Kou: Ženski sport je u opasnosti 1Foto: EPA-EFE

Legendarni atletičar Sebastijan Kou izjavio je da je „integritet i budućnost ženskog sporta“ u opasnosti nakon što je američka plivačica Lia Tomas postala prva transrodna žena koja je prošle nedelje osvojila NCAA plivačko prvenstvo.

Predsednik Svetske atletske organizacije je takođe pozvao Međunarodni olimpijski komitet da uvede propise koji se mogu primeniti u svakom sportu i insistirao na tome da „pol ne može nadmašiti biologiju”.

Tomas, koji je plivao za muški tim Univerziteta u Pensilvaniji tri sezone pre nego što je započeo terapiju zamene hormona 2019. godine, ušao je u istoriju pobedivši na 500 jardi slobodnim stilom u Atlanti, ali se suočio sa protestima otkako je počeo da se takmiči kao žena.

Na pitanje koliko je izazov transrodnih žena važan u atletici, lord Kou je rekao: „Mislim da je integritet ženskog sporta – ako ovo ne shvatimo kako treba – i zapravo budućnost ženskog sporta, veoma neizvestan“.

Pod Koovim nadzorom, Svetska atletika je uvela stroga pravila za transrodne sportiste koja znače da moraju da drže nivo testosterona ispod određene granice najmanje 12 meseci pre nego što im bude dozvoljeno da se takmiče na međunarodnom nivou.

Sportisti sa DSD-om (razlika u seksualnom razvoju) kao što je Kaster Semenija iz Južne Afrike, takođe su bili primorani da ograniče nivo testosterona na šest meseci kako bi im se dozvolilo da se takmiče na međunarodnom nivou u određenim disciplinama.

„Nema sumnje da je testosteron ključna determinanta učinka. Ako pogledate prirodu devojčica od 12 ili 13 godina, sećam se da bi moje ćerke redovno nadmašile muške kolege u svom razredu, ali čim se pubertet otvori u tom jazu i on ostaje“, rekao je Kou, i dodao:

„Rod ne može nadmašiti biologiju. Ja kao predsednik saveza nemam taj luksuz. To je luksuz koji imaju druge organizacije koje nisu na praktičnom kraju da se bave ovim pitanjima. Ali što se mene tiče, naučni dokazi, recenzirani rad koji smo uradili, ti propisi su pravi pristup.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari