Mesi nema s kim da igra 1Foto: EPA-EFE/ JUANJO MARTIN

Barselonin gubitak primata u španskom fudbalu teško je pogodio prvotimce, struku, funkcionere i navijače petostrukog šampiona Evrope, ali i one što su nekada špartali terenom „Nou Kampa“.

Kao što je slučaj sa Danijem Alvesom, bočnim defanzivcem Blaugrane od 2008. do 2016. godine, kog je karijera posle vodila preko Juventusa i Pari Sen Žermena do Sao Paola u rodnom Brazilu, odakle prati dešavanja u sportskom ponosu Katalonije.

Za njegov pojam, koren rezultatskih problema posle restarta poslednjeg izdanja Primere i u nekoliko prošlih izdanja Lige šampiona treba tražiti u najbližem okruženju timske alfe i omege Lionela Mesija, za čije besne izjave posle gubitka titule kaže da su prirodna i opravdana reakcija rođenog pobednika.

– Toliko dugo je u Barseloni da prosto znam koji su mu igrači potrebni da bi uspeo da ostvari ciljeve. On mora da ima podršku. Uvek je bio glavni sastojak svakog tima, ali su ga saigrači činili savršenim. Da bi bio i ostao na vrhu potrebni su mu saigrači s kojima to može, a trenutno osećam da je usamljen u svemu to i da bukvalno sam vuče Barselonika kola. A, ne treba zaboraviti da je on ipak samo čovek – objašnjava 37-godišnji defanzivac i Mesijev saborac na 247 utakmica tokom svog dugog i trofejnog mandata u istom dresu.

Ne treba se mnogo razumeti u fudbal da bi se znalo da će Barseloni biti potrebno vremena da dođe sebi posle odlaska čoveka čija je seniorska karijera počela upravo pod svodovima „Nou Kampa“, a Alves tvrdi da Mesiju ne bi bilo pametno da ode u drugu sredinu, o čemu se spekuliše već nekoliko prelaznih rokova.

– Ne verujem da bi otišao, on je ikona ovog tima i kluba. To bi mu bila najveća greška u životu. Kao kada bi se penzionisao u Barseloni, a klub ime stadiona ne promeni u Leo Mesi – kategoričan je Brazilac.

Setjen ostaje, Klajvert čeka

Od definitivne primopredaje titule sa Realom, u prošlom kolu, mediji u Španiji smenjuju trenera Kikea Setjena, a kao jedan od ključnih argumenata za tvrdnje da će bivši strateg Betisa dobiti kartu u jednom pravcu navodi se njegovo neslaganje sa ekipom. Tačnije uverenje većeg dela njegovih izabranika da nije šef po njihovoj i meri kluba, zbog čega svlačionica navodno zagovara angažovanje eks fudbalera Barselone Patrika Klajverta, trenutno uposlenog na mestu direktora omladinske škole Blaugrane. Drugi izvori, pak, uveravaju da je bivši strateg mladog tima Tventea i reprezentacije Kurasaa na čekanju, tj, da je Setjen „preživeo“ sastanak oči u oči sa predsednikom kluba Đorđijem Bartomeom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari