Kraj za dva favorita 1Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/ EPA

Četvrtfinale je ona faza svakog takmičenja kada se najbolji, bez milosti i patetike, dele na još jače i nešto slabije u tom trenutku, ali prava je šteta što će posle dvomeča Lige šampiona Bajern – Real i Juventus – Barselona otpasti dva od četiri velika favorita za „ušati“ pehar, s (ukupno) 23 titule fudbalskog prvaka Evrope.

Čak 11 njih nalazi se u trofejnoj sali kluba sa Santijago Bernabeua, a jednu od njih Madriđanima je 2014. godine doneo sadašnji strateg Bavaraca Karlo Anćeloti. U međuvremenu je njegov uspeh, prošlog proleća, ponovio Zidan Zidan, pa će biti interesantno videti ko će dobiti ovu trenersku bitku – da li stari italijanski „vuk“ ili mladi francuski „lav“. Da ne pominjemo „rat“ na terenu, gde će jedna na drugu udariti dve sjajne i iskusne ekipe, s mnogo odličnih pojedinaca, naročito u ofanzivi. Kao što je bio slučaj pre tri godine, u poslednjem od brojnih, često epskih, sučeljavanja Kraljevića i Bavaraca u LŠ, kada je Real prošao dalje, zahvaljujući golovima Serhia Ramosa u domu petostrukog kontinentalnog vladara.

Ni akterima drugog derbija ne manjka bonus motiva, čak su neki prvotimci Juventusa uoči žreba zavapili za Barselonom kao rivalom, ubeđeni da je baš ovo idealan trenutak da joj se revanširaju za poraz u poslednjoj utakmici elitnog takmičenja 2014. Svi sem levog beka Denija Alveša, jer je predugo bio deo katalonske mašinerije da ne bi znao koliko je opasna kada svom snagom krene na nekoga. Uglavnom, izvisiće ili pobednik pet LŠ/KEŠ sa Pirineja ili vlasnik ista dva trofeja sa Apenina, s dve decenije dugim postom u osvajanju LŠ.

Ostale četiri ekipe imaju svega jedan trofej i pet izgubljenih finala u Ligi šampiona, pa se kao takve smatraju srećnicima u igri loptica iz ruku Jana Raša. Liverpulova legenda spojila je Borusiju iz Dortmunda sa Monakom, a Atletiko sa Lesterom, dajući im manje, više iste šanse u borbi za Top četiri.

Pri čemu bi prvi par mogao doneti reviju golova, jer i Milioneri i Kneževi forsiraju napadački fudbal, a perspektivni klinci iz redova nemačkog i francuskog predstavnika još uživaju u loptanju, pa su njihove pobede u revanšima sa Benfikom, odnosno Mančester Sitijem bile praznik za oči.

Suprotno njima, španski i engleski tim spadaju u tvrđe sastave, sklonije agresivnijoj igračkoj filozofiji, s više trke i tuče. Što, ne znači, da im fali ubojitosti u završnici. Da je tako ne bi Atletiko isporučio četiri komada Bajeru na gostovanju, a senzacionalni debitant sa Ostrva u revanšu doskočio favorizovanoj Sevilji.

Parovi četvrtfinala

Atletiko – Lester

Borusija D – Monako

Bajern – Real

Juventus – Barselona

Prve utakmice biće odigrane 11. i 12, a revanši 18. i 19. aprila.

Međusobni skor

22 meča Bajerna i Reala, 11 pobeda Nemaca, 9 Španaca

7 duela Barselone i Juventusa, 3 pobede Katalonaca, 2 Italijana

0 susreta Borusije iz Dortmunda i Monaka

2 pobede Atletika nad Lesterom, ali u KPK i Kupu UEFA

Parovi 1/4 finala Lige Evrope 

Anderleht – Mančester Junajted

Selta – Genk

Ajaks – Šalke

Lion – Bešiktaš

Mečevi su zakazani za 13. i 20. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari