Lebronov dabl-dabl malo za Lejkerse 1Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA SHUTTERSTOCK OUT

Snaga i kvalitet LA Lejkersa na čelu sa Lebronom Džejmsom moći će da se proceni, najverovatnije, tek negde posle Ol-star pauze.

Franšiza koja je prošle godine angažovanjem rukija Lonza Bola, Kajla Kuzme i Džoša Harta započela temeljnu rekonstrukciju tima, letošnjim dovođenjem „Kralja“, uz još par iskusnih epizodista (Rondo, Mekgi, Stivenson, Bizli) krenula je u takmičarskoj 2018/19 u misiju ulaska u plej-of Zapadne konferencije, prvi put posle 2013. i ispadanja u prvoj rundi od San Antonija (0-4). Uvodni susret na terenu Portlanda i poraz 128:119 naznačio je kakve muke očekuju „jezerdžije“ tokom regularnog dela sezone. Ni dabal-dabl učinak Lebrona (26p, 12sk), ni rekordnih 13 poena u prvoj četvrtini startnog meča u jednoj sezoni, nisu bili dovoljni da se zaustavi družina iz Oregona na čelu sa prepoznatljivim bekovskim tandemom Lilard-Mekalum.

Zanimljivost u vidu ozvučenja Džejmsa tokom čitavog meča, spremnost na svojevrstan rijaliti, sigurno predstavlja važan segmenat u odluci Lebrona da letos napusti Klivlend i preseli se u Los Anđeles. Svestan da se svaka njegova reč čuje i snima tokom meča, doprinela je da „Kralj“ uveri javnost u Portlandu da je spreman da bude oslonac mlađariji u dresu Lejkersa, takoreći ujedinitelj oko ideje povratka na šampionski put. Lebron je utakmicu započeo holivudski, sa dva monstruozna zakucavanja, ostavljajući utisak ljudima koji su gledali meč kao da je na pomolu visokobudžetni blokbaster. Verovatno ni sam nije mogao da pretpostavi da će mu žurku i to već u drugoj četvrtini pokvariti, u odnosu na njega, anonimni šuter litvanskog porekla Nik Stauskas, koji je američkoj javnosti verovatno poznatiji po studentskim partijama na Mičigenu, nego nastupima u dresovima Sakramenta, Filadelfije, Bruklina… Čak 16, od svoja 24 poena Stauskas je ubacio u drugih 12 minuta meča i tako poprilično poremetio koncepciju Lejkersa, koji su se do kraja utakmice mučili da nadoknade rezultatski zaostatak.

„Veliki brat“ će vam pomoći

Lebron Džejms je i prethodnih godina u Klivlendu želeo da bude u ulozi starijeg brata, ali je uvodni utisak da nikada to nije bilo izraženo kao prvih dana u dresu Lejkersa. Džejms je na debiju protiv Portlanda bio ozvučen, tako da su svi mogli da čuju savete koje je delio saigračima. Jedan je bio posebno upečatljiv. Kajl Kuzma, mladi as Lejkersa, nakon što je završio na parketu počeo je sam da se pridiže. Lebron mu je prišao, a potom shvatio da je celoj petorci potrebna lekcija: „Svaki put kada padnete, nemojte da ustajete. Vaš brat će doći da vas podigne!“

Rezultati

Vašington – Majami         112:113

Filadelfija – Čikago            127:108

Portland – LA Lejkers      119:128

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari