Od Ilije Pantelića do malog komšije Lava Jašina: Tri golmana koji su dali gol iz igre u Kupu/Ligi šampiona 1Foto: AP/Andrew Medichini

Atletiko je imao pobedu u džepu s Olimpijskog stadiona u Rimu, jer je u utakmici prvog kola fudbalske Lige šampiona protiv Lacija vodio s 1:0 i duboko u nadoknadi vremena, ali se u Madrid vraća bez celog plena.

U iščekivanju poslednjeg sudijskog zvižduka stvorio se u kaznenom prostoru španskog tima golman domaćih Ivan Provedel. Centaršut Španca Luisa Alberta je sproveo u mrežu glavom u stilu najubedljivijih golgetera. Slovenac Jan Oblak bio je zatečen.

Provedelu nije bilo sefte. Kolegu je zapanjio i pre tri godine, dok je branio za Juve Stabiju u Seriji B. Imao je potpuno isti izazov – u petom minutu nadoknade uputio se u suparnički šesnaesterac da pokuša da na centaršut iščupa bod. Uspeo je i na terenu Askolija, takođe glavom (2:2).

Junak Lacija, jedući tuđ lebac, upisao se među golmanskim imenima koja su se istakla kao strelci u vodećem klupskom takmičenju evropskog fudbala, a i više od toga jer je tek treći kome je to pošlo za rukom iz igre, a ne jedino iz penala.

Gledajući samo Ligu šampiona, od njene premijere u sezoni 1992/93, prvi golman strelac je bio Nemac Hans Jerg But. Dao je tri gola, sva tri s bele tačke, u tri različita tima, uvek u mreži torinske Stare dame.

Prvenac je postigao na meču Hamburger – Juventus 4:4, 13. septembra 2000. Savladao je Holanđanina Edvina van der Sara.

U utakmici u Leverkuzenu, koja je Bajeru pripala s 3:1 12. marta 2002, nadmudrio je Đanluiđija Bufona. Iza njegovih leđa je poslao loptu i u Torinu, kada je Bajern preslišao domaćina s 4:1 8. decembra 2009.

U istoj sezoni, 2009/10, proslavio se Turčin Sinan Bolat, Provedelova preteča. Na meču poslednjeg kola u takmičenju po grupama, koji je bio neposredni duel za prelazak iz Lige šampiona u Ligu Evrope s trećeg mesta, i on se u petom minutu nadoknade uputio u protivnički šesnaesterac kao poslednja nada.

Od Ilije Pantelića do malog komšije Lava Jašina: Tri golmana koji su dali gol iz igre u Kupu/Ligi šampiona 2
Foto: EPA/ERIC LALMAND-MICHEL KRAKOWSKI

AZ Alkmar je vodio protiv Standarda u Liježu s 1:0. Kada se očekivalo da će Argentinca Serhija Romera na muke da stavi udarna igla domaćina Milan Jovanović, nekadašnji reprezentativac Srbije, iznikao je Bolat, koji je kolegu matirao glavom. Standardu je bod bio kao kuća, Alkmar je otpao na pragu evropskog proleća.

Iz jedanaesterca je priseban bio i Nigerijac Vensan Enjeama. Braneći za Hapoel, savladao je Igoa Lorisa na meču s Lionom u Tel Avivu, koji je gostima 29. septembra 2010. pripao s 3:1.

U potonjih 13 godina nije bilo takvog junaka do italijanskog čuvara mreže, s ruskom krvlju po majci Jeleni Kalinjinoj, koji je kao dete, u gostima kod babe i dede u Moskvi, svakodnevno viđao slavnog sovjetskog golmana Lava Jašina. Crni pauk je bio komšija i kućni prijatelj njegovih.

Uzme li se i Kup šampiona, jedini golman strelac iz igre bio je Ilija Pantelić. Vojvodina, prvak Jugoslavije 1966, dočekala je 16. novembra te godine Atletiko u prvoj utakmici drugog kola.

Španski šampion ju je potcenio. Iz Novog Sada je otišao poražen s 3:1.

Pantelić, koji je u svoje vreme sjajno izvodio penale, preuzeo je odgovornost u 73. minutu pri 1:1 (njega je s bele tačke savladao Luis Aragones za izjednačenje u 55. minutu). Argentinac Edgardo Medinabejtija ga je pročitao. Pravovremeno je zaplivao u svoj donji desni ugao, ali je odbijena lopta došla opet na Pantelićevu nogu pa Atletikovom golmanu nije bilo spasa.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari