Kvartet računa na suvi kvalitet 1Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca Foto: KVK Radnički

Nekolicina ekipa se toliko pojačala – pre svega momcima iz nacionalnog tima pod palicom trofejnog Dejana Savića – da je prvenstvo Srbije kvalitetom tik iza mađarskog i ne bi bilo čudo ako bi najmanje jedan kontinentalni trofej ovde završio

Predugo je interesovanje ovdašnjih ljubitelja sporta i medija za domaći vaterpolo prestajalo onog trenutka kada bi prošli svečani dočeci i prijemi A reprezentativaca posle osvajanja medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima ili šampionatima Evrope, ali bi dolazeća, nikada jača klupska sezona trebalo da promeni tu praksu.

Nekolicina ekipa se toliko pojačala – pre svega momcima iz nacionalnog tima pod palicom trofejnog Dejana Savića – da je prvenstvo Srbije kvalitetom tik iza mađarskog i ne bi bilo čudo ako najmanje jedan kontinentalni trofej završi baš u ovom delu Balkana.

Kao izraziti favorit za titulu i Kup trofej izdvaja se VK Novi Beograd, čiji su ogroman budžet (kao rezultat političke snage i sportske reputacije nezvaničnog vođe „vukova“ Aleksandra Šapića) i ambicija da se tako mlad što pre pozicionira kao „lokomotiva“ srpskog vaterpola namamili doskorašnje i neke buduće vedete nacionalnog tima.

I to rođenu braću Duška i Gojka Pijetlovića, Dušana Mandića, porodični tandem Strahinja –  Viktor Rašović, Nikolu Jakšića, Đorđa Vučinića i Radomira Drašovića, ali i više kvalitetnih stranaca poput Grka Angelosa Vlahopulosa iz redova novog viceprvaka OI. Uz talentovane mladiće čije vreme tek dolazi.

– Ova sezona predstavlja samo deo dugoročnog projekta, s krajnjim ciljem da se Novi Beograd napravi takvim klubom da  profesionalan rad svih struktura i porodična atmosfera budu podjednako privlačni deci, njihovim roditeljima i vrhunskim vaterpolistima. Takav, verujemo ispravan način razmišljanja, potvrđuju i višegodišnji ugovori naših letnjih pojačanja, a pre toga dobijanje organizacije tri fajnal-ejta Lige šampiona i već obezbeđeno učešće na istom 2022. i 2023. Pa, opet, za sve su potrebni vreme, strpljenje, veliki rad i doza sreće. U doba korone više nego inače, jer će forma i jačina sastava biti u dobroj meri skopčani sa učestalošću zaražavanja i strogim protokolima oporavka i vraćanja u trenažni proces. Želim da verujem da smo u finišu prošlog prvenstva i domaćeg Kupa ispucali našu kvotu malera i da ćemo ove bolje proći na tom pandemijskom ruletu. Da, ogromna vrlina našeg tima jeste sastav, realno jači od ostalih u Srbiji, mada bi konkurencija to potencirala i da nije sasvim tako. I ja bih tako na njihovom mestu, a u praksi čekao priliku da postavim nogu i sapletem favorita. Radili smo i radimo na prepoznatljivom stilu igre, na taktici, tehnici i psihološkoj stabilnosti. Sve to će nam biti potrebno i protiv domaćih konkurenata, pre svega Radničkog, Crvene zvezde i Partizana, i u Evropi. Osvajanje Lige šampiona je proces, ali za sve postoji prvi put. Možda baš mi budemo prvi što će preskočiti neke faze i uzeti najvredniju klupsku titulu – kaže za Danas trener aktulenog drugoplasiranog tima prošle SLS  Vladimir Vujasinović.

Stabilnim finansiranjem iz gradskog budžeta preporođeni kragujevački Radnički narednih meseci probaće da odbrani primat u srpskim ali i regionalnim vodama.

Pridošli srpski reprezentativac iz ere dominacije Srbije na svim poljima, Miloš Ćuk, hrvatski centar svetskog renomena Josip Vrlić, redovni selektorski izbor u Crnog Gori, Aleksa Ukropina, potmognuti šestoricom osvajača prvog mesta na nedavnom planetarnom šampionatu za juniore i ostali probaće i da što više izvuku od učešća u Ligi šampiona.

– Prvo, želim svima što i nama – da još jednu „nenormalnu“, pandemijsku sezonu izguramo sa što manje povređenih i zaraženih kovidom 19. Treba odigrati preko 50 utakmica u dva domaća i dva inostrana takmičenja, sa svim onim što nose reprezentativne obaveze prvotimaca na Svetskom prvenstu i u Svetskoj ligi u pauzama nacionalnih liga, zbog čega bi najbolje mogli da prođu baš oni što budu imali manje zdravstvenih prob lema od ostalih. Pa, opet, Radnički želi sve da osvoji. Imamo i ekipu i struku sposobnu da pravi vrhunske rezultate, što su već pokazali. Nije sporno da je Novi Beograd sa tolikim brojem olimpijskih šampiona iz Tokija na papiru ispred ostalih u srpskoj Superligi, ali da mislimo da nemamo šanse ne bismo ni trenirali nego bismo se pozdravili i razišli kućama. Teško je prognozirati ishod prvenstva i Kupa, još teže Lige šampiona, gde ćemo se takođe susresti, samo je sigurno da će ljubitelji domaćeg vaterpola uživati gledajući preozbiljne igrače i preozbiljne trenere – kaže za Danas direktor KVK Radnički, Jugoslav Vasović, kom smo dali reč umesto bolesnog šefa stručnog štaba kluba i svetskih juniorskih prvaka Uroša Stevanovića.

Vaterpolo sekcija Spportskog društva Crvena zvezda prošle sezone u „kuću“ je donela Kup trofej i četvrtfinale Evrokupa, a ove će probati da što više mrsi račune jačima.

Takođe, fantastični klupski igrači Ivan Basara, Dušan Marković i Miloš Vukičević, naš eks reprezentativac Nikola Rađen, više aktera osvojenih ta crveno-bele družine nastoje da prođu kvalifikacije za LŠ.

– Vidim Crvenu zvezdu u prva četiri kluba u Srbiji, sve pod uslovom da uspemo da se prilagodimo preprekama koje dolaze od viših sila. Kao prošle sezone, kada nam je korona oslabila redove i naterala nas da sa ofanzivnog vaterpola pređemo na defanzivniji stil i tako usporimo Radnički u finalu Kupa, terajući ga da kontre zameni pozicionim napadom. Iz tog razloga je teško predviđati stvari u ovom trenutku, hajde da vidimo kako će ko da se „zakotrlja“, a potom i gde će biti u odlučujućim fazama borbe za trofeje. Prošle sezone nam je odlično krenulo, u trećem kolu smo remizirali i tada jakim Novim Beogradom, a onda su krenuli razni pehovi… Kako god, raduje to što je Zvezda, mimo prakse iz ranijih sezona, sačuvala kostur ekipe ili 70 odsto momaka starog sastava, a ostao sam i ja kao njihov šef i prvi trener. Veliki je pomak imati tu vrsta kontinuiteta – kaže za Danas strateg crveno-belih Aleksandar Filipović.

Sedmostruki prvak Evrope bio je „viđen“ za gašenje prošle godine, ali je ruinirani Partizan vraćen na noge.

– Posle prošle sezone, u mnogim stvarima tranzicione i(li) nulte,ove želimo da vratimo što više od starog statusa u srpskom vaterpolu. Trofejni Stefan Mitrović je ostao sa nama, doveli smo osvajača olimpijskog zlata Milana Aleksića i američkog reprezentativca Marka Vavića, s nama su njegov sunardonik Aleks Bouven, novajlije Nemanja Vico, Dimitrije Rističević i Petar Velkić iz selektorskog vidokruga Dejana Savića… osvajači poslednjih medalja u mlađim selekcijama. Napravljena je respektabilna ekipa, željna nadplivavanja sa ostalima i, smatram, kadra za kvalitetne utakmice u Srbiji i regionu. Novi Beograd je apsolutni favorit domaće lige, Radnički ga prati, a Crvena zvezda bi trebalo da bude „klackalica“ između tog tandema i nas. Koncepta sličnog našem, Šabac vidim kao konkurenta u borbi za 4. mesto u prvenstvu. Vojvodinu, takođe – kaže za naš list šef stručnog štaba crno-belih Miloš Korolija, trener juniorske selekcije koja je nedavno postala prvakk Evrope.

Vojvodina i Šabac će pratiti četvorku favorita, a niški Nais, prestonički Zemun i valjevski debitant Valis trošiće energiju na zadržavanje u najvišem rangu.

Propozicije takmičenja

Ligaški deo Prve Superlige Srbije sa 10 učesnika odvijaće se po jednokružnom sistemu, a nakon devet odigranih kola timovi će biti podeljeni u dve grupe, za plasman od 1. do 6. i 7. do 10. mesta. U sledećem ciklusu, počev od 15. januara, još jednom će se sastati svako sa svakim, s tim što će tom prilikom zameniti domaćinstva. Slede četvrtfinalni dvomeči plej-ofa (2. i 5. mart), polufinalni dueli (16. i 23. mart), ukoliko bude majstorica igraju se 2. aprila) i finalna serija (11, 18. i eventualno 22. jun). Ove sezone igraće se i za bronzu, kao i plasman od 5. do 8. mesta. Poslednjeplasirani tim ispašće iz lige, dok će 9. igrati baraž sa drugim iz Prve A lige.

Svi šampioni Srbije

  1. Partizan
  2. Partizan
  3. Partizan
  4. Partizan
  5. Partizan
  6. Partizan
  7. Crvena zvezda
  8. Crvena zvezda
  9. Partizan
  10. Partizan
  11. Partizan
  12. Partizan
  13. Šabac
  14. nezavršeno zbog pandemije
  15. Radnički

* osvajači prvenstva od osamostaljivanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari