Respekt svakome, popust nikome 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije „voze“ po planu na Mundobasketu, s prolaznim vremenom koje je u skladu sa brzinom kineskih vozova, koji distancu veću od hiljadu kilometara između Fošana i Vuhana prelaze za četiri sata vozeći brzinom od 306 kilometara na čas.

Nakon trening mečeva sa Angolom i Filipinima, jedinu ozbiljniju proveru pred dolazak u Vuhan, košarkaši Srbije pretvorili su u poruku Portoriku i Španiji da mesto u četvrtfinalu hoće da obezbede perfektnim učinkom. Italijani su mnogo želeli, ali jednostavno nisu mogli da izdrže intenzitet i visok tempo utakmice sa kojim bi već danas trebalo da se suoče i košarkaši Portorika, objektivno gledano potpuni autsajderi u novoformiranoj Grupi J (10.30).

Umeli su Portorikanci u prošlosti da iznenade i namuče našu reprezentaciju negujući stil košarke koji je podrazumevao visok tempo, brzu tranziciju i veliki broj šuteva u ranoj fazi napada. Trenutna konstelacija snaga je takva, da današnji rival, bez pomoći DŽej DŽeja Baree, plejmejkera Dalasa, ne bi trebalo da bude ozbiljniji takmac Srbiji.

I zbog statusa pridružene države SAD, decenijama unazad gro vrhunskih portorikanskih igrača košarkaški je stasavao na američkim koledžima. I današnji nosioci igre: David Uertas i Geri Braun fakultetske dane proveli su na Floridi, odnosno Zapadnoj Virdžiniji. NJih dvojica, zajedno sa preiskusnim 35-godišnjim Renaldom Balkmenom, koji je bio deo selekcije Portorika u Beogradu tokom kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju, najvažniji su igrači reprezentacije koja je u prvoj fazi tesnom razlikom pobedila Iran i Tunis, ali je u drugom kolu ravnopravno isparirala Španiji (63:73).

– Ekipa koja ima takav karakter, izuzetna ekipa koja dolazi iz fantastične zemlje sa tim karakterom „ubica“ velikih ekipa, to se dešavalo u istoriji. Setimo se kada su naše fantastične reprezentacije gubile od Portorika na velikim prvenstvima. Oni su ekipa sa mnogo ponosa i fizičke snage, karakteristična, igraju košarku sa dosta napadačkog talenta, ne znaš kroz čije uši će „pljusnuti“ trojka… – slikovito je selektor Đorđević opisao najveće kvalitete Portorika.

Statistički, Portorikanci za tri šutiraju 32 odsto, generalno iz igre oko 40; podatak da ostvaruju 16 timskih asistencija, naspram 31 košarkaša Srbije jasno naznačuje i stil igre u kojoj se „izolacija“ prečesto pojavljuje. I prema rečima Aleksandra Đorđevića, „orlovi“ su se na Mundobasketu tek zaleteli i još uvek su daleko od „perfektne partije“ ako tako nešto iz trenerske vizure uopšte i postoji.

– Ne treba ni tražiti perfektno. Samo kamenčić može da izgradi kuću… Svaka dobra stvar je važna, naši igrači polako dolaze do toga da nije bitno individualno kako igraš, da si zadovoljan sam sobom, samo je bitno da daš doprinos. Ovo su utakmice koje ne mogu da se igraju kao uvodne dve, mora na svaku loptu.., Svaka lopta je bitna, svaki skok je bitan, svaki poen… Vidi se da je ekipa željna i voljna. Moramo još bolje odbrambeno – jasan je prvi čovek struke.

Opreznost je svakako bitan faktor; uprkos odličnim izdanjima u prvoj fazi: Angola, Filipini, pa čak i Italija ne predstavljaju selekcije kadre da konkurišu za jednu od medalja. Samokritičnost je vrlo važna, kao i apostrofiranje segmenata igre u kojima postoji dosta prostora za napredak: još bolja selekcija šuta, više izolacija za bekove, prostora za Nikolu Jokića i jasnija komunikacija i pomaganje u odbrani.

Turci ispali, a bili na bacanje od trijumfa nad SAD

Imali su četiri bacanja u produžetku da savladaju SAD i tako naprave najveće iznenađenje na Mundobasketu, međutim nakon poraza od Amerikanaca (93:92) košarkaši Turske dozvolili su sebi da izgube odlučujući meč za prolaz u drugu fazu. Česi su odličnom partijom ubedljivo pobedili Turke (91:76) i tako postali deo novoformirane grupe iz koje će pokušati da se domognu četvrtfinala. Najefikasniji igrač pobedničkog tima bio je Vojčeh Hruban sa 18 poena. Jedan manje ubacio je Ondrej Balvin, ali uz šut iz igre 8/9 i čak 11 skokova. Patrik Auda je dodao 16 poena, Jaromir Bohačik 15, Tomaš Sartoranski 11… Na suprotnoj strani, Čedi Osman je ubacio 24 poena, Furkan Korkmaz 16, Melih Mahmutoglu 14…

Radulja je pravi

Možda više nije tako bitan faktor pod košem; u konkurenciji Milutinova, Jokića i Marjanovića, moglo bi se reći da je najslabija karika, međutim kapiten Miroslav Raduljica igrač je sa najvećim autoritetom u ekipi i neko od retkih ko može samo pogledom da „ukori“ asa Denver Nagetsa. U pobedi nad Italijom imao je važan učinak, pogotovo u trećoj deonici kada je majstorski kažnjavao prerani izlazak rivala iz bonusa: „Činjenica je da imamo 12 vrhunskih igrača i da svako ko uđe sa klupe ima određeni kvalitet. Raduljica je naš kapiten, dugo je u reprezentaciji i izvanredno je odradio svoje minute i drago mi je što je upravo on vratio balans u igru“, pohvalio je Stefan Jović kapitena reprezentacije, ne želeći da previše ističe svoj dobar šut za tri protiv „azura“ ogledan u tri pogođena šuta van 6.75.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari