LŠ na čekanju zbog Evrolige 1Foto: STARSPORT

Više puta je Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, najavljivao da klub neće odustati od specijalne pozivnice da se naredne sezone takmiči u Evroligi, iako je Đordi Bertomeu poslednji put tokom Fajnal-fora u Vitoriji, ponovio da ABA liga još izvesno vreme sigurno neće imati drugog predstavnika u najelitnijem rangu.

Mada šanse još uvek postoje, a verovatnoća istih u velikoj meri zavisi od ishoda domaćih šampionata u Nemačkoj, Francuskoj i Turskoj, kao i regionalnoj VTB ligi, Partizan je u međuvremenu dobio poziv da u takmičarskoj 2019/20 bude deo Lige šampiona.

Najelitnije takmičenje pod okriljem FIBA, koje je doduše osetno slabije čak i od Evrokupa, a čiji je aktuelni šampion italijanski Virtus Aleksandra Đorđevića, selektora reprezentacije Srbije, namereno je da u godinama koje dolaze iskoristi vakum između pojedinih evropskih velikana i Evrolige i pridobije one koji nisu zadovoljni eventualnim učešćem u Evrokupu.

Sledstveno tome i ne čudi što Bertomeu, prvi operativac Evrolige, najavljuje da već od takmičarske 2020/21 očekuje da finalisti Evrokupa dobiju prohodnost u Evroligu, svestan da bi primer Bamberga od prošlog leta mogli da slede još poneki evropski klubovi značajnog renomea. Nemački velikan, devetostruki šampion države i sedmostruki uzastopni od 2010. do 2017. odustao je od garantovanog učešća u Evrokupu, potpisavši sa FIBA dugoročni ugovor kojim je dobio mogućnost planiranja na duže staze.

Ako se uzme u obzir i to da ABA ligi narednog leta ističe ugovor sa ULEB korporacijom, onda je negde i logično što su predstavnici Partizana obavili razgovore sa čelnicima FIBA Lige šampiona. To bi mogao da bude i jedan od načina dodatnog pritiska na Evroligu, koju crno-beli nisu igrali poslednjih pet godina. Inače, Partizan je jedini izlet u FIBA Ligi šampiona imao u njenoj pilot sezoni (2016/17) kada su crno-beli eliminisani od solunskog Paoka u prvoj nokaut fazi, odnosno šesnaestini finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari