Objavljena lista deset najplaćenijih igrača NBA lige u 2023. godini, Jokić na njoj 1foto EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Lebron Dejms i Stiven Kari bi ove sezone trebalo da zarade 100 miliona dolara – a sve veća gornja granica za plate u ligi znači da bi još superzvezda moglo da ih prati.

Tokom burnog perioda između dve NBA sezone, s Bredlijem Bilom (Bradley Beal), Krisom Polom (Chris Paul), Demijenom Lilardom (Damian Lillard) i Džruom Holidejem (Jrue Holiday) među velikim imenima koja su promenila timove, Stiven Kari (Stephen Curry) ostao je u Golden Stejtu. Ipak, bek Voriorsa i dalje će postavljati nove granice – u svakom slučaju finansijske.

Dok ulazi u drugu sezonu četvorogodišnjeg ugovora vrednog 215 miliona dolara koji je potpisao 2021, 35-godišnji Kari trebalo bi da prikupi 51,9 miliona dolara na terenu u sezoni 2023-24 i postane prvi igrač koji je uspeo da pređe prag od 50 miliona dolara, piše N1.

Uzmite u obzir njegove prihode van terena—uključujući reklame, licenciranje, nastupe i memorabilije—i četvorostruki NBA prvak zaradiće procenjenih 101,9 miliona dolara (pre poreza i naknada agentina), zaostajući samo za krilom Los Anđeles Lejkersa Lebronom Džejms (LeBron Džejms).

Zahvaljujući prihodima od 70 miliona dolara van terena, Kralj Džejms drži svoju krunu najveće zarade desetu sezonu zaredom, s procenjenih 117,6 miliona dolara. On i Kari jedina su dva aktivna NBA igrača, i to među samo 15 sportista u svim sportovima, koji su dosegli devetocifrenu brojku u jednoj godini.

Zajedno, 10 najbolje plaćenih NBA igrača trebalo bi da zarade procenjenih 746 miliona dolara, što je gotovo isto u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 751 milion dolara.

U godinama koje dolaze, jer NBA potpisuje nove ugovore s nacionalnim medijima, počevši od sezone 2025-26, koji bi mogli udvostručiti prosečnih 2,66 milijardi dolara godišnje koje liga trenutno dobija od ABC-a, ESPN-a i Tarner Broadkestinga (Turner Broadcasting).

Predviđeno je da Lilard postane prvi košarkaš koji je zaradio 60 miliona dolara na terenu u 2026-27, ali neće proći puno pre nego što neki drugi ugovor razbije tu granicu, piše N1.

Ovo su najplaćeniji NBA igrači za 2023. godinu:

Lebron Džejms – 117,6 miliona dolara

DOB: 38 POZICIJA: Krilo TIM: Los Anđeles Lejkers TEREN: 47,6 miliona dolara

VAN TERENA: 70 miliona dolara

Džejms je na vrhu Forbesove lestvice godišnjih zarada. Nijedan igrač u istoriji NBA lige nije zaradio više na terenu od 432 miliona dolara koje je Džejms skupio u 20 profesionalnih sezona, prema Spotreku (Spotrac); pod pretpostavkom da završi svoj trenutni ugovor odabirom svoje opcije za sledeću sezonu, Džejms će premašiti 530 miliona dolara 2025.

Van terena, on ostaje najveći akcionar u kompaniji Springhil kompani (SpringHill Company), TV i filmskoj produkciji koja mu je pomogla da postane prvi aktivni sportista na Forbesovoj listi milijardera, a bio je i producent filma Shooting Stars, koji je u junu objavljen na Pikoku (Peacock) i baziran je na njegovoj srednjoškolskoj košarkaškoj karijeri.

A Džejms, koji je godinama trubio o svojoj ljubavi prema „Taco Tuesdays“ na društvenim mrežama, pridružio se marketinškoj kampanji Tako Bela (Taco Bell) u maju nastojeći da tom izrazu oduzmu status zaštićenog znaka. Na Forbesovoj listi najplaćenijih svetskih sportista za 2023. samo su Rodžer Federer (Roger Federer) i Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) zaradili više od svojih poslovnih poduhvata.

Stiven Kari – 101,9 miliona dolara

DOB: 35 POZICIJA: Bek TIM: Golden Stejt Voriors TEREN: 51,9 miliona dolara VAN TERENA: $50 miliona dolara

Poput Lebrona Džejmsa, Kari beleži procvat medijskog poslovanja s Junanimusom (Unanimous), koji je isporučio dokumentarac o njemu za Epl televiziji (Apple TV+) u julu, a uskoro planira i dokumentarac o pokojnom reperu Mak Dreu (Mac Dre).

Takođe je lansirao burbon pod nazivom Džentlmens kat (Gentleman’s Cut) ove godine i objavljuje seriju grafičkih romana o sportskim superherojima u partnerstvu s Pingvin Vorkšopom (Penguin Workshop), dok je i dalje zaposlen kao investitor, stekavši udele u VR platformi Golf+ krajem prošle godine i kompaniji TMRW Sports Tajgera Vudsa (Tiger Woods) i Rorija Mekilroja (Rory McIlroy).

A što se tiče tradicionalne podrške, Kari je u martu potpisao novi ugovor s Ander armorom (Under Armour) koji će biti produžen do njegove penzije i došao je sa 75 miliona dolara u akcijama, prema podacima Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC), raspoređenih u jednakim ratama 2029. i 2034.

Kevin Durent – 91,4 miliona dolara

DOB: 35 POZICIJA: Krilo TIM: Finiks Sans TEREN: 46,4 miliona dolara

VAN TERENA: 45 miliona dolara

Durentova rasprostranjena medijska kompanija Bordrum (Boardroom) otvorila je novo odeljenje u septembru pod nazivom Bordrum advajzori (Boardroom Advisory), s ciljem rada sa sportistima i robnim markama u rizičnim i privatnim ulaganjima, vlasništvu nad sportom, poslovnoj strategiji i stvaranju sadržaja.

Durent ulaže kroz svoju firmu 35V, a nedavno je preuzeo udele u timu iz piklbol lige, kompaniji za digitalne kreatore Goldenset Kolektiv (Goldenset Collective) i firmi za upravljanje medijskom imovinom Skorplej (ScorePlay). 35-godišnji Durent, koji ulazi u svoju prvu punu sezonu s Finiks Sansima nakon trgovine u februaru, takođe je pristao na doživotno partnerstvo s Najkijem (Nike) u aprilu, a njegov se lik pojavio u video igrama Kol of djuti (Call of Duty) u maju.

Janis Adetokumbo – 85,6 miliona dolara

DOB: 28 POZICIJA: Krilo TIM: Milvoki Baks TEREN: 45,6 miliona dolara VAN TERENA: 40 miliona dolara

U junu su Adetokumbo i trojica njegove braće osnovali firmu pod nazivom Ante Inc. kako bi nadgledali njihova ulaganja i poslovanje, što uključuje trgovine Adentokun bros (AntetokounBros) i udeo u fudbalskom klubu Nešvil iz MLS lige koji su dodali u martu.

A u februaru je Adetokumbo sklopio partnerstvo s Kalamos Investments (Calamos Investments) kako bi pokrenuo berzanski fond usmeren na održivost. „Od 2020. do 2023. ljudi misle da sam uradio veliki skok na košarkaškom terenu, ali ja mislim da sam skočio 10x van terena“, rekao je dvostruki MVP lige za Njujork Tajms (New York Times) u avgustu.

Demijen Lilard – 63,6 miliona dolara

DOB: 33 POZICIJA: Bek TIM: Milvoki Baks TEREN: 45,6 miliona dolara VAN TERENA: 18 miliona dolara

Nakon možda najbolje sezone u svojoj karijeri, u kojoj je izabran za treći tim NBA lige iako je igrao u samo 58 utakmica, Lilard je novi protivkandidat Janisu Adetokumbu u Milvokiju nakon 11 godina u Portlandu. Van terena podržava brendove, uključujući Adidas, Bouz (Bose) i Modelo, a svoje je prvo startap ulaganje napravio prošle jeseni s Kiks Kruom (Kicks Crew), platformom za e-trgovinu patikama. Lilard takođe radi kao reper pod umetničkim imenom Dejm Dola (Dame D.O.L.L.A.) a u avgustu je objavio svoj peti studijski album.

Klej Tomson – 61,2 miliona dolara

DOB: 33 POZICIJA: Bek TIM: Golden Stejt Voriors TEREN: 43,2 miliona dolara VAN TERENA: 18 miliona dolara

Nakon što je propustio pune dve sezone zbog povreda i pojavio se u samo 32 utakmice u svom povratku 2021-22, Tomson je igrao u 69 prošle sezone, u proseku 33 minute po utakmici. Računa se da će ponovo igrati važnu ulogu u ugovornoj godini za tim Voriorsa koja veruje da može da osvoji prvenstvo nakon što je u julu trejdom dovela Krisa Pola.

Van terena Tomson ima 11 dugoročnih partnerstava, uključujući kinesku marku cipela Anta, zdravstvenu mrežu Kajzer Premanente (Kaiser Permanente) i proizvođača satova Tiso (Tissot), a igrao je zajedno sa saigračem Stefom Karijem protiv NFL zvezda Patrika Mahomsa (Patrick Mahomes) i Trevisa Kelsija (Travis Kelce) u junskom izdanju TV egzibicije Meč (The Match).

Džoel Embid – 57,6 miliona dolara

DOB: 29 POZICIJA: Centar TIM: Filadelfija Seventisikser TEREN: 47,6 miliona dolara VAN TERENA: 10 miliona dolara

Džoel Embid (Joel Embiid) je aktuelni MVP lige, i bez obzira na to šta se ove sezone dogodi sa Siksersima dok Džejms Harden (James Harden) pokušava na silu da ode iz Filadelfije, 29-godišnji centar ima dobre šanse da sledećeg leta dalje napreduje nakon što je nedavno najavio da će biti u reprezentaciji SAD na Olimpijskim igrama u Parizu.

U junu je Embid pokrenuo studio za produkciju pod nazivom Minijaturni džin (Miniature Géant) u partnerstvu s kompanijom SpringHil Lebrona Džejmsa, a prošlog novembra uložio u Mičel i Nes (Mitchell & Ness), deo Fanatiksa (Fanatics), giganta prodaje sportske odeće koji vodi njegov bliski prijatelj Majkl Rubin (Michael Rubin). Član Forbesove klase 30 ispod 30 za 2023. godinu, Embid je rekao da pokušava da „pređe iz bogatog u imućnog“.

Džejms Harden – 57,6 miliona dolara

DOB: 34 POZICIJA: Bek

TIM: Filadelfija Seventisiksers TEREN: 35,6 miliona dolara VAN TERENA: 22 miliona dolara

Otkako je u junu izabrao svoju igračku opciju za sezonu 2023-24, Harden je agitovao da bude trejdovan iz Filadelfije, čak je nazvao predsednika košarkaških operacija Siksersa Derila Morija (Daryl Morey) lažovom u avgustu zbog čega je dobio kaznu NBA lige od 100.000 dolara.

Gde god da završi, desetostruki Ol-star igrač ostaće zaokupljen portfoliom van terena koji se poslednjih godina naginje ka poslovima kupovine kapitala umesto tradicionalnih reklama. Etiketa vina koju je lansirao prošle godine, Džej Harden (J-Harden), sada prodaje proseko, kaberne sovinjon i crnu mešavinu i dostupna je u Kanadi, Kini, Japanu, Maleziji i na Filipinima, pored Sjedinjenih Država.

U avgustu, dok je Harden gledao živi prenos na kineskim društvenim mrežama, 10.000 flaša rasprodato je u nekoliko sekundi.

Džimi Batler – 55,2 miliona dolara

DOB: 34 POZICIJA: Krilo TIM: Majami Hit TEREN: 45,2 miliona dolara VAN TERENA: 10 miliona dolara

Batlerov (Jimmy Butler) Majami Hit ovog leta nije uspeo da trejdom dobije Demijena Lilarda, ali kao tim koji je nedavno igrao NBA finale, mogli bi da iznenade ove sezone. 34-godišnji napadač osnivač je Big Fejsa (BigFace), koji prodaje vrećice od 8,8 unci kafe u zrnu (250 grama) za 30 dolara ili više, a u maju je Džimi „Bakets“ podneo zahtev da zaštiti trgovačku marku „Himi Bakets“ (Himmy Buckets) koju će koristiti na odeći i pićima.

Batler je takođe nedavno rekao za Roling Stoun (Rolling Stone) da je snimio desetine kantri pesama u poslednjih nekoliko godina. „Svakako će biti albuma“, rekao je.

“Samo ne znam kada. Datum kada to želim da učinim uvek se pomera jer ovaj drugi posao koji imam, igranje košarke, na neki način zasenjuje sve”.

Pol Džordž – 54,6 miliona dolara

DOB: 33 POZICIJA: Krilo TIM: Los Anđeles Klipers TEREN: 45,6 miliona dolara VAN TERENA: 9 miliona dolara

Pol Džordž (Paul George) je opet prerano završio sezonu zbog povrede noge u martu, ali Klipersi se nadaju da će moći sve da sastave u svojoj petoj godini s osmostrukim Ol-star igračem na timu zajedno sa Kavajem Lenardom (Kawhi Leonard). Nakon sezone, Džordž će morati da odluči da li će za sezonu 2024-25. uzeti 48,8 miliona dolara ili umesto toga postati slobodan agent. Van terena pokrenuo je podkast u martu, a nedavno je dodao partnerstva s terapeutskom aplikacijom BeterHelp (BetterHelp) i četiri startapa za video igre: Global Poker, e-sport platformom Van ap (One Up), proizvođačem kontrolera Skaf (SCUF) i blokčejn igrom Rambl Kong liga (Rumble Kong League).

Nikola Jokić – 54,6 miliona dolara

DOB: 28 POZICIJA: Centar TIM: Denver Nagets TEREN: 47,6 miliona dolara VAN TERENA: 7 miliona dolara

Jokić nije osvojio treću uzastopnu nagradu za MVP-a prošle sezone, završivši kao drugoplasirani u glasanju iza Džoela Embida, ali je dobio prilično dobru utešnu nagradu vodeći Nagetse do njihovog prvog NBA prvenstva. On i Embid sada debituju u prvih 10 košarkaša po zaradi, čineći Janisu ADetokumbu društvo među mlađima od 30 godina nakon što je Grik Frik proveo dve godine zaredom kao jedini igrač na listi u dvadesetim godinama.

Nikola Jokić je selektivan u odabiru reklama koje radi, ali ima ogromnu priliku da iskoristi svoj niz uspeha: njegovi agenti u Eksel Sports Menadžmentu (Excel Sports Management) pregovaraju o unosnom novom ugovoru s cipelama nakon što mu je nedavno istekao ugovor s Najkijerm (Nikeom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari