Neka se spremi Rafael Nadal 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Noć za pamćenje u Njujorku.

Čak je i kiša poradila na tome da vlažnost vazduha bude podnošljivija za finaliste US opena; u tri seta – 6:3, 7:6 (7:4), 6:3, Novak Đoković savladao je svog možda i najboljeg prijatelja u svetu tenisa Huana Martina del Potra za svoju treću titulu Flešing Medouza, ukupno 14. grend slem u karijeri, čime je sustigao svog idola iz mladosti Pita Samprasa. Ispred njega su još samo Rafael Nadal sa 17 i Rodžer Federer, koji je vlasnik 20 mejdžora.

Fizički spreman kao spartanac, zajedno sa čuvenim glumcem i prijateljem DŽerardom Batlerom posle finala uglas je izgovorio čuvenu rečenicu koja je proslavila Škotlanđanina, koji u filmu „300“ igra glavnu ulogu velikog vojskovođe Leonide: „This is Sparta“, Novak Đoković je uspeo da se izvuče u teškim situacijama tokom finala, pogotovo u drugom setu u kome je pri vođstvu Del Potra branio gem na svoj servis čitavih 20 minuta.

– Bilo je dosta udaraca gde je bio daleko od lopte, ali je ipak uspeo da je udari. Fizički je bio veoma spreman. Video sam da Novak psihički nije padao ni u jednom trenutku. Jednostavno, imao je cilj. I vratio sa na svoj vrhunski nivo – pojasnio je Marijan Vajda posle finala u kojim situacijama je bio siguran da će Novak uspeti da prebrodi momente u kojima je rival delovao dominantnije na terenu.

Mentalno, Đoković se tokom finala konstantno suočavao sa preglasnom podrškom Del Potru; u pojedinim momentima bio je na ozbiljnom testu, čak je i pogledom tražio pojedince koji su ga u pauzama između poena konstantno provocirali. Novak je otkrio kako je skandiranje argentinskih navijača „Ole, ole, ole, Delpo“ u svojoj glavi pretvorio u „Nole, Nole, Nole“.

– Zaista sam naterao sebe da čujem baš to – kazao je srpski teniser i dodao da je na sličan način pre tri godine naterao sebe da skandiranje Rodžeru Federeru u svojoj glavi pretvori u povike „Novak, Novak“.

Bio je april mesec kada je Novak pozvao Marijana Vajdu da mu se ponovo priključi u stručnom štabu: dve godine mučenja sa povredom lakta, protkane korenitim kadrovskim promenama u svojoj teniskoj okolini, nove redukcije u vezi sa ishranom i konstantno povezivanje loših rezultata sa životnom filozofijom Pepea Imaza zbirno su navodile na sumnju da li se Novak može vratiti u sam vrh. Sa Vajdom na čelu struke, Đoković je počeo da radi kao kada je bio u zenitu forme i rezultata; vratio je ribu na glavni meni i počeo da prepoznaje segmente u kojima je ponovo bio nezaustavljiv na terenu. Kretnja pantera, udarci boksera, preciznost golfera i samopouzdanje šahovskog velemajstora bili su uočljivi već u finalu Kvinsa, jasni podizanjem pehara na Vimbldonu, a neupitni nakon kompletiranja svih turnira iz serije 1.000 osvajanjem toliko željenog Sinsinatija. U samo četiri meseca Đoković je uspeo da podigne, za njega možda i tri najvažnija pehara u karijeri (Vimbldon, Sinsinati, US open). Podjednako važno: sada je opet na igračkoj liniji sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, jedinima koji barem matematički deluju savršenije od srpskog asa.

– Pre desetak godina možda bi rekao da nisam baš srećan što sam deo ere u kojoj nastupaju Nadal i Federer. Ali, danas, mogu da kažem da sam srećan. Stvarno sam srećan. Mečevi sa njima i ta rivalstva napravila su od mene ovakvog igrača. Izuzetno poštujem to što su oni postigli na terenu, ali i van njega. Mislim da smo jedni druge uvek terali na pomeranje granica u svakom meču – boldirao je Nole svoje najveće rivale kao poseban vid motivacije.

U februaru nisam verovao

– Da mi je neko u februaru, kada sam operisao lakat, rekao da ću osvojiti Vimbldon, US open i Sinsinati, teško da bih mu poverovao. Ali, istovremeno, uvek je deo mene zamišljao i verovao da ću uskoro uspeti da se vratim na željeni nivo – rekao je Đoković novinarima posle trijumfa u NJujorku.

Kad je ponovo udahnuo tenis

U momentima kada je bio otpisivan i maltene proglašavan za bivšeg tenisera, posle operacije lakta u februaru, Novak se odlučio da sa suprugom Jelenom na jedinstven način preispita svoje emocije u vezi sa tenisom. Opredelio se za petodnevno planinarenje po Francuskoj, a tvrdio je da su mu se stvari iskristalisale u trenutku kada je posle tročasovnog „pentranja“ seo i zagledao se u planinu Sent Viktoar. „Sagledali smo stvari iz drugačije perspektive. Pronašao sam novu motivaciju. Razmišljao sam o tome kakve emocije tenis izaziva kod mene. I sve su bile pozitivne. Kao da sam ponovo udahnuo tenis“, bio je to verovatno momenat u kojem je Đoković „prelomio“ da radnom etikom i surovim profesionalizmom krene dobro poznatom stazom ka samom teniskom vrhu.

I Del Potro kao motivacija

U svetu tenisa Del Potro je poznat kao dobroćudni dvometraš iz Argentine. Upravo njegov topao karakter doprineo je iskrenom prijateljstvu sa Đokovićem van terena. Devet godina se Del Potro mučio sa zglobovima šake, ramenima, skočnim zglobovima i taman kada je postao potpuno zdrav u finalu je naleteo na svog prijatelja Novaka. Jecao je posle meča, ronio suze, što je dirnulo Novaka koji mu se našao i kada je na stolici pre svečane ceremonije bio uveren da ga u mraku niko ne vidi i ne zna koliko mu je teško. „Najvažnija mi je podrška od moje porodice i svih koji su oko mene u teškim trenucima. Znam kroz šta je prolazio svih ovih godina Huan Martin del Potro sa povredama i znam koliko je teško. Trudio sam se da izvučem najbolje iz sebe i da se dovedem u ovu poziciju“, istakao je Đoković posle finala.

Svet oduševljen Noletom

Svetski mediji oduševljeni su načinom na koji je najbolji srpski teniser Novak Đoković došao do trofeja na US openu, odnosno pobedom nad Argentincem Huanom Martinom del Potrom. Lokalni NJujork Tajms donosi naslov „Đoković osvojio US open i 14. grend slem titulu“ i u prvi plan stavlja da srpski as bez dileme igra najbolji tenis na svetu. Ništa manje prostora nisu dali ni najugledniji evropski mediji sa akcentom na sjajnu igru Đokovića, pa se tako britanski BBC i Gardijan utrkuju sa pohvalama na račun njegove igre rečima da je bio besprekoran i samouveren. Španski AS naglašava „Veličanstveni Đoković stigao Samprasa“ sa jasnom aluzijom da se Novak sa sopstvenim idolom izjednačio po broju titula na najznačajnijim turnirima. Marka, list iz iste zemlje i odakle je trenutno svetski broj jedan Rafael Nadal, podseća da se Đoković vratio na podijum osvajanjem 71. titule u karijeri.

Najbolji plasman u 2018.

Đokoviću je treći trijumf na US openu u karijeri doneo napredak na ATP listi za tri pozicije i od danas zauzima treće mesto. Đoković ima 6.445 bodova, a ispred njega su Rafael Nadal na prvom mestu sa 8.760 bodova i Rodžer Federer, koji je sakupio 6.900 bodova. Novaku je osvajanje drugog grend slema, posle Vimbldona, donelo i najbolji plasman u 2018. godini. Sezonu je posle duge pauze počeo kao 12. na ATP listi, u junu je bio na 22. mestu. Napredak su zabeležili i ostali srpski teniseri u top 100, izuzev Filipa Krajinovića koji je ostao na 33. mestu sa 1.282 boda. Dušan Lajović je „skočio“ za šest pozicija i trenutno je 56. (945 bodova), čime je izjednačio svoj najbolji plasman na ATP listi u karijeri, a Laslo Đere je sa 89. stigao na 86. mesto sa osvojenim 671 bodom. Slede Viktor Troicki na 115. mestu i 472 boda, što je za 13 pozicija lošiji plasman nego pre početka US opena, Peđa Krstin je 174. na svetu (320), a Miomir Kecmanović 177. sa osvojenih 315 bodova.

Potpisi za slike:

Veliki prijatelji: Đoković teši Del Potra

Foto: EPA-JUSTIN LANE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari