Kraljevo se oprašta od istaknutog sportskog radnika 1Foto: Privatna arhiva V.V.

Juče je u Kraljevu, u 71-oj godini života, preminuo istaknuti  sportski radnik, međunarodni fudbalski sudija i prvi komandant Omladinske radne akcije „Pešter 78“, Vladan Vićentijević.

Fudbalsku karijeru je započeo u svojoj rodnoj Godačici, ali je još 1972. godine, morao da prekine igračku karijeru zbog povrede i već te godine započinje svoju dugu i  bogatu karijeru fudbalskog sudije, a 1977. godine je stekao zvanje republičkog sudije.

Četiri godine je sudio nekadašnju drugu saveznu ligu a debi u ulozi glavnog sudije na mečevima prve savezne fudbalske lige imao je 1989 godine.

Tada je, 26.marta, na stadionu Kantrida u Rijeci sudio  izuzetno buran meč između Rijeke i Crvene Zvezde (1:2) u kome je prekinuta trinaestogodišnja tradicija nepobedivosti domaćeg kluba na tom terenu.

Fifin znak međunarodnog sudije dobija krajem 1990 godine  a debi na međunarodnoj fudbalskoj sceni imao je te iste godine ,kao pomoćni sudija na utakmici polufinala Kupa kupova između  „Barselone“ i „Dinama“ iz Kijeva.

Bio je još dva puta pomoćni sudija, a sudio je još dve međunarodne fudbalske utakmice.

Kao i mnogim drugim fudbalskim sudijama sa ovih prostora i Vladanu je međunarodna sudijska karijera otežana  i prekinuta zbog uvođenja međunarodnih sankcija ondašnjoj Jugoslaviji koje, na žalost, nisu mimoišle ni sport.

Karijeru uspešnog sportskog radnika Vladan nastavlja u okvirima Fudbalskog saveza Srbije i sudijske organizacije Kraljeva kao pedagog i autor stručnih publikacija namenjenih obukama fudbalskih sudija.

Još u vreme aktivnog suđenja 1990 godine Vladan objavljuje prvu knjigu, „Pravila fudbalske igre sa komentarima“ a 1995. godine objavljuje i „Praktikum za fudbalske sudije“ koji je naišao na odlične ocene sportske i šire javnosti.

Svoju dvadesetu knjigu posvećenu fudbalu i suđenju  nazvanu „Priručnik za fudbalske sudije,trenere,instruktore i delegate“ u kojoj je na čak 370 strana, kroz nekoliko poglavlja dao mnoštvo korisnih saveta budućim fudbalskim poslenicima Vladan je objavio ove godine.

Za svoj društveni i sportski rad Vladan je nagrađivan brojnim priznanjima.

Sutra 3. septembra, u 12 časova u kapeli na Novom gradskom groblju u Kraljevu, biće služeno opelo Vladanu Vićentijeviću, a  potom će biti sahranjen, istog dana, u rodnoj Godačici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari