Obradovićeva zamka za Pešića 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Drugi put u rezultatski turbulentnoj sezoni, košarkaši Fenerbahčea uspeli su da vežu tri evroligaške pobede.

Do „rekordne“ četvrte večeras će morati da nadigraju Barselonu, koja se, pak, trenutno nalazi u potpuno drugačijem raspoloženju (18.45).

Dvadeseto kolo Evrolige izabranici Svetislava Pešića dočekuju u najvećoj rezultatskoj krizi oslikanoj sa tri vezana poraza pred gostovanje u Istanbulu.

Adekvatna kadrovska pojačanja u vidu centra Malkolma Tomasa, odnosno DŽejmsa Nanalija, koji se posle neuspele NBA avanture u Minesoti i Hjustonu, odnosno Milanu, tačnije epizodi u Šangaj Šarksima vratio u Fener omogućili su treneru Željku Obradoviću da dobije više opcija na najkritičnijim mestima.

Istovremeno, oporavkom Veselog i Kalinića, odnosno „presabiranjem“ Lovernja „kanarinci“ su na maksimalan način iskoristili nešto povoljniji raspored.

Očajne forme Olimpijakosa i Baskonije pretvorili su u pobede u Atini i Vitoriji, dok su se u poslednjem kolu u Istanbulu manirski poigrali sa slabašnim Asvelom (pogotovo na gostujućem terenu).

U dobrom raspoloženju, defanzivno tako podešeni da su u poslednja dva kola rivalima dozvolili 64, odnosno 65 poena, košarkaši Fenerbahčea ugostiće ozbiljno uzdrmanu Barselonu.

Svetislav Pešić je veoma teško podneo poslednji, od tri vezana poraza, u Tel Avivu posle kojeg se i definitivno upalila lampica u redovima katalonskog velikana.

Prvi put u sezoni, Barsa se nalazi u jednoj takvoj seriji loših rezultata, a u Izraelu se najbolje i video osnovni razlog – loša odbrana, odnosno nemanje dubine u napadu.

Katalonci su u Tel Avivu za tri šutnuli 26 puta (11 ubačenih trojki) dok su za dva pokušali u 28 navrata.

U prelomnim trenucima besumučno su pokušavali da razliku stignu šutevima van 6,75 iako je bilo evidentno da sa niskom petorkom jednostavno defanzivno ne mogu da isprate rivala koji je na kraju imao deset ofanzivnih skokova.

– Mislim da smo odigrali meč visokog intenziteta. Naš najveći problem ogledao se u čak 17 izgubljenih lopti. U nekim momentima nismo umeli i znali da iskontrolišemo ritam; odluke smo donosili preemotivno, umesto da smo pametno koristili prekršaje i tako dolazili u bolje prilike. Imali smo dobre procente šuta za dva i tri poena, 22 asistencije, ali su nas puno koštale izgubljene lopte – kao da je Svetislav Pešić analizama grešaka sa utakmice u Tel Avivu pokazao u kojim će segmentima njegovi puleni morati da poprave igru kako bi isparirali Fenerbahčeu u Istanbulu.

Fener u dosadašnjem delu sezone u Istanbulu nije pobedio nijednog od favorita za osvajanje Evrolige i sigurno će silno biti motivisan protiv Katalonaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari