Moguć povratak na tron 1Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Prethodne dve loše godine, prouzrokovane opravkom od povrede lakta, gubitkom motivacije i kadrovskim eksperimentima u stručnom štabu dovele su do velikog pada Novaka Đokovića na ATP listi, čak i ispod 20. mesta.

Za samo par meseci, tačnije od aprila pa sve do danas, srpski as uspeo je da se domogne trenutno treće pozicije sa 6.445 bodova, sa izgledima da do kraja 2018. zauzme mesto najboljeg igrača na svetu. Osvojenim Sinsinatijem, pogotovo Vimbldonom i US openom, Novak je rapidno napredovao na ATP listi, pogotovo u delu sezone u kojem je još i branio određeni broj poena, tako da se može samo naslutiti njegov krajnji domet do kraja sezone. Za razliku od prvoplasiranog Rafaela Nadala i drugoplasiranog Rodžera Federera, Đoković ne brani nijedan poen do 2019. godine.

Na osnovu kalendara, od većih izazova, Novaka najverovatnije očekuje turnir iz serije 500 u Pekingu, a zatim i dva mastersa u oktobru: Šangaj i Pariz. Novembar je rezervisan za završni masters u Londonu od 11. do 18. Rafael Nadal u tom periodu brani 1280 bodova, pritom je u polufinalu US opena protiv Del Potra povredio meniskus desnog kolena, zbog čega će sigurno pauzirati, najmanje par nedelja. Rodžer Federer u istom intervalu očekuje odbrana 1180 bodova, Del Potra 1145… Federer je u osmini finala US opena delovao poprilično umorno (naveo kao razlog poraza od Milmana) i veliko je pitanje koliko će turnira i koje odigrati do završnog mastersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari