Loša sreća, slab roster ili jednostavno nedostatak kvaliteta: Zašto košarkaši Partizana gube već dobijene utakmice? 1Željko Obradović. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Neizvesne završnice mečeva koje po nepisanom pravilu gubi obeležile su prvu trećinu nove sezone Partizana u Evroligi. Međutim, navijači “crno-belih” su drugačije priželjkivali povratak u elitu nakon dugih osam godina pauze.

Samo četiri pobede u 13 odigranih kola mizeran su učinak bivšeg šampiona Evrope koji se na “velika vrata” vratio među elitu.

Snovi su bili drugačiji, potajno su se nadali navijači Partizana i eventualnoj borbi za TOP 8, ali stvarnost je sumorna. Partizan ni ne igra toliko loše koliko katastrofalno finišira utakmice. Baskonija, Olimpija iz Milana, Valensija, Crvena zvezda i Lion su timovi protiv kojih su praktično izgubljene dobijene utakmice, a problem je čini se mnogo dublji nego što izgleda na prvu loptu.

Stiče se utisak da ekipa nije dovoljno popunjena i da su povrede Alekse Avramovića, Balše Koprivice i Alena Smajlagića potpuno bacili na kolena izabranike Željka Obradovića.

To ne bi smelo da se dogodi da je klupa dovoljno “dugačka”, ali očigledno da to nije slučaj. I da su svi igrači zdravi, pitanje je kako bi tim igrao. Ovako je napadačka produkcija svedena na tek dva imena – Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija. Odavno su evroligaši pročitali igru srpskog tima, pa čvršćom odbranom na Partizanovim strancima prave problem u protoku lopte, a onda ni Zek Ledej ne igra na prepoznatljivom nivou.

Jedina svetla tačka je centar Matijas Lesor koji dominira pod oba koša. Ističe se požrtvovanošću i istančanim talentom za ofanzivan skok nakon kog stiže do lakih poena. Ipak ni on ne može da preokrene katastrofalan tok sezone Partizana.

– Ne treba napadati trenera. Sve što je znao, zna i danas. Problem Partizana su tri povređena igrača. Trener Obradović igra sa skraćenom rotacijom, sa svega sedam igrača. Od nekih košarkaša čini se da zna da ne može da dobije mnogo, pa i nemaju veliku minutažu. Problem je takođe i zamor materijala. Ledej i Panter igraju gotovo bez ikakvog odmora ABA ligu i Evroligu i onda se dešava da u ključnim momentima na kraju neizvesnih završnica maše šuteve za pobedu. Očigledno da je problem i u sastavu tima, širina istog nije odgovarajuća za tako dva jaka takmičenja – kaže Aca Ostojić, urednik magazina “Koš”.

Ostojić ističe da je crno-belima problem što im fali kvalitet na spoljnim pozicijama:

– Još jedna nevolja je ta što nema dobrih igrača na tržistu. Igrači se ugovaraju u maju i potpisuju u julu, čim počne prelazni rok. To je svakako pitanje i za sportskog direktora Zorana Savića jer je jasno vidjivo da je Partizan “tanak” na spoljnim pozicijama. Takođe postoje problemi i pod košem jer novopridošli Vladimir Brodžijanski nije pokazao mnogo pa shodno tome i nema veliku minutažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari