Liverpul i Sevilja u klinču, Spartak u zasedi 1Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Iako bez izrazitog derbija, neki mečevi prve ture pretposlednjeg kola grupne faze imaju specifičnu težinu, s obzirom da bi njihovi ishodi mogli da odrede konačan plasman pojedinih učesnika borbe za nokaut rundu takmičenja.

Ovo se pre svega na odnosi na utakmice u E grupi, gde prvoplasirani Liverpul (osam bodova) i prvi pratilac Sevilja (7) eventualnom pobedom u međusobnom duelu na tlu Španije mogu da prebrinu prolaz u Top 16, a trećeplasirani Spartak (5) se u slučaju remija na „Ramonu Sančez Pishuanu“ i svog trijumfa protiv skoro prežaljenog Maribora (1) ugura između ova dva tima i maksimalno zakomplikuje stvari uoči zaključnih 90 minuta. Domaćinu iz Andaluzije ne ide baš najbolje ove sezone u Primeri, gde kao peti zaostaje čak 12 koraka za vodećom Barselonom, pa bi eventualni proboj redovnog osvajača Lige Evrope poslednjih godina među 16 najboljih ekipa LŠ mogao da bude satisfakcija za česte oscilacije u prvenstvu. A revanš sa engleskim velikanom prilika za dodatno popravljanje skora u kratkoj istoriji njihovih međusobnih susreta, jer je Sevilja pre septembarskog rezultatskog egala na Enfildu (2:2) dobila njihov jedini dotadašnji meč u finalu LE 2016. (3:1). I Liverpul uveliko zaostaje za vodećim kvartetom Premijer lige, s tim što za razliku od protivnika ima nešto bolju formu potvrđenu s tri vezana slavlja u šampionatu, a ohrabrujuća vest za njegove pristalice je oporavak trenera Jirgena Klopa od zdravstvenih problema, zbog kojih je neko vreme mora da provede u bolnici. Na drugoj strani, Spartak je favorit protiv predstavnika Slovenije. Manje zbog boda uzetog u „Ljudskom vrtu“ (1:1), jer je Maribor samo sticajem nesretnih okolnosti ispustio pobedu kod kuće, a više zbog jačeg učinka u ostalim utakmicama i tzv. prednosti domaćeg terena. Uprkos nemalom broju povređenih i suspendovanih prvotimaca u ekipi Italijana Masima Karere.

Još jedan sastav van zapadne Evrope ima šansu da prezimi u LŠ. I to vrlo realnu, s obzirom da je Bešiktaš sa srpskim reprezentativcem Zoranom Tošićem u zadnjoj liniji lider G grupe (10), a protiv najbližeg mu Porta (6) može da digne sve četiri u vis čak i ako uzme samo pola plena. Suprotno Turcima debitant u elitnom društvu Lajpcig (4) mora da ide na sve ili ništa protiv Monaka (2) u istoj grupi. Da bi „kaparisao“ premeštanje u LE u slučaju da izvisi u trci za ostanak u LŠ, kojem još ima pravo da se nada, pogotovo ako Porto padne u Istanbulu.

U preostale dve grupe stvari su daleko jasnije. Mančester Siti je furiozno i na vreme pokazao konkurenciji ko kosi a ko vodu nosi u F grupi, pa sa maksimalnih 12 bodova iz dosadašnjih 360 minuta može i s omladincima na Fejnord, čija je nula od fudbala i učinka manje, više očekivan učinak, s obzirom da su Holanđani osim sa Žozefom Gvardiolom i njegovim „građanima“ imali posla sa Šahtjorom (9) i Napolijem (3). Ukrajinci su već na pragu novih Top 16, a da bi ga definitivno prešli valja im makar odigrati nerešeno na gostovanju Italijanima, koje su inače „tukli“ u Donjecku (2:1), dok Napolitancima i našem odbrambenom fudbaleru Nemanji Maksimoviću samo trijumf produžava nadu da mogu završiti kao drugi. U H grupi je sve kristalno čisto. Totenhem (10) je uveliko proslavio plasman u sledeću rundu, pa protiv Borusije iz Dortmunda (2) želi samo da potvrdi svoju dominaciju, dok je u isto vreme teško zamisliti da branilac titule Real (7) može propustiti zicer protiv APOEL-a (2). Čak i u kontraritmu u kakvom su „kraljevići“ maltene od početka ove sezone, nikada menja efikasni Kristijano Ronaldo i drugi izabranici Zinedina Zidana su daleko ispred Kiprana (2).

Liga šampiona – 5. kolo

utorak

Grupa E

Spartak – Maribor 18.00

Sevilja – Liverpul 20.45

Tabela: Liverpul 8, Sevilja 7, Spartak 5, Maribor 1.

Grupa F

Mančester S – Fejnord 20.45

Napoli – Šahtjor 20.45

Tabela: Mančester S. 12, Šahtjor 9, Napoli 3, Fejnord 0.

Grupa G

Bešiktaš – Porto 18.00

Monako – Lajpcig 20.45

Tabela: Bešiktaš 10, Porto 6, Lajpcig 4, Monako 2.

Grupa H

Borusija D – Totenhem 20.45

APOEL – Real 20.45

Tabela: Totenhem 10, Real 7, Borusija D. 2, APOEL 2.

Bitka Lisabona i Istanbula

Dva su kandidata za organizaciju finala Lige šampiona u sezoni 2019/20, Lisabon sa stadionom „La luž“ i Istanbul sa stadionom „Ataturk“. Domaćin odlučujućeg meča tekućeg izdanja LŠ je Kijev, dok će posle glavnog grada Ukrajine ta čast pripasti španskoj prestonici Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari