Nova afera nameštanja mečeva, pokrenuta optužbama Dinamovog predsednika 1Foto: FSS Fudbalski Savez Srbije, predsednik Slavisa Kokeza,(STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Pirova pobeda Dinama u revanšu baraža za popunu fudbalske Superlige Srbije otvorila je još jednu Pandorinu kutiju ovdašnjeg loptanja, pa javnost navijački prati razvoj događaja, u nadi da će stvari ovog puta biti isterane na čistac, a ne opet biti gurnute pod tepih, čim mediji izgustiraju novi talas priča o rasprostranjenom nameštanju mečeva u domaćem fudbalu.

Jer, najgore bi bilo da svi prođu nekažnjeno. Predsednik vranjanskog kluba Dragan Antić ako se ispostavi da je neosnovano optužio finansijski-političko uticajnu porodicu Tončev da je preko Radnika iz Surdulice i niškog Radničkog „klala sudijama“ povratnika u Prvu ligu i isterala ga u niži rang takmičenja i(li) ako se njegovo otkriće da je čak „20 ili 30 duela“ u minulom prvenstvu „namešteno“ pokaže kao afektivna reakcija bez realnog pokrića.

Novica Tončev, ukoliko padne njegova tvrdnja da su se Antić i njegovi rođaci preko mere oparili sedeći u upravi Dinama. Oficir za integritet FSS Ivan Petrić ako se vremenom pokaže da nije bio u pravu kada je Antićeve prozivke brže-bolje podveo pod „skandalozne i netačne izjave“, odnosno „zlonamerne insinuacije“. Pa, čak i trener Radničkog (N) Nenad Lalatović u slučaju da je krio istinu kada je ničim izazvan glasno poručio „da je bilo nekih nečasnih radnji u prethodnih godinu dana, nijedan jedini sekund ne bih proveo u tom klubu“.

Samo, pitanje ko, kada i kako će da utvrdi ko je u pravu a ko u krivu. Da smo uspeli da stupimo u kontakt sa pomenutim oficirom za integritet FSS možda bismo iz prve ruke dobili odgovore na pitanja: Kakva je procedura, da li je Antić već formalno pozvan da pruži dokaze za svoje tvrdnje (i kom licu/organu)? Hoće li FSS pokrenuti neku internu istragu, makar na osnovu njegovih sumnji da su braća Tončev namestila sudije u sva tri meča Dinama i Radnika?

Da li će u tom eventualnom postupku biti zatražena pomoć od policije i tužilaštva, jer je ugovaranje rezultata utakmica krivično delo? Zašto su navodi prvog čoveka kluba iz Vranja unapred odbačeni kao izmišljotine? Ako je reč o osobi „veoma sumnjivog sportskog morala i kredibiliteta“, čiji je klub „kažnjavan zbog nečasnih radnji“, zašto mu je ovog proleća višegodišnja zabrana obavljanja ikakvog posla u srpskom fudbalu prvo skraćena, pa onda preinačena u novčanu sankciju? Šta o celom slučaju misle odgovarajuće službe UEFA, kada je poznato da Evropska fudbalska federacija reaguje i na manje naznake sumnjivih rabota?

Komesari, oficiri, regularnost i integritet, ovih prvih „specijalaca“ je sve više, a ovog drugog sve manje.

Ne postoji odluka o Zvezdinoj tituli?!

Partizan je najavio žalbu Upravnom sudu Srbije na, većinom glasova usvojenu, odluku Skupštine Fudbalskog saveza Srbije da Crvenoj zvezdi da spornu titulu iz 1946. godine, ali obećanje potpredsednika crno-belih Vladimira Vuletića još nije zaživelo, jer u klubu iz Humske tvrde da su posle te sednice održane 14. maja u vanrednom broju službenog glasila FSS (istog dana) objavljene samo izmene i dopune Statuta. Zato Partizan traži od FSS da mu dostavi napisanu i pečatiranu odluku o „prišivanje treće zvezdice“ večitom rivalu, kako bi mogli biti preduzeti dalji koraci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari