Milojević: Igra bitnija od rezultata 1Foto: STARSPORT

Prvo (pre)skoči Helsinki, pa reci Kopenhagen – deviza je koje se trener Crvene zvezde Vladan Milojević drži uoči večerašnje utakmice protiv prvaka Finske u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (20.45, RTS 1).

Iako su crveno-beli po svim parametrima bolji od Helsinkija, Milojević uporno odbija ulogu favorita, smatrajući da njegovoj ekipi taj epitet mediji nepotrebno nameću.

– Ne znam zašto se potencira da smo mi bogom dani i da smo vanzemaljci. Moramo da shvatimo gde smo. Imamo veličinu Crvene zvezde kao velikog kluba, pokušavamo da je vratimo na mesto koje joj pripada. Dakle, u svakom meču moramo da respektujemo rivala. Stvara se slika da je to tamo neka Suduva, a to nije loša ekipa. Isto tako i Helsinki. Hoću kod mojih igrača da vidim poštovanje, da shvate ozbiljno rivala. Nismo još na takmičarskom nivou i moramo biti oprezni. Zato pozivam još jednom navijače da nas podrže – rekao je Milojević.

Iako navijači večeras ne očekuju ništa manje od pobede, šef struke Zvezde nije dao odgovor na pitanje da li bi pozitivan rezultat bio svaki trijumf ili prvenstveno onaj bez primljenog gola.

– Loš sam prognozer, to sam rano uvideo. Svaki trener će vam reći da je prva utakmica tek prvo poluvreme i da posle ima da se igra još sigurno 90 minuta. Meni je bitno da moji igrači ispune plan koji smo pripremili. Mogu da kažem da bih bio zadovoljan dobrom igrom, da bude bolja od one protiv Suduve i da se vidi da smo napredovali – dodao je Milojević.

Igra Helsinkija po njegovim rečima nije bazirana na pojedincima.

– NJihova igra se zasniva na disciplini i timskom duhu. Snaga im je u kompaktnosti iako nemaju pravu zvezdu. Izuzetno su disciplinovani na terenu, što je u suštini odlika svih skandinavskih ekipa. Iz takve kolektivne disciplinovane igre uvek iskoči neki pojedinac koji može da reši meč i zato moramo biti na oprezu. Moramo da ih respektujemo, šampioni su svoje države. Oni su u takmičarskom ritmu, dok se mi zahuktavamo. Ne utiče na nas to što su neposredno pred ovaj meč prodali jednog od najboljih igrača (Lasa Lapalajne prešao u Bolonju – prim. aut.) jer je, kao što rekoh, upravo u kolektivu njihova snaga. Treba da naglasim i da će nam biti potrebno vreme da se uigramo.

Iako po običaju Milojević nije želeo da komentariše koji igrači konkurišu za startnih 11 protiv Helsinkija, dileme nema da novajlije ni ovaj put nećemo gledati u prvoj postavi. Hoze Kanjas se oporavio od povrede, ali još nije spreman za ceo meč, dok Žander mora mnogo da radi na fizičkoj kondiciji. Na pitanje da li je Brazilac povređen pošto je na meču protiv Javora zamenjen jer ga je uhvatio grč u nozi, trener Zvezde je odgovorio:

– Nije Žandera uhvatio običan grč već totalni grč celog organizma. On je poslednju utakmicu odigrao još u martu i moraće malo da istrpi do povratka u formu. Namerno sam ga pustio da više igra, da oseti kako izgleda. Sa njim i ostalima mora još mnogo da se radi.

Šef struke crveno-belih zatražio je razumevanje javnosti zbog toga što još uvek neće komentarisati potencijalnog budućeg rivala – Kopenhagen.

– Nisam u tom fazonu, razmišljam samo o Helsinkiju, iako se već mnogo toga pojavilo o potencijalnom rivalu. Razumem da postoji interesovanje da se o tome više priča, ali moja i koncentracija igrača naprosto moraju biti na prvog sledećeg rivala, a to je sada Helsinki – zaključio je Milojević.

Degenek može večeras na teren

Iako je tek stigao natrag u Crvenu zvezdu, Miloš Degenek je naknadno licenciran za mečeve sa Helsinkijem i teoretski će moći već večeras da igra.

– Jako sam ponosan što se Miloš vratio. On je veliki profesionalac, neko na koga drugi igrači mogu da se ugledaju. Nije dugo bio odsutan i verujem da će nastaviti tamo gde je stao. On će biti spreman već za Helsinki, ali videćemo još kada će na teren – rekao je Vladan Milojević.

Pozicija Marina strogo poverljiva

Vladan Milojević je juče ostao „zakopčan“ po pitanju toga da li će Marko Marin meč započeti na levom krilu ili na poziciji desetke, odnosno organizatora igre. Trener Zvezde je od početka sezone na poziciji pleja osim Marina isprobavao i Ivanića, pa nije isključeno i da do rotacije njih dvojice dođe u toku samog meča ukoliko prva izabrana varijanta ne da rezultat.

Finci u Beogradu posle 22 godine

Crvena zvezda se do sada jednom sastala sa Helsinkijem, u kvalifikacijama za nekadašnji Kup pobednika kupova 1997. godine. Crveno-beli su prvu utakmicu u Finskoj izgubili 0:1, ali su u revanšu u Beogradu slavili sa 3:0 golovima Dejana Stankovića (2) i Zorana NJeguša.

Helsinki trenirao na Teleoptiku

Fudbaleri Helskinkija doputovali su u Beograd već u ponedeljak kako bi se adaptirali na visoke temperature koje nisu uobičajene za njihovu zemlju. Finci su prethodna dva dana trenirali na terenima Teleoptika u trening centru Partizana. Travu terena stadiona „Rajko Mitić“ su po protokolu imali priliku da osete sinoć u terminu odigravanja današnje utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari