Majk Džejms - rekorder Evrolige kojeg u skorije vreme niko neće ugroziti 1Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Košarkaš Monaka Majk Džejms postao je najbolji strelac u istoriji Evrolige u duelu 28. kola ovog takmičenja, u kojem je njegov tim igrao protiv Crvene zvezde.

Majk Džejms, koji je pre početka meča sa crveno-belima bio na drugom mestu liste sa 4.444 poena, 12 manje od Vasilisa Spanulisa, oborio je rekord u 17. minutu utakmice, svojim 13. poenom.

Majk Džejms je posle univerziteta Lamar profesionalnu karijeru započeo u Zagrebu, a do rekorda u Evroligi stigao je nastupajući za Baskoniju, Panatinaikos, Armani, CSKA iz Moskve i Monako.

Meč je na kratko prekinut kako bi se Džejmsu uručilo priznanje, a najpre je nagrađen loptom kojom je postigao istorijske poene.

Rekord Džejmsa je još upečatljiviji ako se ima u vidu da je on do 4.457 poena stigao na 271 odigrane utakmice, dok je Grk u karijeri upisao 358 nastupa u Evroligi.

– Moraću malo da razmislim o tome šta sam uradio, u svakom slučaju osećam da sam blagosloven. Neverovatno je da imam priliku da budem u istoj rečenici sa Spanulisom. Ponosan sam na sebe – izjavio je bek Monaka, a na pitanje kako će proslaviti obaranje rekorda, kratko je odgovorio: – To vam neću reći.

Amerikanac već 10 sezona igra u Evroligi, a tokom tog perioda imao je „izlete“ i u NBA ligu, u Bruklin Netse, Nju Orleans Pelikanse i Finiks Sanse, ali se tamo nije duže zadržao.

U julu 2017. je igrao NBA letnju ligu sa Finiks Sansima. Džejms je predvodio Sanse u letnjoj ligi, beležio je preko 20 poena i pet asistencija po meču pa je klub odlučio da mu ponudi dvosmerni ugovor.

To je nova vrsta ugovora koja je počela da se koristi od sezone 2017/18.

Po tom ugovoru igrač je registrovan kao košarkaš razvojnog tima (u ovom slučaju Nortern Arizona Sansi) s tim što po potrebi može da zaigra i za prvi tim.

Majk Džejms - rekorder Evrolige kojeg u skorije vreme niko neće ugroziti 2
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Igrač sa ovom vrstom ugovora, u prvom timu NBA kluba može da provede maksimalno 45 dana. Ukoliko se probije ovaj rok, košarkaš potpisuje zvaničan ugovor ili postaje slobodan igrač.

Džejms nije ni igrao u razvojnoj ligi već je sve vreme dvosmernog ugovora proveo u ekipi Finiks Sansa gde je pružao vrlo dobre partije pa je 7. decembra 2017. klub odlučio da mu ponudi regularan NBA ugovor.

Tako je Majk Džejms postao prvi igrač u istoriji NBA kojem je dvosmerni ugovor konvertovan u zvaničan.

Ipak, samo 16 dana kasnije, tačnije 23. decembra, Finiks je odlučio da otpusti Džejmsa. Na 32 meča odigrana za Finiks beležio je prosečno 10,4 poena uz 3,8 skokova i 2,8 asistencija.

U januaru 2018. potpisao je novi dvosmerni ugovor, ovoga puta sa Nju Orleans Pelikansima.

Ipak, za ovaj klub je odigrao samo četiri utakmice pre nego što je otpušten nakon čega se 13. februara 2018. vratio u Evropu.

Majk Džejms je 23. aprila 2021. potpisao 10-dnevni ugovor sa Bruklin Netsima.

Istog dana kada je potpisao, Džejms je debitovao za Netse protiv Boston Seltiksa, zabeleživši osam poena u pobedi od 109 – 104.

Džejms je 3. maja potpisao drugi 10-dnevni ugovor sa Netsima, da bi 13. maja, Džejms je potpisao ugovor za ostatak sezone 2020–21.

Nakon epizode u Bruklinu vratio se u Evropu i potpisao za Monako u leto 2021. godine.

Majkl Peri Džejms je rođen 18. avgusta 1990. i odrastao je u Portlandu, savezna država Oregon.

Dobar je prijatelj sa Kevinom Durentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari