Nadal lagano za 12. titulu 1Foto: EPA-EFE/ SRĐAN SUKI

„El Klasiko“ svetskog tenisa, negde i očekivano, na šljaci je poprimio obrise kvalifikacijskog meča za jedno veliko takmičenje.

Ni kada je bio mlađi, a kamoli u 38. godini života, Rodžer Federer jednostavno nije bio takmac Rafaelu Nadalu na zemljanoj podlozi. Bez većih problema, verovatno najbolji teniser svih vremena kada je šljaka u pitanju, preslišao je prvog među jednakima kada je oreol najboljeg ikada, u polufinalu Rolan Garosa. Nadal je u tri seta (6:3, 6:4, 6:2) nadigrao Federera i tako došao u situaciju da se u nedelju bori za svoju 12. titulu u Parizu.

Švajacarac se ove sezone, posle tri godine pauze, vratio na zemljanu podlogu Pariza; uglavnom na dominantan način došao je do polufinala, ali dalje od 39. duela sa velikim rivalom nije mogao. Neizvesnosti je jedino bilo u drugom setu u kome je Rodžer imao tri gem lopte za vođstvo od 4:5. Od tog momenta pa do kraja navedenog dela meča Švajcarac nije osvojio nijedan poen, što je značilo da ga samo neki puki sticaj srećnih okolnosti može ostaviti u iole ravnopravnijoj borbi.

Svestan da u razmeni udaraca sa osnovne linije jednostavno nema šanse, Federer je pokušavao da do realizacije dođe brzim pokušajima udaraca loptice u ranoj fazi, tačnije u penjanju, međutim Nadal je sjajnim kretnjama uvek bio na lopti i „pasing šotovima“ najčešće crtao po terenu.

Švajcarac je u arsenalu imao i „drop-šotove“, izlaske na mrežu, često ne razmišljajući o prethodno napravljenom prilaznom udarcu, međutim Rafaelova anticipacija uglavnom je podsećala na njegove najbolje dane, kada je umeo da po godinu ili dve naprosto ne zna za poraz na šljaci. Već kod 2:0 u setovima za Nadala, jasno se nazirao epilog meča. Naime, u prethodnih 38 duela, Federer je samo jednom uspeo da „okrene“ rezultat meča i to davne 2005. godine. u finalu Mastersa u Majamiju za prvu pobedu nad Nadalom u karijeri.

Treći set je izgledao kao sparing meč dvojice tenisera; Rodžer je postao svestan da ni iz petog puta neće uspeti da dobije Španca na pariskoj šljaci. Tačnije, osvajač 20 grend slem titula samo je jednom u 13 međusobnih duela na šljaci uspeo da dobije Nadala i to pre tačno deset godina na Mastersu u Madridu. Iako bez kiše, uslovi u Parizu nisu bili baš najbolji; vetar je umeo često da duva pravo u lice igrača prilikom servisa; vlažnost vazduha je bila nešto veća, samim tim i loptica je sporije odskakivala što je daleko više odgovaralo Nadalu, koji se po šljaci kretao kao mačka po drvetu. Rafa je bio toliko dominantan da je duel završio za 2:28 minuta, ostvarivši tako 24. međusobnu pobedu protiv Federera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari