Kovačević: Neće nam pokloniti tri boda 1Foto: STARSPORT

Knedla u grlu navijača ne može da ne zastane na sam pomen utakmice nacionalnog tima protiv Azerbejdžana.

Iako kao Srbija imamo pozitivan skor protiv evroazijske selekcije, remi i poraz iz vremena državne zajednice Srbije i Crne Gore još uvek je u sećanju i kao rezultatska fleka nisu izbledeli ni 18 godina kasnije.

Zbog toga je oprez i te kako prisutan i uoči večerašnjeg meča Srbije protiv Azerbejdžana u Bakuu (18.00, Nova S) u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Selekcija Srbije i Crne Gore je u Podgorici 2003. godine odigrala 2:2 protiv Azerbejdžana, ali je još veći šok usledio u Bakuu, gde je doživljen poraz 1:2.

Podsetimo, SCG je tada golom Boškovića vodila sve do 87. minuta, ali je u finišu usledio preokret posle kojeg je Azerbejdžan napravio istorijski korak ostvarivši prvu pobedu u istoriji svoje reprezentacije.

Od tada je Azerbjedžan ekspresno napredovao, a srpski klubovi su uveliko navikli da u kvalifikacijama za evro kupove nema šale protiv ekipa koje stižu sa dalekog istoka.

Srbija je kasnije tri puta trijumfovala protiv Azerbejdžanaca, ali remi i poraz nikad nisu zaboravljeni.

Bivši kapiten Crvene zvezde Nenad Kovačević zna i kako se pobeđuje i kako se gubi od Azerbejdžana. U porazu (1:2) u Bakuu učestvovao je samo u finišu meča, kada je ušao kao izmena, ali je zato 2007. godine bio prvotimac kada su „orlovi“ na „Tofik Bahramov“ stadionu slavili sa 6:1.

– Ušao sam sa klupe kad smo doživeli taj istorijski poraz, ali to naravno nema veze jer sam ipak učestvovao u tome. Nisam bio u reprezentaciji kada je bilo 2:2 u Crnoj Gori, Azerbejdžan je još tada nagoveštavao da postaje ozbiljna reprezentacija. Sećam se samo da je Dejan Savićević podneo ostavku kao selektor posle poraza u Bakuu i nema dileme da smo ih tada potcenili. U pamćenju su mi svežiji ovi mečevi kada smo pobedili (u Bakuu je bilo 6:1, a kod kuće 1:0), ali ni tada to nije bilo lako. Bili su jako nezgodna reprezentacija. Tada se uveliko znalo da neće biti poslednji u grupi i da će biti teško gostovanje tamo. Već tada su bili na još višem nivou nego te 2003. godine, a od tada do danas su još više napredovali. Posle 2012. igrao sam jednu sezonu za FK Baku i mogu vam reći da im je liga veoma jaka i prilično ozbiljna. Oni stalno idu napred kada je fudbal u pitanju. Videli ste i da su imali i Roberta Prosinečkog kao selektora, trude se da uče od stranaca. Portugal ih je sada pobedio samo 1:0 što je najbolje upozorenje da sa njima nema šale i da neće tek tako prepustiti tri boda ko god da im je protivnik – dodaje Kovačević.

Veruje da Dragan Stojković Piksi neće dozvoliti iznenađenje, ali ipak upozorava da posle dva dobra rezultata ne sme doći do opuštanja.

– Pristup igri mora da bude kao da je rival Nemačka. Samo tako se mogu garantovati sva tri boda. Nipošto nikakvo potcenjivanje ne sme doći u obzir. Verujem da selektor neće to dozvoliti, ali ipak sebi dajem slobodu da upozorim jer znam koliko umeju da budu uporni na terenu i dobro znam da neće pokloniti tri boda. Dovoljno upozorenje treba da bude i ovo što je Luksemburg pobedio Irsku. Nema više mnogo reprezentacija kao San Marino za koje može unapred da se kaže da će izgubiti, sve ostalo donosi neizvesnost. Fudbal je sve luđi i luđi i nema više unapred dobijenih mečeva. Dodatni problem je što su FIFA i UEFA napravile pregusti raspored. Ranije si igrao najviše dva reprezentativna meča u nizu. Tada je često bilo da je samo jedan takmičarski, a drugi prijateljski, dok sada imamo čak tri takmičarska u nizu što je mnogo nezgodno – naglašava Kovačević.

Na kraju napominje i da ne sumnja da će „orlovi“ odleteti u Katar, a da je jedina dilema na koji će način to uraditi.

– Piksi je forsirao napadački fudbal u prva dva meča i mislim da nema razloga da to menja za Baku. Jedino mu fali malo vremena da uigra ekipu, ali je pokazao da zna kako da izvuče maksimum iz igrača. Siguran sam da idemo na Mundijal, samo još ne znam da li kao prvi u grupi ili kroz baraž. Mislim da smo pokazali da smo zaista kvalitetna evropska reprezentacija. Nerešeno protiv aktuelnog prvaka Evrope potvrđuje da možemo da se bijemo sa najjačima – zaključuje Kovačević.

Mikeli potvrdio da se izvinio

Svaka reprezentacija ima svog Feliksa Briha (arbitra koji nije dosudio Srbiji penal protiv Švajcarske na SP u Rusiji), a portugalski se zove Dani Mikeli. Holandski sudija izjavio je da se izvinio portugalskom selektoru Fernandu Santošu i njegovim igračima posle utakmice.

– Zbog politike FIFA, sve što mogu da kažem je da sam se izvinio selektoru Fernandu Santošu i reprezentaciji Portugala zbog onoga što se desilo. Kao sudijski tim uvek radimo da donesemo dobre odluke i ne volimo kad se ovakve stvari dese – izjavio je Mikeli za portugalski list „A bola“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari