Neobično mirni Đoković "odservirao" Kvona i postavio još jedan rekord 1EPA-EFE/ANDY RAIN

Srpski teniser se mučio, ali očekivano preskočio prvo kolo Vimbldona i krenuo ka sedmoj tituli na londonskom grend slemu.

Mada nije briljirao, Novak Đoković je danas postao prvi u istoriji „belog sporta“ s najmanje 80 pobeda na turnirima „velike četvorke“, pošto je u četiri seta izbacio Sunvua Kvona – 6:3, 3:6, 6:3, 6:4. I izazvao boljeg iz duela Australijanca Tanasija Kokinakisa i Poljaka Kamila Majhšaka.

Apsolutni favorit je prvi servirao i izgubio početni poen, da bi dobrim servisima brzo stigao do 40:15, međutim autsajder je snalaženjem u takvoj situaciji, tj izjednačavanjem, najavio ono što se uskoro desilo. Nije mu se dalo da spreči rivalovih 1:0 u gemovima, ali je uhvatio zalet za svoj i naredni rivalov gem.

Odličnim forhendima i agresivnim pristupom probijao je odbranu 35-godišnjeg Beograđanina, pa brejkom izmamio aplauze publike poslovično nastrojenije unapred viđenom luzeru. Naš as je tek posle zaostatka od 1:3 podesio ruku, s dva brejka i pet dobijenih gemova u seriji, kombinacijom asova i poena zarađenih dugom razmenom loptice, stekao prednost u setovima.

S tim da mu ni u trenucima velikog naleta nije sve prolazilo kao u njegovim najboljim danima, pa opet teško da je i on sam mogao da pretpostavi Svonovih 4:1 u drugom delu susreta. Što zahvaljujući dobrom izboru udaraca i finom kretanju, što na konto Đokovićevih neiznuđenih kikseva, grešaka sa osnovne linije i iz forhenda, 24-godišnjak je opasno odmakao, na 5:3 maksimalno prišao egalu, a onda od 0:30 stigao do „povratka“ u život, na svom debitantskom nastupu na centralnom terenu čuvenog teniskog kompleksa u britanskoj prestonici.

Suprotno od onoga na šta smo navikli, pobednik Vimbldona iz 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, i 2021. godine nije odavao utisak maksimalno samouverenog i na sve imunog čoveka, izostali su i prepoznatljiva demonstracija izraženog voljnog momenta u vidu srčanih proslava ili pojačanog nerviranja, a situaciju mu je dodatno otežavao vlažan vazduh pod krovom razvučenog zbog kišovitog vremena.

U suprotnom, ne bi u trećoj deonici potrajala rezultatska ravnoteža, niti bi igrač s tek 12 grend slem mečeva, pre ovog, tako mučio vlasnika 20 šampionskih kruna sa turnira najteže kategorije. Tačnije do Novakovog brejka za 5:3, a potom i asom zapečaćene nove razlike u setovima.

Čak i tada je Đoković ostao neobično miran, govoto flegma u kontekstu njegovog balkanskog temperamenta, međutim bolji procenat realizacije prvih udaraca i brojniji vineri u skoru sa Kvonom bili su signal da će stvari biti završene na opšte očekivan način. Teško iščupan gem, sa tri spasene brejk lopte za 1:1 u četvrtom nastavku, pojačao je optimizam pristalica trećeg reketa sveta.

Mada Sunvu nije odustajao od napadačkog tenisa, a to mu se vraćalo sve do 2:2. Potonji brejk, bez izgubljenog poena, u korist Srbina bio je početak kraja ovosezonske vimbldonske misije Južnokrejca, posle jučerašnjeg abdejtovanja ATP liste 81. singl „reketaša“ na planeti. Drugi je odbijao da se preda, šta više napustio je čuvenu travu sa sitnim pobedama u nekim elementima, ali to mu nije vredelo, pa su enormna razlika u kvalitetu i iskustvu u korist prvog učinili svoje.

Odbranjen gem na svoj servis – 4:5 bio je poslednji Kvonov trzaj, obzirom da ga je Đoković u narednom „odservirao“ iz trke za tron. Bez izgubljenog poena postavši neko s najviše trijumfa na Rolan Garosu, Australijan openu, Vimbldonu i US openu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari