Nema testova, Lebron u izolaciji 1Foto: EPA-EFE/ NUCCIO DINUZZO

Podjednakom brzinom kao i korona virus, nervoza se proširila NBA ligom nakon saznanja da su čak četvorica igrača Bruklin Netsa zaražena, među njima i Kevin Durant, as najvećeg mogućeg košarkaškog formata, koji ove sezone nije odigrao nijedan meč za novi klub zbog procesa oporavka od teške povrede.

Posebnu zabrinutost pokazali su u taboru Los Anđeles Lejkersa.

Neposredno pre nego što će Rudi Gober „ispipkati“ sve moguće mikrofone i mobilne telefone, te postati prvi zaraženi u NBA ligi, na koju je komesar Adam Silver potom automatski stavio katanac, „jezerdžije“ su upravo odigrale meč sa Netsima u Stejpls centru.

Bruklin je tada iznenadio Lejkerse, u čijim redovima je zahvladao strah da je možda i neko od igrača ili stručnog štaba inficiran ovim smrtnosnim virusom. Lebronu Džejmsu i saigračima predložena je samoizolacija od 14 dana, a svi do jednog odmah su istestirani.

Slična uputstva dobili su igrači i vlasnici ostalih 30 klubova.

Nesumnjivo, NBA liga na dnevnom nivou gubi milione dolara, baš kao i klubovi.

Uprkos tome što su plate igračima sa garantovanim ugovorima „zakucane“ veliko je pitanje kako će izledati „seleri kep“ za narednu sezonu i kolika će biti „maksimala“ za igrače poput Pola Milsapa iz Denver Nagetsa, koji će na leto postati slobodni agenti.

Ono što je u ovom trenutku posebno zabrinjavajuće, jeste da većina igrača koji su zaraženi korona virusom nije, niti još uvek oseća bilo kakve simptome, što navodi na pomisao da je broj zaraženih daleko veći i da nesvesno i nenamerno lako mogu biti prenosioci virusa. Jedan od onih koji nemaju nikakve simptome, a među zaraženima je i Donovan Mičel, vedeta Juta Džeza.

Istovremeno, mogućnost testiranja otežana je u gotovo svim saveznim državama, pošto je nedovoljan broj testova.

To je posvedočio i Stiv Ker, trener Golden Stejta.

„To je frustrirajuće, ali je realnost. Svi smo na istom brodu. Teško je pronaći mesto na kome ćeš se testirati u celoj Kaliforniji. Trenutno je situacija baš napeta; nemamo direktan kontakt sa igračima, a ne možemo ništa da uradimo da bismo im pomogli“, iskren je Stiv Ker, trener Golden Stejta.

Među onima koji bi trebalo da budu posebno oprezni jeste i srpski košarkaš Marko Gudurić. Na turneji po Zapadu, neposredno pred obustavu rada u NBA ligi, Memfis Grizlisi ugostili su upravo Bruklin Netse. Za sada nije poznato da li je neko iz Grizlisa testiran.

Zvanično zaraženi

Za sada, korona virus pronađen je kod Rudija Gobera, Emanuela Mudiaja i Donovana Mičela iz Jute Džez, Kristijana Vuda iz Detroit Pistonsa, dok imena trojice igrača Bruklin Netsa i dalje nisu saopštena. Četvrti je Durent.

Gradonačelnik Njujorka ljut na Netse

Bil de Blazio, gradonačelnik Njujorka, veoma je ljut nakon što je cela ekipa Bruklina testirana na korona virus. Nakon dobijanja rezultata ustanovljeno je da su četvorica igrača, među kojima i Kevin Durant, zaražena i da je testiranje obavljeno o trošku kluba u jednoj privatnoj klinici. De Blazio smatra neodgovornim potez Netsa da čitav tim bude testiran u trenutku kada teško oboleli pacijenti tek čekaju da budu testirani. On smatra da bi testovi trebalo da budu dostupni za bolesne, a ne bogate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari