Ne jenjava sumnja da je Katar dobio Mundijal korupcijom: Francuska poternica za Bin Hamamom 1Foto: EPA/NABIL MOUNZER

Deset meseci posle fudbalskog Mundijal u Kataru francusko tužilaštvo je izdalo međunarodnu poternicu i nalog za hapšenje nekadašnjeg potredsednika FIFA Mohameda bin Hamama, bivšeg glavnog čoveka Fudbalske konfederacije Azije, zbog sumnje u koruptivne radnje kojima je delom izdejstvovao da se Mundijala 2010. dodeli njegovoj zemlji.

Bin Hamam se nije pojavio na nekoliko zakazanih saslušanja, a njegovo mesto boravka trenutno nije poznato vlastima.

Kako je preneo L’Ekip, nekadašnji kandidat za predsednika FIFA optužen je za „privatne akte korupcije koji su bili učinjeni u cilju dodele Mundijala 2022. godine Kataru“.

Bin Haman je još 2012. godine doživotno suspendovan iz svih aktivnosti povezanih sa fudbalom nakon pto je optužen da je kupovao glasove za svoju kandidaturu za predsednika FIFA.

Za slučaj je zadužena najviša sudska instanca Francuske i Državno tužilaštvo za finansije koji imaju saznanja da je Bin Hamam „pokušao da neutrališe glasove protiv Katara tako što je 2. decembra 2010. godine finansijski pomogao predsedniku Fudbalskog saveza Okeanije Rejnaldu Temariju“ u njegovim pravnim pitanjima, tako što je platio njegove sudske troškove (oko 300. evra) i putovanja do Kuala Lumpura na privatne sastanke.

Bin Hamam je uz to, ubedio Temarija da se žali na suspenziju koju mu je mesec dana pre glasanja izrekla FIFA, a FS Okeanije je trebalo da izabere zamenu za glasnje. Kako je Temari uložio žalbu, automatski je FS Okeanije ostao bez prava glasa u odlučivanju u kandidaturi za Mundijal 2022.

Katar je sa 14 glasova za i osam protiv u izboru za domaćina Mudnijala 2022. pobedio Sjedinjene Američke Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari