Neka nova Barselona 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Barselona je novu sezonu započela kiksom u predgrađu Madrida, pošto je sa Hetafeom odigrala bez golova – 0:0.

Od tog trenutka zabeležila je pet vezanih pobeda u svim takmičenjima, četiri u La Ligi i jednu u Ligi šampiona, a posebno su ubedljive bile poslednje dve – obe završene rezultatom 5:0.

Navijače ovog kluba raduje forma ekipe, ali i mediji u Kataloniji u hvalospevima pišu o ekipi Ćavija Ernandeza.

Logično, kiks na početku sezone iskoristio je najljući rival Real koji se na tabeli Primere blago odvojio 15:13 u osvojenim bodovima.

Ipak razlika je tako mala da će se najveći klubovi u Španiji često smenjivati na prvoj poziciji budući da je do kraja šampionata ostalo još 33 kola.

Tim je pretrpeo značajne izmene ovog leta, prodati su Usmane Dembele u PSŽ, te Ez Abde u Betis i Frank Kesi u Ah Ahli, dok su Seržinjo Dest, Huan Arauho, Ansu Fati i Erik Garsija poslati na pozajmice.

Kupljen je vremešni Oriol Romeu iz Đirone za 3,4 miliona evra, kao i brazilski tinejdžer Vitor Roke koji je, doduše, odmah pozajmljen Palmeirasu, dok su na pozajmicu stigli Žoao Kanselo i Žoao Feliks.

Niko u Kataloniji nije mogao da pretpostavi kako će izgledati Barselona ove sezone, sem trenera Ćavija Ernandeza.

„Stari lisac“ je doveo napadačku igru Blaugrane da savršenstva, a šampion Španije je veoma razigran nakon na početku sezone.

Sem Betisa i Antvrepena, četiri gola su dali i Viljarealu i to na strani u trećem kolu Primere.

Činjenica je da u Barsi sve štima, a posebno je dobra atmosfera u svlačionici ovog tima.

O svemu tome pišu brojni katalonski, pa i španski mediji, a posebno se u pozitivnim rečima ističe Mundo Deportivo, čuveni španski list sa sedištem u katalonskoj prestonici.

Igrači jedne druge hvale i u medijima i na društvenim mrežama i čini se da baš uživaju na terenu.

Žoao Feliks bio je jedan od protagonista pobede Barselone protiv Antverpena (5:0), a Portugalac je na kraju meča za Movistar + analizirao svoj novi sjajan učinak za Blaugranu, piše Mundo Deportivo.

„Svi smo odigrali sjajnu utakmicu. Veoma sam srećan zbog pobede. Srećan sam, uživam. Mnogo mi pomažu saigrači. Ništa nisam mogao sam. Tu sam da i njima pomognem, kao što mi i oni pomažu. Trudimo se da donesemo radost klubu i navijačima“, rekao je Žoao Feliks.

Portugalski napadač je takođe odmah upitan o „Žoaovoj Barsi“, terminu koji su mu navijači od milošte dali nakon što je stigao u klub, debitovao i postigao pogodak, ali je on samo skromno rekao da se nada da će tim moći nastaviti da igra na najvišem nivou u narednim utakmicama.

„Sada je teško održati nivo jer smo dobro započeli sezonu. Ekipa je jako kvalitetna i sada moramo da držimo ovaj tempo. Biti u vrhu nije najteža stvar. Moramo svi da radimo da bismo tu i ostali“, rekao je Žoao Feliks.

Onaj koji nije oklevao da pohvali igru Portugalca bio je Frenki de Jong, koji je istakao talenat napadača i uverenje da može da bude važan deo tima tokom sezone.

„Ima mnogo kvaliteta, mnogo talenta i to pokazuje. Nadam se da može da nastavi ovako i ako nastavi da radi kao do sada mislim da će nam mnogo doprineti“, rekao je De Jong, koji takođe je imao lepe reči za Kansela.

„On je krilo, ali mnogo igra u veznom redu. To je jedan od kvaliteta koji ima, a ima ih još i mnogo više, posebno u napadu. Nadam se da ćemo ovako da nastavimo“, dodao je Frenki, koji je priznao da je srećan zbog dobre igre ekipe u Evropi.

„To je samo prva utakmica. Dobro smo počeli, ali to moramo da dokažemo i u utakmicama koje slede. Još je rano za zaključke“, rekao je De Jong.

Ćavi Ernandez ocenio je visokom ocenom stav i igru svojih igrača na premijeri Lige šampiona 2023-24 protiv Antverpena od 5:0, drugom tako spektakularnom pobedom u četiri dana posle dominacije nad Betisom za vikend u LaLigi, prenosi Mundo Deportivo.

„Veoma sam zadovoljan i srećan ne samo zbog rezultata, već i zbog igre. To je najbolji nivo tima sa mnom kao trenerom, ova utakmica protiv Antverpena i subota protiv Betisa. I ovo je način. Igra sa strpljenjem, gledajući kako pritiskamo visoko i protivnik koji ne može da izađe iz svog kaznenog prostora, a i stvaramo šanse. Dobijaćemo i utakmice sa po 1:0, ali ovakav način igre je ono što svi želimo“, objasnio je Ćavi.

Što se tiče brzog prilagođavanja Ilkaja Gundogana i Žoao Kansela, Ćavi je bio jasan: „Obojica dolaze iz Mančester sitija gde su radili sa trenerom koji igra onako kako i mi želimo i nema potrebe da im bilo šta kažemo. Oni znaju šta moraju da rade i to rade u svakom trenutku“.

On je spomenuo i Feliksa.

„Poboljšavaju nivo tima, kao i Žoao Feliks uostalom. Oni uživaju i to je najvažnije.“

Zatim je dalje proširio priču oko Gundogana: „Kada Gundogan igra, on podiže nivo, pao nam je sa neba. Divno ga je videti. On je superioran fudbaler. Radi sve što treba i poboljšava stvari za nas kada mu lopta dolazi u posed“.

Takođe je imao pohvale za Žoaa Feliksa: „Rekao sam mu da što jednostavnije igra, to će više golova postići. Ima izvanredne uslove, poniznost u radu i inteligenciju da razume igru. On uživa i to je najvažnije. Veza sa Levandovskim? Dobri fudbaleri se uvek razumeju.”

O Gaviju je rekao sledeće: „Igra dobro gde god da ga stavite“, a o de Jongu: „Naravno da bih sada obnovio ugovor sa njim, mislim da se nalazi u najboljem trenutku u karijeri“.

Kao ključno za budućnost tima istakao je održavanje ovog nivoa igre i koncentracije, glad za pobedama i igranje iznutra i spolja.

„Stvaramo mnogo prilika u napadu, prošle godine nam je nedostajala poziciona igra u napadu koju sada imamo i razumemo kako funkcioniše“, dodao je Ćavi.

Otkrio je šta mu je trener Antverpena Mark Van Bomel rekao oko 20. minuta, malo pre rezultata 3:0: „Odličan tim“, rekao mi je. A ja sam rekao: „Sada smo dobri, Mark.“

A euforiju je zaustavio prisećajući se nedavnog iskustva.

„Prošle godine bili u istoj situaciji posle prve utakmice i onda se desilo ono što se desilo. Sada imamo najkomplikovaniju utakmicu u Portu, želimo u osminu finala i ako izađemo iz grupe kao prvi, biće mnogo bolje. Biće to najteža utakmica za nas”, istakao je Ćavi.

Prema svemu viđenom do sada lako se može zaključiti da navijače Blaugrane očekuju dobre vesti na kraju sezone.

Lamine Jamal drugi najmlađi fudbaler koji je ikada igrao u Ligi šampiona

Barselonin biser Lamine Jamal debitovao je u Ligi šampiona u pobedi svog tima nad Antverpenom rezultatom 5:0.

Jamal, koji je budućnost španskog fudbala, ušao je u igru u 68. minutu umesto Žoao Feliksa pri rezultatu 5:0 za katalonskog giganta i na terenu je proveo nekih dvadesetak minuta.

Ono što je interesantno je to da je na taj način postao drugi najmlađi fudbaler koji je ikada igrao u Ligi šampiona.

Prvi i neprikosnoveni je Jusufa Mokoko koji je u elitnom takmičenju debitovao sa 16 godina i 18 dana i to u dresu Borusije iz Dortmunda, a drugi Jamal koji je u trenutku ulaska u igru imao 16 godina i 68 dana.

On je takođe sa 16 godina i 57 dana postao najmlađi igrač koji je postigao gol za bilo koji evropski tim ili reprezenatciju u bilo kojoj vrsti utakmice u poslednjih 117 godina (od 7. oktobra 1906. kada je Mađar Jožef Horvat postigao gol sa 16 godina i 12 dana u prijateljskom susretu).

To je uradio 8. septembra 2023. godine u kvalifikacionoj utakmici za Euro koji se igra narednog leta u Nemačkoj kada je Španija u gostima savladala Gruziju rezultatom 7:1.

On je postigao sedmi gol za „crvenu furiju“ i tako ušao u krug onih koji ispisuju fudbalsku istoriju.

Takođe on je nastupom u Gruziji upisan i kao najmlađi debitant u istoriji te reprezentacije.

Reč je o još jednom izdanku čuvene „La Masije“.

Njega je inače zvala i Fudbalska federacija Maroka, budući da mu je otac Marokanac, ali njegov izbor je bila Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari