Najveći u istoriji Lejkersa 1Šakil O Nil Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Zajedno su igrali u Lejkersima osam sezona, od 1996. do 2004. Osvojili su tri šampionska naslova i oformili jedan od najboljih tandema u istoriji NBA lige.

NJihov odnos nije konstantno išao uzlaznom linijom; bilo je i turbulentnih perioda, ali su u svakom momentu iskazivali veliko međusobno poštovanje.

Od momenta kada je 2004. napustio Lejkerse, pa do neviđene tragedije u nedelju u kojoj je Kobi Brajant izgubio život, Šakil O Nil je sve pozitivnije govorio o liku i delu jednog od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručima.

Da stvar po četvorostrukog NBA šampiona bude još teža, pre nego što je sa svojom ćerkom i još sedmoro ljudi seo u helikopter, Brajant je poslednju poruku poslao njegovom sinu Šarifu O Nilu, raspitujući se o načinu oporavka i narednim koracima koje bi trebalo da uradi u košarkaškoj karijeri, nakon odluke donesene 22. januara da napusti čuveni univerzitet „UCLA“.

Neposredno nakon tragedije, O Nil je napisao potresnu poruku na društvenoj mreži, potvrdivši i na taj način da su poslednjih godina bili u izuzetno dobrim, praktično prijateljskim odnosima.

Šakil je kod Brajanta naročito cenio izuzetno velike radne navike, ambicioznost i odlučnost da u poređenju sa Majklom DŽordanom bude faktički ravnopravan.

Brajant je neretko u košarkašku salu dolazio u 4:30 ujutro, individualno trenirao više sati dnevno, mimo treninga sa ekipom.

U svemu što je radio bio je veoma studiozan, naročito u analizi rivala, u čemu je bio neprevaziđen. Znao je gotovo svakog igrača u NBA, a u dobroj meri bio je upućen i u dešavanja u evropskoj klupskoj košarci.

– Kad je Kobi došao pitao sam ga šta želi da bude. Rekao mi je da želi da bude najbolji igrač na svetu, a van terena bolji od Vila Smita. Samo samo pomislio: ‘U redu, u redu. Uspori, uspori – ispričao je O Nil, koji je u društvu Čarlsa Barklija i Kevina Smita sve vreme suznih očiju govorio o svom najkvalitetnijem saigraču u prebogatoj košarkaškoj karijeri.

Iako su dres Lejkersa nosile takve veličine poput Medžika DŽonsona, Karima Abdula DŽabara, Vilta Čembrlejna, DŽerija Vesta, DŽimija Bejlora, DŽejmsa Vortija… O Nil smatra da su „jezerdžije“ pogibijom Kobija Brajanta izgubile najboljeg igrača u istoriji franšize koja je 16 puta bila NBA šampion.

– Izgubili smo možda i najvećeg igrača u istoriji Lejkersa, neverovatnog košarkaša. Slušajte, meni kažu: ‘Nađi vreme, osvesti se’, ali biće mi teško. Još ne spavam… Nisam mogao da zamislim ništa slično. Nikad nisam video nešto slično. Svi košarkaški idoli, igrači uz koje sam odrastao, vidim ih, oni su stari“, zaključio je O’Nil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari