Nokaut faza u Manili 1Foto: STARSPORT

Evropsko prvenstvo je pokazalo da je koncept organizacije u više zemalja održiv, identičan format primeniće se i na naredni Svetski kup koji će se održati 2023. Prvi put u istoriji Mundobasketa, planetarni šampionat održaće se u više od jedne države – tačnije tri.

Centralni bord FIBA, u konsultaciji sa nacionalnim savezima, odlučio je da organizaciju narednog Mundobasketa poveri Indoneziji, Filipinima i Japanu, uz napomenu da će se sama završnica, odnosno eliminaciona faza prirediti u Manili, glavnom gradu Filipina.

Svetski kup će se održati od 25. avgusta do 10. septembra pomenute 2023. a FIBA je odredila i termine kvalifikacionih „prozora“.

Kao i na prethodnom Svetskom kupu u Kini, i na narednom će učestvovati 32 reprezentacije. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i Filipinima su počele u februaru 2020. kada su odigrani prvi mečevi evropskih pretkvalifikacija, a planirano je da krajem ove godine počnu pretkvalifikacije za Ameriku.

Zvanične kvalifikacije za Mundobasket počeće u novembru 2021. i trajaće sve do februara 2023, a na njima će se takmičiti ukupno 80 reprezentacija. Sam kvalifikacioni proces predviđa šest „prozora“ tokom petnaestomesečnog perioda odigravanja utakmica u Africi, Americi, Aziji/Okeaniji i Evropi. Prvi kvalifikacioni „prozor“ trebalo bi da bude od 22. do 30. novembra 2021.

Zvanični šampion je Španija, koja je na poslednjem Svetskom kupu u Kini pobedila u finalu Argentinu 95:75 i tako posle 2006. i Japana, po drugi put se popela na planetarni košarkaški vrh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari