Nju Orleans u polufinalu, šamar Hjustonu 1Foto: Arhiva

Tom Benson nažalost nije doživeo da vidi svoje Pelikanse kako su se u noći između subote i nedelje plasirali u polufinale Zapadne konferencije.

Vlasnik NJu Orleansa i sigurno najzaslužnija ličnost za ostanak pomenute franšize u Luizijani; neko ko je u poslednjoj deceniji dva puta organizovao Ol-star spektakl, preminuo je 15. marta, a nešto više od mesec dana kasnije puleni Alvina Džentrija, na opšte iznenađenje, počistili su, kao šestoplasirani tim na Zapadu, Portland, koji je plej-of započeo kao treće ekipa. Posle duplog brejka u Oregonu i trijumfa u trećem meču, bilo je jasno da Pelikanse ništa ne može da spreči da posle ekspresnih 4:0 postanu prvi ovosezonski tim koji se plasirao u polufinale – 131:123.

Blejzersi su pre doigravanja važili za tim sa sjajnom hemijom; defanzivno su bili među deset najboljih odbrana u ligi, a napadački najdominantniji u “piku” kada je u pitanju broj pasova ka igraču koji se otvara iz blokade. Šta se u međuvremenu dogodilo, pre svega sa Demijanom Lilardom (potpuno zakazao i u četvrtom duelu), teško će shvatiti gotovo svi u stručnom štabu Terija Stotsa. Entoni Dejvis, fenomenalni centar NJu Orleansa, prvi put u karijeri plasirao se sa Pelikansima u drugo kolo plej-ofa.

“Obrva” je četvrti duel završio sa 47 datih poena i zajedno sa Dru Holidejom (41p) postao tek drugi par u istoriji NBA lige koji je u plej-of meču ubacio više od 85 poena, pod uslovom da su obojica dali 40 plus. Holidej je pritom odigrao fenomenalnu odbranu nad Lilardom, što je samo unervozilo igrače Portlanda, koji su je ispoljili u koškanjima Ronda i Kolinsa, odnosno Mura i Mekaluma.

Uz novu spektakularnu igru Bena Simonsa, koji je zabeležio još jedan plej-of tripl-dabl od 17 poena, 13 skokova i deset asistencija, (3) Filadelfija Seventisiksersi su u jedinoj utakmici odigranoj na Istoku i drugi put pobedili (6) Majami Hit na Floridi – 102:106, tako da će u Pensilvaniji imati priliku da završe posao i prođu dalje posle pet utakmica. Vulvsi su u prvom meču u Mineapolisu pokazali svu snagu i umešnost protiv Hjustona, najboljeg tima na Zapadu u regularnom delu (121:105).

Nakon što su prvu utakmicu serije u Hjustonu izgubili tesno (104:101), a u drugoj se obrukali (102:81), „vukovi“ su u noći između subote i nedelje prikazali odličnu košarku na obe strane terena i smanjili prednost najboljeg tima lige ove sezone na 1:2. Fenomenalni su bili Batler (28p), Tig (23), Vigins (20) i napokon Entoni Taunsa (18p, 16sk). Tas na vagi ipak je predstvljao zaboravljeni Derik Rouz, koji sasvim sigurno mora da zahvali Tomu Tibodou na tome što se tokom zime nije penzionisao. Bivši student Memfisa i prvi pik na draftu, ubacio je “sa klupe” 18 poena i time prouzrokovao da Nemanja Bjelica ostane na “mršava” tr minuta.

Minesota je tako ostvarila prvi plej-of trijumf još od 2004. godine. Na poraženoj strani Harden je duel završio sa 29 poena, Pol je dodao 17, a Gordon 15. Juta je povela sa 2:1 u seriji sa Oklahomom (115:102) zahvaljujući Rikiju Rubiju, koji je sa tripl-dabl učinkom odigrao partiju karijere u plej-ofu (26p, 11sk, 10as). Posle Oklahominog vođstva od 19 poena razlike, uzrokovanog serijom 18:2 s početka utakmice, Rubio je pokazao možda i najkvalitetniju ofanzivnu košarku na koju gosti nisu bili spremni. Sa čak 67 poena u drugoj i trećoj deonici, Juta je otišla na velikih 14 poena viška pred završnih 12 minuta utakmice, što je samo dovelo do toga da rastojanje bude maksimalnih 20 poena (106:86).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari