Kraj dominacije uobraženog tandema 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Priznanjem za najboljeg fudbalera planete u ovoj godini Luka Modrić je napravio trofejni het-trik, posle proglašavanja za igrača bez konkurencije u Evropi i na letošnjem Mundijalu u Rusiji, ali i uradio puno toga pride.

Velemajstor loptanja iz veznog reda trostrukog kontinentalnog klupskog šampiona – madridskog Reala i ofanzivnog bloka aktuelnog svetskog viceprvaka – selekcije Hrvatske stao je na put decenijskoj dominaciji Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, donekle ispravio nepravdu prema umetnicima u kopačkama bez brutalne golgeterske statistike poput Argentinca i Portugalca, ali i proneo slavu balkanskog fudbala.

S (po) pet „Zlatnih lopti“ Mesi i Ronaldo su malo već izašli na nos ljiubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu, pa su s oduševljenjem dočekali vest da je 33-išnjak rodom sa Velebita prekinuo višegodišnju trku za ličnim nagradama superstarova Barselone i Juventusa. Njegovoj pobedi u glasovima selektora, kapitena reprezentacija, navijača i medija sigurno su se obradovali i Andres Inijesta, Ćavi Ernandez, Alesandro del Pjero, Vejn Runi i njima slični vrhunski znalci bez ovakve vrste satisfakcije za učinak u njihovim timovima. Balkanci, takođe, jer su svetu dali toliko dobrih fudbalera, ali pre nekadašnjeg asa Dinama, Totenhema i Zrinjskog nijedan nije uspeo da pokori svet, čak ni slavni Bugarin Hristo Stoičkov, dva puta drugoplasirani u izboru FIFA.

– Želim da se zahvalim svom idolu Zvoni Bobanu, bivšem kapitenu Hrvatske i generaciji hrvatskih fudbalera koji su 1998. osvojili svetsku bronzu. Bili su mi velika inspiracija i kao tim nas uverili da verujemo kako i mi možemo da napravimo nešto veliko u Rusiji. Nadam se da ćemo mi biti inspiracija nekoj drugoj generaciji koja dolazi – rekao je između ostalog skromni i tihi Modrić u šampionskom govoru na gala svečanosti Međunarodne fudbalske federacije u Londonu, gde su mu glavnu ulogu donele genijalne asistencije, golovi u važnim trenucima i neumoran rad za timsku dobrobit.

Uprkos davnašnjim kritičarima njegove sitne građe i mirnog karaktera, sada verovatno fasciniranih činjenicom da je baš taj mali Luka do nogu potukao doskorašnjeg saigrača Ronalda, sa 29.05 odsto glasova u odnosu na Portugalčevih 19.08, što je ovome toliko teško palo da se nije ni pojavio na ceremoniji (istina, nije ni Mesi sa 9.81%), a još ubedljivije odmakao egipatskom napadaču Mohamedu Salahu (11.23), inače dobitnika nagrade za najbolji gol. Koliko je Modrićev uspeh veliki govori i to što je iza sebe ostavio i zvezde svetskog prvaka Francuske, Antoana Grizmana (Atletiko) i Kilijana Mbapea (PSŽ), belgijski tandem Eden Azar (Čelsi) – Kevin de Brujne (Mančester Siti)…

Rafael Varan: Magičan

– Magičan igrač, s loptom može sve što poželi – tvrdi štoper Reala i Francuske.

Maurisio Poketino: Zasluženo

– Naravno da je Modrić zaslužio nagradu, jer je imao fantastičnu klupski sezonu i Svjetsko prvenstvo – kategoričan je trener Totenhema.

Tibo Kurtoa: Sjajan

– Sjajan je igrač i zaslužio je ovo priznanje – kaže najbolji golman sveta u 2018.

Lukas Vaskez: Maestro

– Primer si svima. Čestitam, maestro – obradovao se klupski kolega Modrića.

Kapelo o Leu i CR7: Ne znaju da gube

– Ronaldovo i Mesijevo odsustvo je nepoštovanje prema kolegama fudbalerima, prema FIFA i prema fudbalskom svetu. Možda su osvojili suviše nagrada i nikako ne vole da gube. U životu morate da znate kako da pobeđujete i kako da gubite – čuveni italijanski trener Fabio Kapelo rekao je ono što svi misle o nedolasku pomenutog dvojca na svečanost FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari