Minusi i u kasi, još veći na terenu 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Vlada Katalonije zadala je „fatalan“ udarac ambicijama Đosepa Bartomeua da barem do marta 2021. godine predsednikuje Fudbalskim klubom Barselona.

Iako je nezadovoljstvo gotovo svih: počevši od fudbalera, dela uprave, pa do navijača naraslo do granica munjevitog sakupljanja više od 16 hiljada potpisa opozicije koje je Izborno telo ratifikovalo i tako pokrenulo proceduru njegove smene, Bartomeu je pokušao da iskoristi pandemiju i tako predribla one koji više nisu mogli da ga smisle.

Ipak, odluka Vlade Katalonije da za sprovođenje jednog vida referenduma, sredinom novembra, nema nikakvih prepreka, „strahovladi“ čoveka koji je povlačio ključne poteze poslednjih šest godina i definitivno je došao kraj.

Bartomeu je u utorak uveče podneo neopozivu ostavku i time, izvesno, obradovao većinu u jednom od najvećih i najznačajnijih klubova na svetu.

Potpredsednik Barselone postao je 2010, a kada je 2014. preuzeo rukovođenje od Sandra Rosela koji je završio u zatvoru, na početku mandata mogao je da ubira plodove dobrog i temeljnog rada sportskog sektora na čelu sa čuvenim golmanom Andonijom Zubizaretom.

Poslednji vrhunski trener u klubu, Luis Enrike, vodeći nepogrešivo, možda i najbolju ekipu svih vremena koju su činili Mesi, Ćavi, Inijesta, Luis Suarez, Nejmar… osvojio je u sezoni 2014/15 drugu tripletu u istoriji kluba, zaključno sa peharom Lige šampiona.

Bartomeuov ego došao je do izražaja već leta istorijske godine kada je odlučio da otpusti pomenutog Zubizaretu, što je bio početak sunovrata sportskog sektora, koji su kasnije vodili, ispostaviće se, nedovoljno kompetentni ljudi.

Bartomeu je otkaz čuvenom asu Barselone obrazložio kaznom FIFA da klub u dva naredna prelazna roka ne dovodi igrače zbog umešanosti u malverzacije sa transferima maloletne dece.

Iako je i sam bio deo toga, s obzirom na to da je od 2010. obavljao funkciju potpredsednika kluba, vođenje „fudbalske politike“ poverio je Robertu Fernandezu, koji je nominalno bio tehnički sekretar sve do 2018.

Njegovu limitiranost u pogledu upravljanja sportskim sektorom najbolje ilustruje možda i ključni trenutak u kasnijem sunovratu na svim poljima.

Leta 2017, uprkos sveže potpisanom ugovoru samo par meseci ranije, Nejmar je uspešno rešio rebus prelaska u PSŽ za 222 miliona evra.

Bartomeu je bio nemoćan, otkupna klauzula, ispregovorana tokom potpisivanja novog ugovora, bila je vešto određena od strane advokatskog tima čuvenog Brazilca.

Klub je doživeo veliki udarac, možda i veći od odluke Luisa Figa 2000. da iz Barse direktno pređe u Real Madrid.

Nažalost, svaki naredni potez Bartomeua, nakon odlaska Nejmara, ispostaviće se lošijim od prethodnog – počevši od odluke da Roberta Fernandeza na poziciji šefa sportskog sektora 2018. zamene Erik Abidal i Ramon Planes.

„Dvojac bez kormilara“ katastrofalno je u naredne dve godine vodio transfer politiku, dolasci Dembelea, Kutinja i Grizmana koštali su skoro pola milijarde evra, računajući i garantovane bonuse igračima.

Zapravo, od 2017. do 2020. Barselona je na angažovanju 26 fudbalera potrošila nestvarnih milijardu evra, a da od većine gotovo nikakav igrački benefit nije ostvarila.

Iako je na fudbalskom terenu bilo rezultata, osvojenih pehara (ukupno 13 u eri Bartomeua) u Ligi šampiona je Barselona, iz godine u godinu doživljavala sve veće bruke, počevši od eliminacije od strane Rome 2018, kasnijeg debakla od Liverpula, zaključno sa jednom od većih katastrofa u porazu od Bajerna u četvrtfinalu poslednjeg izdanja elitnog takmičenja (8:2).

Nakon eliminacije od Liverpula, Bartomeu je počeo sa „čistkom“ u sportskom sektoru: prvo je otišao Pep Segura, generalni menadžer, zatim Đordi Mestre (potpredsednik za sportska pitanja), da bi se proces završio ovog leta, nakon blamaže od Bajerna, posle koje su klub napustili Abidal i Planes.

Uprkos tome što je kao bivši igrač i saigrač Mesija, Suareza, Pikea… obavljao funkciju sportskog direktora, Abidal se oštro zamerio igračima optužujući ih da su namerno sabotirali Kikea Setijena, naslednika Ernestea Valverdea, kojeg su Mesi i saigrači obožavali.

Astronomske plate (samo Mesijeva godišnje klub košta 100 miliona evra u bruto iznosu) dovele su do toga da je od sezone 2016/17. do 2017/18. trošak za plate skočio za skoro 100 odsto i sa 439 miliona porastao na preko 800 miliona.

Bartomeua je javno iskritikovao i to u više navrata i Leo Mesi, najbolji fudbaler u istoriji Barse.

Sam pokušaj da leta 2020. izboksuje izlazak iz ugovora i napusti Kataloniju u kojoj živi od 12. godine napravio je šah-mat situaciju za Bartomeua u kojoj je jednostavno morao da kapitulira.

Narušavanje imidža kluba

Velika afera zadesila je klub nakon angažovanja kompanije „I3 Ventures“ koja je imala zadatak da na društvenim mrežama vređa sve one nezadovoljne radom uprave kluba. Bartomeu je to, naravno, demantovao, ali je potvrdio da je potpisao ugovor sa pomenutom kompanijom koja jeste imala zadatak da „čuva i brani imidž kluba“ u javnosti. Činjenica da su vređani i fudbaleri iz aktuelnog sastava, kao i čuveni asovi poput Hrista Stoičkova dovela je do raskola i odlaska jednog dela uprave, kao i javne kritike od strane Žerarda Pikea, Lea Mesija…

Na čelu do izbora Karlos Tuskets

Privremeni predsednik Barselone biće Karlos Tuskets. On će na čelu kluba biti narednih nekoliko meseci, sve dok se ne izabere novo rukovodstvo početkom naredne godine. Tuskets je osnivač banke FIBANC, koja sada nosi ime „Banco Medionalum“, a pored nje u svom vlasništvu ima još 56 kompanija. Pominjao se kao potencijalni kandidat za predsednika na izborima, ali za sada nije zvanično podneo kandidaturu. Poznat je po tome da je često bio protiv poteza uprave Bartomeua zbog (pre)visokih ugovora igračima u odnosu na budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari