Ništa više od respekta 1Foto: VSS

Vrlo je verovatno da posle Olimpijskih igara ovog leta, u kapicama vaterpolo reprezentacije Srbije više nećemo gledati Filipa Filipovića, Andriju Prlainovića, Milana Aleksića, Branislava Mitrovića, Duška Pijetlovića…

… i(li) neke druge vedete „delfina“, čija će era u A timu ostati upamćena po nesvakidašnjoj „torturi“ nad konkurencijom, a ko iole poznaje način razmišljanja i dela osvajača svih mogućih titula zna da će učiniti sve kako bi se povukli u velikom stilu.

U „prevodu“ – prvo u Budimpešti odbranili primat u evropskim vodama, gde im svi gledaju u leđa još od 2010. godine, a onda u Tokiju sačuvali šampionsku krunu iz Rio de Žaneira 2016.

– Favorit smo u grupi i već razmišljamo kako da, ako budemo prvi, iskoristimo one slobodne dane da za četvrtfinale, ostanemo u ritmu, a takođe gledaćemo šta rade naši potencijalni protivnici Mađari i Španci. Imamo, naravno, motiv. Na to nas obavezuju naša tradicija i rezultati. Ne razmišljam o petoj uzastopnoj tituli kao takvoj. Gledao sam film o čuvenom susretu tenisera Bjorna Borga i DŽona Mekinroa u finalu Vimbldona. Borg je tada rekao da ako uspe da pobedi peti put uzastopno onda ulazi u istoriju. U suprotnom one četiri osvojene niko neće da pamti – selektor Dejan Savić u specifičnom stilu je prokomentarisao mogućnost uzimanja pete titule kontinentalnog prvaka u nizu, što je pošlo za rukom samo još vaterpolistima našeg večitog rivala Mađarske i to pre Drugog svetskog rata, kada nije bilo ovoliko ozbiljnih pretendenata na „presto“.

Koliko su njegovi izabranici fizički i mentalno spremni za nove borbe prva bi na svojoj koži trebalo da oseti selekcija Rusije, na početku nadmetanja u B grupi, gde ih čekaju još dueli sa Rumunijom (četvrtak) i Holandijom (subota).

Raspored je hteo da Dušanu Mandiću, Nikoli Jakšiću, Nemanji Vicu i društvu već na startu zapadne najteži rival, ali ne toliko jak da bi mogao da im ugrozi već viđen trijumf.

Od osamostaljenja 2006. godine, Srbija nije izgubila nijedan od 19 susreta sa „baćuškama“, pa ni tokom prethodnog EP kada su bili tvrd orah (11:9), a pri tom današnji protivnik još od trećeg mesta na Igrama u Atini 2004. čeka medalju na velikim takmičenjima.

– Rusi su nam prvi rival i za mene je to jako dobro. Očekujem da bude sve kako treba da bi se posle mirno, kroz duele sa Rumunijom i Holandijom pripremili za mečeve odluke – kaže golman Branislav Mitrović.

Centar Duško Pijetlović je do prošle godine igrao u Dinamu iz Moskve, pa je vrlo upućen u kvalitete ruskih kolega.

– Oni i danas imaju kvalitetne igrače, ali jednostavno uvek im nešto nedostaje. Kao da u najvažnijim momentima ne mogu da se povežu. Od nas zavisi, bitan je ulazak u utakmicu. Da je dobro počnemo i posle mirno privedemo kraju – u pravu je jedan od trofejne braće Pijetlović, jer kada su „delfini“ kompletni, kada skupe odbranu i puste ruku u napadu malo ko može da im parira.

Grupa B

14. januar

Rumunija – Holandija 10.00

Srbija – Rusija 17.30

16. januar

Rumunija – Srbija 13.00

Rusija – Holandija 14.30

18. januar

Rumunija – Rusija 11.30

Srbija – Holandija 20.30

* Pobednici svake od četiri grupa idu direktno u 1/4 finale, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi u razigravanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari