Obradović na kormilu Srbije 1Foto: STARSPORT

Osim ukoliko ne izvuku nekog posebnog aduta, čelnici Košarkaškog saveza Srbije naslednika Aleksandra Đorđevića tražiće između Saše Obradovića i Igora Kokoškova.

Obojica su trenutno pod ugovorima sa Monakom, odnosno Sakramento Kingsima i kvalifikacioni prozori za Evropsko prvenstvo, počevši već od februara 2020. predstavljaće potencijalni problem i jednom i drugom. Svađa na relaciji FIBA Evroliga dovela je do preklapanja termina kvalifikacionih reprezentativnih utakmica i mečeva najelitnijih klupskih takmičenja, zbog čega će Predrag Danilović sa saradnicima morati da bude veoma ubedljiv kako bi naslednik Đorđevića na selektorskom mestu ujedno bio i njihova prva opcija.

Voljni momenat kod obojice relevantnih kandidata sigurno neće biti problem. Obradović i Kokoškov čak su i javno isticali da imaju veliku želju da jednoga dana preuzmu vođenje košarkaške reprezentacije Srbije. Takođe, obojica su u odličnim odnosima sa ljudima iz Saveza, veoma su bliski i sa Aleksandrom Đorđevićem, sa kojim su neretko razmenjivali informacije i mišljenja u vezi sa kvalitetima i formom pojedinih kandidata za dres reprezentacije Srbije.

Sa aspekta autoriteta i trenerskog kredibiliteta Obradović je, uz Željka Obradovića i Svetislava Pešića u poslednjoj deceniji najrenomiraniji srpski stručnjak na Starom kontinentu, osobito cenjen u Nemačkoj u kojoj je izgradio igračku, ali i trenersku karijeru. Spletom okolnosti do sada nije vodio nijedan evroligaški klub. Još iz igračkih dana u Crvenoj zvezdi, Obradović je izgradio prijateljski odnos sa Dejanom Tomaševićem, generalnim sekretarom Košarkaškog saveza Srbije, sa kojim se i okumio.

Važi za trenera starog kova kojem je disciplina i poštovanje hijerarhije od krucijalne važnosti u vođenju jednog tima. Visok stepen tolerancije ispoljio je vodeći rusku Lokomotivu poslednje dve godine; dopustio je da se predsednik meša u kadrovsku politiku dovođenja igrača i kreiranja atmosfere u timu. Naučena lekcija pomogla mu je da u Monaku dobije daleko bolju poziciju, trogodišnji ugovor i status ne samo prvog trenera, već i menadžera.

Upravo bi ta činjenica mogla da bude prva tačka u pregovorima između Saveza i samog Obradovića. Učešće Monaka u Evrokupu takođe bi moglo da predstavlja problem, s obzirom na preklapanje kvalifikacionih i termina takmičenja pod ingerencijom Evrolige. Ne bi trebalo zaboraviti da je Monako krenuo u višegodišnji projekat i da je ekipa za takmičarsku 2019/20 formirana po ukusu Saše Obradovića. Uprkos svemu, moguće je da će Savezu biti lakše da isposluje dogovor sa Obradovićem i Monakom nego sa Sakramentom i Igorom Kokoškovim. Vlade Divac, generalni menadžer Kingsa, morao bi prvo da dobije uverenje od Luka Voltona, prvog trenera ekipe, da je spreman da se odrekne usluga tako iskusnog stručnjaka sa skoro dvodecenijskim stažom u NBA, pa tek onda da započne razgovore sa Kokoškovim, kome je poziv da se priključi Kingsima puno značio u momentu kada je 23. aprila dobio otkaz u Finiksu.

Kokoškovu „problem“ i porodica

Tačno 20 godina Igor Kokoškov živi i radi u Americi. Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i trener u mlađim kategorijama Partizana 2010. dobio je i američko državljanstvo. Oženjen je Amerikankom Patrisijom i zajedno sa dvoje dece stacionirani su u Finiksu. Veliko je pitanje kako bi se i na koji način njegova porodica prilagodila čestitim odsustvima od kuće, uprkos iskustvu dok je Kokoškov radio kao selektor Gruzije, odnosno Slovenije sa kojom je 2017. postao prvak Evrope.

Posle Grčke i Litvanija stala u red

Litvanija je krenula stopama Grčke i odmah po završetku Mundobasketa u Kini izrazila spremnost da organizuje predolimpijski turnir. Četiri turnira biće organizovana u od 6. do 12. jula sledeće godine širom planete, a pravo učešća ima 16 najbolje plasiranih ekipa koje na Svetskom prvenstvu u Kini nisu obezbedile plasman na Igre u Tokiju. Pobednici predolimpijskih turnira će direktno obezbediti plasman na Olimpijske igre 2020. Specijalizovani košarkaški portal „Eurohoops“ prenosi da su Litvanci, na čelu sa predsednikom njihovog košarkaškog saveza, čuvenim Arvidasom Sabonisom, već ozbiljno poradili na tom planu i spremni su da izdvoje tri miliona evra, koliko će iznositi ukupni troškovi organizacije. Svetska košarkaška federacija (FIBA) traži ponude od 2,3 miliona evra i četiri domaćina turnira. Kandidature će se podnositi do novembra, a konačna odluka o tome ko će organizovati kvalifikacione turnire biće poznata u martu sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari