Makabi hteo i stigao na crtu Realu 1foto EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Pobedom Makabija nad Fenerbahčeom u Tel Avivu 85:76 kompletiran je ligaški deo Evrolige, a ekipa iz Tel Aviva time je direktno izabrala da joj protivnik u plej-ofu bude madridski Real. Time je Anadolu Efes za rivala dobio Olimpiju iz Milana, a od ranije su poznati parovi Barselona – Bajern Minhen i Olimpijakos – Monako.

Serije se igraju na tri pobede po sistemu (2-2-1), od 19. aprila do 4. maja, tako da se eventualni peti meč igra na terenu prvoimenovane, odnosno bolje plasirane ekipe na kraju ligaškog dela. Fajnal-for se igra u beogradskoj Areni od 19. do 21. maja.

Makabi koji je pre izbacivanja ruskih ekipa iz takmičenja bio bez šansi, od tada je osokoljen brisanjem tih poraza ušao u seriju pobeda i regularni deo završio na čak petom mestu. Vreme će pokazati da li je „izbor“ Reala za protivnika bio dobra odluka, kakogod, Madriđani su odavno neviđenom serijom poraza za dva meseca skliznuli sa deobe prvog na tek četvrto mesto, izmučeni što kovidom, što povredama. Ipak su zadržali prednost domaćeg terena u plej-ofu, i s obzirom na roster i karakter ekipe nije da je baš racionalno na njih se nameriti u seriji na tri pobede.

Madriđani su blistali tokom sezone, onda naglo pali, a pokušaće da se domognu fajnal-fora posle dve godine pauze. Makabi nije učestvovao na završnom turniru od 2014. kad je došao do titule pobedom nad baš Realom u produžetku. Ove sezone oba tima su pobedila na svom parketu u tesnim završnicama.

Barselona koja je u ligaškom delu najviše pokazala, u seriji sa Bajernom pokušaće da sebi obezbedi drugi uzastopni F4, a ekipa iz Minhena da se domogne prvog završnog turnira u klupskoj istoriji. Ekipa koju vodi Šarunas Jasikevičijus zbog kontinuiteta slovi za glavnog favorita za trofej ove sezone, ove sezone su u oba meča bili bolji od Bavaraca.

Andrea Trinkijeri je uradio veliku stvar što je ekipu Bajerna doveo u plej-of, imali su i previše problema baš u finišu takmičenja, ali će biti i te kako nezgodan rival i zbog činjenice da su ispunili svoj cilj i da mogu da igraju potpuno rasterećeno.

Najprijatnije iznenađenje sezone je svakako Olimpijakos. Iskoristili su Pirejci kadrovske i druge krize u redovima rivala i sigurnim partijama potpuno neočekivano dobacili do druge pozicije na tabeli. Na Fajnal-for turniru nisu bili od 2017. a na putu ka tome sad im je ekipa Monaka koja je, takođe sjajnom serijom od kad se na klupu vratio Saša Obradović, uspela da se domogne sedmog mesta.

Slično kao i Bajern, ispunili su cilj ove sezone posebno jer im je to kao pobedniku Evrokupa lane bila ulaznica za Evroligu naredne sezone. Biće to neizvesna serija, Olimpijakos je ekipa koja ima jedan od najjačih domaćih terena, ovoga puta to može biti i dodatan pritisak, koji Monako neće imati. U sezoni su oba tima bila ubedljiva na svom parketu.

Sudar četvrtog i petog, Milana i Efesa, biće i jedini duel dva učesnika Fajnal-fora prošle godine. Efes je aktuelni šampion koji je imao izuzetno „šarenu“ sezonu sa mnogo uspona i padova, Milano je bio veoma stabilan i od početka je pokazao kvalitet za visok plasman.

Milanezi su dobili poslednje četiri utakmice protiv Efesa, to može bitno uticati na samopouzdanje ekipe, ali tim koji brani titulu ima veliki rezervni kapacitet i imena kao što su Larkin i Micić znače da će ova serija u svim utakmicama, bez obzira što Milano ima prednost domaćeg terena, biti neizvesna do samog kraja.

Plej-of Evrolige

Barselona – Bajern Minhen

Olimpijakos – Monako

Olimpija Milano – Anadolu Efes

Real Madrid – Makabi Tel Aviv

*Projekcija za F4

Barselona/Bajern – Real/Makabi

Olimpijakos/Monako – Milano/Efes

Jedan u igri, jedan na klupi

Crvena zvezda kao predstavnik regionalne lige i Srbije ove sezone Evroligu završilaje na 11. mestu od „preostalih“ 15 učesnika. Crveno-beli su imali 12 pobeda i 16 poraza, mnogo plus i minus serija, a šansu koja im se otvorila posle suspenzije ruskih ekipa nisu uspeli da iskoriste zbog niza utakmica izgubljenih u neizvesnim završnicama.

U plej-ofu od srpskih igrača nastupiće samo Vasilije Micić za Efes, a trenerski esnaf predstavljaće Saša Obradović na klupi Monaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari