Na talonu plej-of i 11.000.000 evra 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Crvena zvezda i jermenski Pjunik večeras (20.45) počinju 180-minutnu borbu za poslednju rundu kvalifikacija za fudbalsku Ligu šampiona.

Crvena zvezda je i prošlu sezonu završila kao prva u Srbiji, pa će peti put zaredom krenuti u pohod na Ligu šampiona, a startna prepreka učesnika osmine finala prošle Lige Evrope biće unapred prežaljeni Pjunik, obzirom da ni u Jermeniji ne daju naročite šanse svom manje kvalitetnom, na inostranoj sceni neiskusnom i mnogo jeftinijem prvaku u duelima ove noći u Beogradu i 9. avgusta u Jerevanu.

Što, pak, ne znači da crveno-belima nisu u malom mozgu neslavna iskustva sa Omonijom i Šerifom, kada su se sapleli o ulogu favorita i sa „patosa“ gledali kako Kiprani i Moldavci prolaze tamo gde ih je tako potcenjene retko ko video.

– Pjunik možda nije favorit, ali videli smo brojna iznenađenja u ovoletošnjim kvalifikacijama. To je ekipa koja menja igrače i sistem u toku utakmice, ali bićemo spremni na svako pitanje koje nam Jeremeni budu postavili. Očekujemo pun stadion i dobru igru, uradićemo sve da prođemo – svestan je zamki lagodnog stava trener crveno-belih Dejan Stanković.

Strateg vodećeg tima srpskog prvenstva ne poriče brojnije vrline Borjana, Dragovića, Ivanića, Kataija… ali…

– Jermenski fudbal sam pratio dok sam radio u UEFA, tada sam dolazio u tu zemlju i pratio mlade igrače od 14 ili 15 godina. Ima Pjunik i sada taj talenat, ima i strance. Trener zna da skriva postavom svoju osnovnu ideju, kao i mesta igračima. Ali mi ne želimo da pobegnemo od uloge favorita. Ući ćemo sa mnogo strpljenja i pameti u ovaj meč – obećava naš stručnjak.

Prolazom jermenskog šampiona Crvena zvezda može da osigura novčanu nagradu iz UEFA fonda, od oko 11.000.000 evra, a to znatno pojača finansije u Ljutice Bogdana.

– Zadovoljan sam kako smo otvorili prvenstvo, fizičkom spremom, novim igračima. Oni su brzo skapirali koliko je ovaj klub veliki, očekujem da budu još bolji, ali nemoj da se zavaravamo. Neće niko da izgubi pre nego što počne utakmica. Pjunik je izgubio kod kuće od Didelanža, ali i tada smo mi iz stručnog štaba smatrali da će da ide dalje. Videlo se da su organizovaniji i gladni uspeha – tvrdi Stanković.

Navijači bi uvek voleli da gledaju goleade, ali posao šefa stručnog štaba je da stišava euforiju.

– Završni cilj je prolaz, kako će da dođe taj prolaz, ne zanima me. Samo me zanima cilj. Ovaj meč je za nas presudan. Za klub, navijače, za celinu… Jesu dali tri gola u Luksemburgu posle grešaka rivala, ali su ceo meč sjajno radili. Očekujem baš jak otpor – kaže trener Zvezde, u čiju odbranu bi trebalo da se vrati oporavljeni štoper Strahinja Eraković.

Stanković je potvrdio i da razmišlja o formaciji sa dva špica, kada ima na raspolaganju odličnog povratnika Aleksandra Pešića, a Milan Pavkov redovno trese mreže, mada će još razmisliti o tome, jer bi to „značilo promene u veznom redu“.

Mogući rivali Makabi (H) i Apolon

Crveno-beli prvo moraju da skoče, pa tek onda izviknu hop, ali jučerašnjim žrebom u Nionu im je predočeno da će u eventualnom dvomeču plej-of runde za LŠ, 16/17. i 23/24, avgusta, igrati sa Makabijem iz Haife ili Apolonom iz Limasola. Izraelci su u drugom kolu izbacili Olimpijakos, sa sve pobedom od 0:4 u Atini, dok se Kiprani tek ove nedelje priključuju trci za LŠ. U slučaju da ispadnu od Pjunika, za neku od grupa Lige Evrope crveno-beli igraće sa poraženim iz duela Šerif (Moldavija)/Viktorija Plzenj (Češka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari