Nišikori stara mušterija 1Nišikori i Đoković EPA-EFE/LUKAS

Verovatno nije ni slutio da će mu pobeda od 6. septembra 2014. u polufinalu US opena biti i poslednja protiv Novaka Đokovića.

Bio je i pre, a posebno je noćna mora za Keija Nišikorija Novak postao posle tog meča na terenima Flešing Medouza.

Japanac ga nije pobedio dugih sedam godina i po svemu sudeći teško da će mu se u skorije vreme takva prilika i ukazati.

U susretu trećeg kola ovogodišnjeg US opena šanse za tako nešto su izuzetno male, pogotovo kada se sagledaju forme obojice igrača.

Novak je aktuelni osvajač Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona i neko ko deluje spremno i motivisano da kalendarsku godinu završi kao šampion na sva četiri grend slem turnira, što je u „open eri“ uspelo samo Rodu Lejveru.

Nišikori je pak deleko od statusa i forme igrača koji je dugo bio među desetoricom najboljih na planeti.

Njegov zenit karijere je očigledno prošao, mada je još uvek u stanju da napravi neko veliko iznenađenje.

Novak se poprilično dominantnom igrom domogao trećeg kola; u dosadašnjih 19 međusobnih duela sa Nišikorijem ostvario je čak 17 pobeda, od kojih 16 uzastopnih, uz samo tri izgubljena seta.

–  Ima tu mnogo toga, duga je naša istorija. On je sada jedan od najboljih na turu. Ne mogu da kažem da stalno volim da igram protiv najboljih jer… on je najteži rival. Radije bih protiv nekog ko je niže rangiran. Mislim, uvek volim velike izazove, čak i ako imam loš učinak protiv teških protivnika. Siguran sam da će biti teško, ali daću svoj maksimum – poručio je Nišikori.

Đoković je u odnosu na uvodni duel sa danskim tinejdžerom Runeom u drugom kolu delovao sigurnije.

Imao je manje oscilacija tokom igre, što je i sam potvrdio nakon meča. Pred meč sa Nišikorijem poradiće na određenim taktičko-tehničkim finesama, svestan da je Japanac najopasniji sa osnovne linije.

– Samo razmišljam o Nišikoriju. Raspoloženje jeste bolje, vrlo sam zadovoljan nastupom i nivoom tenisa. Nadam se da ću nastaviti u tom smeru, jer će protivnici biti sve teži. Nišikorija vrlo dobro poznajem, sad smo igrali u Tokiju, tu sam dominantno pobedio i igrao izuzetno dobro, ali ovo je grend slem, drugačiji su uslovi. On je svoje najbolje rezultate beležio u Njujorku, tako da nikakvog potcenjivanja nema, naprotiv, biću veoma spreman za borbu – obećava Novak.

Ne prođe meč a da Đokovića novinari ne upitaju za odgovor u vezi sa temama koje direktno nisu vezane za njegove igre na US openu.

Tako je posle plasmana u treće kolo upitan da prokometariše korišćenje mogućnosti odlazaka u toalet tokom samih mečeva.

Stefanos Cicipas upravo je kritikovan zbog načina na koji primenjuje ovu opciju.

– Video sam da je on izjavio da ako ne radi ništa što je protivno pravilo, ako je u skladu s pravilima, zašto ga kritikuju? Ako to prekrši, onda treba da snosi posledice. Tu sam saglasan sa njime. Međutim, razumem i Endija i Zvereva, koji su se pobunili u poslednjih nekoliko mečeva – Zverev u Sinsinatiju, Endi ovde. Ipak treba da postoji neka granica, gde ti kao igrač osetiš da si odsutan predugo i da to utiče na protivnika. Ali ako gledamo po pravilima, on ništa nije prekršio. Mi zato definitivno u ovom sportu moramo da stavimo ograničenje – da li je to tri, pet, šest, sedam minuta, koliko god… Da se uključi štoperica onog trenutka kada napustiš teren i da to mora da se poštuje. Ne znam zašto je to neodređeno – možeš da ostaneš dva, a možeš i 20 minuta. To pravilo mora da se promeni. Razumem Endija i zašto je zamerio Cicipasu, jer se ohladio – to s jedne strane nije fer, ali razumem i Cicipasa koji kaže ‘neodređeno je, nemam štopericu, niti mi bilo ko otkucava vreme’ – istakao je Đoković.

Mir je van Njujorka

Đoković je otkrio da tokom US opena uglavnom praktikuje da vreme van profesionalnih obaveza koristi na način da je daleko od Njujorka, galame i buke koju proizvodi grad od nekih 18 miliona stanovnika.

„Ja sam van Njujorka. Odsedam kod prijatelja na imanju u Nju Džersiju već godinama unazad tokom turnira. Upravo zbog buke, galame i svega što je sastavni deo Njujorka. To je jedan od najuzbudljivijih i najzabavnijih gradova na svetu – četiri-pet noći sam zato odsedao u gradu, ali kada se približio turnir, samo sam se preselio tamo gde sam povezan sa prirodom. Tamo imam svoj mir, svoje utočište, što mi pomaže da napunim baterije i da očuvam ono što je neophodno za turnir – energiju, fizičku, mentalnu i emotivnu. Nekad volim da se opustim, da prošetam Central parkom, ali uglavnom sam van Njujorka, to mi dozvoljava da se lepo opustim“, objasnio je Đoković.

Teško je reći ko je najbolji

U promišljanju ko je od trojice najboljih tenisera u istoriji ovog sporta (Federer, Nadal, Đoković) ipak neprikosnoven na samom vrhu, Đoković je ponovo u javnom obraćanju bio diplomatičan.

„Teško je reći ko je bolji. Nas trojica smo toliko različiti. Imamo različite stilove, različite putanje kako smo stigli do ovog trenutka. Imali smo sjajne uspehe, neki na nekim posebnim podlogama neki na drugim. Jedni druge hvalimo. Rivalitet velike trojke je fenomenalan za naš sport. Što je više priče oko nas trojice, što je jača GOAT diskusija to je bolje za naš sport. Nadam se da će ljudi i dalje govoriti o tome“, istakao je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari