Nagrada za dobra izdanja: Džou u Alfa Romeu i sledeće godine 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Kineski automobilista Gvanju Džou biće za volanom bolida Alfa Romea u šampionatu Formule 1 i tokom 2023. godine, potvrdio je italijanski tim, piše Sport Klub.

Džou je novi jednogodišnji ugovor zaslužio konstantnim i kvalitetnim izdanjima u svojoj debitanskoj sezoni, nije pravio greške kojima su početnici skloni i zadobio je poverenje šefa ekipe Frederika Vasera.

Pred prvim kineskim vozačem sa stalnim angažmanom u Formuli 1 je bio težak zadatak – da prati dostignuća iskusnijeg timskog kolege Valterija Botasa, u čemu je 23-godišnjak uspeo, uz evidentan napredak od početka godine. Na taj način je još jedno mesto u karavanu popunjeno – svi timovi osim Alpina, Hasa i Vilijamsa su ozvaničili vozačke sastave za narednu sezonu.

„Mislim da je tim prilično zadovoljan mojim izdanjima i ovosezonskim rezultatima. Radujem se nastavku saradnje sa Alfa Romeom. Novi jednogodišnji ugovor sa sobom nosi i određenu dozu pritiska, ali i priliku za reviziju mojih nastupa, u odnosu na start karijere. Prija mi pritisak, neprihvatljivo je biti previše opušten, tada je dalji napredak nemoguć. Stalno pokušavam da vozim na vrhuncu svojih sposobnosti, ove godine sam zadovoljio kriterijume tima i nadam se da će tako biti i u buduće“, rekao je Džou.

Botas je izuzetno počeo sezonu, što se poklopilo sa izuzetnim tempom bolida Alfa Romea. Finac zahvaljujući tome ima veliku prednost u poretku u odnosu na timskog kolegu – bivši vozač Mercedesa posle 17 trka ima 46 bodova, dok je Džou „sakupio“ tek šest. Ipak, tabela može da prevari jer Kinez konstantno napreduje, ali su ga problemi italijanske ekipe sprečili da ostvari bolje rezultate.

„Botas je neverovatan, jedan od najboljih kolega koje sam imao. Veoma je brz i voljan je da mi pomogne, dosta sam naučio od Valterija. Drago mi je što nastupamo za isti tim“, zaključio je Kinez.

Alfa Romeo je na šestoj poziciji u šampionatu konstruktora sa 52 boda – čak 55 manje od Meklarena, koji se nalazi na poziciji iznad italijanskog predstavnika.

Naredna trka se održava drugog oktobra u Singapuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari