Najveći pritisak na Sevilji i Romi 1Foto: EPA-EFE/ TATIANA ZENKOVICH

Kao prve večeri osmine finale restartovane Lige Evrope i ove noći dve ekipe kreću od nule i imaju 90 minuta, eventualno produžetke i penal seriju, da se ukrcaju u Top osam masovnijeg, manje jakog i platežno slabijeg kontinentalnog klupskog takmičenja, jer su Sevilja i Roma uskraćene za priliku da se kao ostali parovi druge večeri sretnu pre početka pandemije korona virusa i zamrzavanja fudbalske sezone.

Taj pojačani rezultatski pritisak, u kombinaciji sa poslovično visokim ambicijama timova sa Pirineja i Apenina, doneće ili golgetersku feštu ili maksimalan oprez s obe strane terena, premda su i jedni i drugi finim serijama završili nacionalne lige.

Sa pet trofeja, rekorder LE i(li) nekadašnjih Lige i Kupa UEFA, Sevilja nije imala šanse u borbi za titulu u Primeri, ali se kao četvrtoplasirana probila do sledeće Lige šampiona, pa će tako namireni izabranici Hulena Lopetegija probati da odu korak dalje od prošlogodišnjeg ispadanja u ovoj fazi LE.

Četiri pobede i jedan remi u pet zadnjih prvenstvenih mečeva ulivaju nadu navijačima kluba sa „Ramona Sančeza Pishuana“ da bi srpski vezista Nemanja Gudelj i društvo mogli da izbace „vučicu“, uprkos lošoj minuloj statistici napadača, jer su Munir, De Jong i Nasri zajedno dali tek gol (15) više od veziste Okamposa.

Kontra njima, Romin centarfor Edin Džeko je 16 puta pogodio metu u Seriji A, a kada bi zakazao golegeter iz BiH uskakali bi Klajvert, Peroti i Kalinić. Sa druge strane, strateg sastava sa rimskog „Olimpika“ Paulo Fonseka nije uspeo do kraja da otkloni  pojedine probleme u defanzivi osvajača jedne LE, predvođenoj kapitenom Srbije Aleksandrom Kolarovim, pa se zato Roma naprimala pogodaka u domaćoj konkurenciji.

Istina, ne tako često u zadnjih pet utakmica šampionata, u jednom remiju i četiri trijumfa, od kojih najveću težinu ima ubedljivo slavlje prošlog vikenda protiv novog (starog) prvaka Juvenstusa.

U dva od tri večerašnja revanša stvari su prilično izvesne, jer švajcarski Bazel ima poveliku zalihu od 3:0 protiv nemačkog Ajntrahta, našeg veziste Filipa Kostića, a nemački Bajer lep kapital od 3:1 u dvomeču sa škotskim Rendžersom.

Za razliku od njih, dvoboj izjednačenih (1:1) Vulverhemptona (Engleska) i Olimpijakosa (Grčka) trebalo bi da donese žestoku borbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari