obe ekipe žele da budu u finalu i mislim da ćemo, ukoliko ispoštujemo ono što Marina traži od nas i sve što stručni štab pripremi, slaviti u tom duelu“.

Odigrale su reprezentacije Srbije i Belgije jednu prijateljsku utakmicu pre mesec dana na turniru u Kortrajku (Belgija) i taj meč pripao je domaćinu (64:63).

I tada je moglo da se vidi kako su Belgijanke odlične u skoku i kako mogu da igraju ozbiljnu odbranu, parirajući našim igračicama u strateški izabranoj igri na mali broj poena.

U Beogradu, pre dve godine na Evropskom prvenstvu naš tim je bio bolji u grupnoj fazi takmičenja.

U 18 sati počinje prvi polufinalni meč između Belorusije i Francuske, a pre toga će biti igrani susreti za plasman na kvalifikacione turnire za Svetsko prvenstvo. Parovi su: Švedska – Bosna i Hercegovina, odnosno Španija – Rusija.

Škorić: Pristup je mnogo bitan

„Naravno da svi želimo pobedu. Zato smo se spremale i zato smo i došle ovde. Pristupićemo maksimalno onom što nas čeka. Emocije su se slegle posle prethodne utakmice i sada je vreme da se fokusiramo na ono što dolazi. Imamo ozbiljan zadatak pred nama, ekipu koju respektujemo, ekipu koja ima odličnu timsku atmosferu, odličnu timsku igru i vrhunske individualne igrače. Moramo da pristupimo ovoj utakmici na najbolji mogući način“, rekla je Škorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari