Mirko Poledica u Čačku iznosi dokaze o malverzacijama u FK Borac 1Foto: STARSPORT

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) i bivši fudbaler Borca Mirko Poledica danas će u podne u Čačku na konferenciji za medije objaviti dokumenta u vezi sa malverzacijama koje su se događale u tom klubu tokom prethodne dve decenije.

FK Borac Čačak je zbog nagomilanih dugova istupio iz Prve lige Srbije, a Poledica je još ranije izrazio bojazan da je namera nadležnih da ugase klub koji je osnovan još 1926. godine i koji je imao niz uspeha u Prvoj i Drugoj ligi stare Jugoslavije.

Podsetimo i da je Danas pisao o tome kako je seoski FK Provo iz okoline Šapca nedavno promenio ime u FK Borac 1926, zbog čega se sumnja da je namera bila da kao klon nasledi originalni FK Borac, čime bi se izbeglo plaćanje dugovanja prema bivšim igračima i trenerima „zebri“.

Među dokumentacijom koju će Poledica objaviti naći će se i uplatnica koja potvrđuje da je Sportsko društvo Borac uplatilo milion dinara na račun FK Provo 2015, što je klub koji je takođe registrovan u istom selu kod Vladimiraca kao FK Provo koji je promenio ime, zbog čega se sumnja da je u pitanju davanje novca u vidu protivusluge.

Poledica je najavio i da će izneti niz dokumenata koji pokazuju koliko su prethodne uprave radile na štetu FK Borac, a da je najveći dug napravljen u vreme dok je klub imao sponzorski ugovor sa Auto Čačkom lokalnog biznismena Milenka Kostića. Podsetimo, FK Borac trenutno duguje igračima preko 30 miliona dinara, dok na ime poreza država potražuje oko 1,7 miliona evra. Predsednik SPFN istakao je i da Grad Čačak praktično krši zakon time što novac koji je namenjen fudbalskom klubu uplaćuje na račune SD Borac i sponzora pošto je račun FK Borac u blokadi već četiri godine.

Na konferenciji u Čačku, kako je najavio, Poledica će pokazati i rešenje Agencije za privredne registre kojim se utvrđuje da je čak i Planinarsko sportsko društvo Omorika iz Bajine Bašte promenilo ime u Sportsko društvo FC Borac, a registrovalo se na istoj adresi kao i FK Borac, što je nedavno uradio i šabački FK Provo.

Pošto nadležni još uvek nisu reagovali na to što se anonimna seoska sportska društva i fudbalski klubovi, udaljeni po više stotina kilometara od Čačka, registruju na istoj adresi kao FK Borac, Poledica je najavio da će kao građanin podneti krivične prijave policiji, te da se nada da će Tužilaštvo pokrenuti odgovarajuće postupke.

Među dokumentima koje planira da prezentuje nalazi se i taj po kome Statut Sportskog društva FC Borac definiše članstvo u sportskom društvu čiji su članovi između ostalih i Vaterpolo klub Borac, Vaterpolo klub za dame Borac i Plivački klub Borac, iako Čačak nema bazen zatvorenog tipa koji je neophodan za te sportove.

Predsednik SPFN podsetio je i da je gradski funkcioner Čačka Radenko Luković 2015. godine potvrdio da je Grad uplatio sredstva za FK Borac, ali da zbog blokade pare nisu isplaćene na račun kluba, čime je prekršen zakon. Javnosti će biti prezentovan i izveštaj sa Skupštine FK Borac iz 2017. godine koji potvrđuje da je član Nadzornog odbora kluba postao Tomislav Savić koji je današnji zvanični zastupnik FK Borac 1926, kluba koji se prethodno zvao FK Provo.

Poledica će između ostalog pokazati i uplatu od preko milion dinara od strane SD Borac na račun igrača Bakar Baldea koji je u FK Borac bio registrovan kao amater, što znači da je po sili zakona mogao da igra jedino bez novčane nadoknade, odnosno klub je morao da mu obezbedi novac samo za putne troškove.

Javni red i mir na KZN

Proteklog vikenda se oko najavljene konferencije Mirka Poledice podigla velika bura. On je za Danas izjavio da ga je policija zvala na informativni razgovor zbog zakazane konferencije u Domu kulture, ali da je on odbio da ode. Policija je saopštila da je pozvan kako bi se „blagovremeno obavio razgovor o okolnostima koje mogu dovesti do eventualnog ugrožavanja bezbednosti prisutnih građana i narušavanja javnog reda i mira“, kao i da je Poledica „najavio da će doći, ali se nije pojavio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari