Od Kaunasa početak raspleta 1Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde i Žalgirisa različitim stazama pokušavaju da stignu do istog cilja, tj. plasmana u eliminacionu fazu Evrolige.

Mada i šampion Srbije i prvak Litvanije traže rezultatski balans između utakmica pred svojim i rivalskim navijačima nemaju isti skor u mečevima kod kuće i na strani. Njihov sutrašnji duel u Kaunasu prilika je da se prekine neka od serija ova dva kluba, jer je tim Šarunasa Jasikevičijusa lošiji domaćin od crveno-belih u poslednjih nekoliko kola, dok ekipa Dejana Radonjića korak u trci za četvrtfinale drži ponajviše zahvaljujući pobedama u beogradskoj Kombank areni i hali „Aleksandar Nikolić.

Kavaliauskas, Milaknis, Motum, Lima, Vesterman i ostali poslednja tri trijumfa u EL ostvarili su na strani, protiv Crvene zvezde, turskog Efesa i Milana iz Italije, uz dva domaća poraza od grčkog Olimpijakosa i ruskog Uniksa. Za razliku od ubedljivog lidera prvenstva nekadašnje sovjetske republike nedodirljivi osvajač poslednjeg šampionata Srbije i regionalne ABA lige redom sapliće protivnike u svom dvorištu, a preko nogu Simonovića, Mitrovića, Gudurića, Voltersa, Najta i drugih poslednjih nedelja pali su (i) branilac titule u EL ruski CSKA, te njeni bivši pobednici španski Real Madrid i izraelski Makabi. Biće zanimljivo videti na koju će stranu prevagnuti tas, odnosno da li će sastav sa Malog Kalemegdana naći načina da se istom rivalu revanšira za krah s početka decembra (79:88), kada je Simonovićeva tehnička greška pred kraj treće četvrtine prekinula rezultatsku klackalicu u okršaju (tada) dva prilično izjednačena tima.

Za jednu pobedu i četiri mesta bolji crveno-beli, posle 15 kola, nalaze se u poziciji koju im je malo ko predviđao posle letošnjeg odliva nekih od ključnih prvotimaca, iz sadašnje perspektive mesto u Top 8 nije ni mnogo daleko ni previše blizu, a sledeće tri utakmice trebalo bi da nagoveste, ako ne i sasvim odrede Zvezdinu sudbinu u ovosezonskoj EL. Pobede protiv Žalgirisa, zatim Fenerbahčea našeg stručnjaka Željka Obradovića (u Beogradu) i Makabija (na strani) označile bi početak slavlja vrhunskog dometa u društvu košarkaških bogataša, drugu sezonu za redom, slabiji učinak od tog zadržao srpskog predstavnika u konkurenciji, a eventualna „crna serija“ srušila evropske snove DŽenkinsa i društva. Sve je moguće i ništa nije neizvodljivo, a konačan epilog u dobroj meri zavisi od crveno-belih.

Moguć rastanak od Kombank arene

„KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da će zbog uređivanja najveće dvorane Kombank Arene za potrebe Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici, čiji je domaćin Beograd, preostale mečeve u regularnom delu sezone do početka aprila igrati u Dvorani ‘Aleksandar Nikolić’, osim eventualno mečeva sa Uniksom i Olimpijakosom“, saopštili su crveno-beli.

Mitrović MVP 16. kola ABA lige

Najkorisniji igrač 16. kola ABA lige je kapiten Crvene zvezde mts – Luka Mitrović, čijih su 16 poena, 10 skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte u dobroj meri kumovale dominaciji protiv Zadra (113:65). Statistički gledano, DŽoš Skot (MZT) i Kendrik Peri (Karpoš Sokoli), imali su bolji indeks korisnosti, ali je kapiten odneo nagradu jer je njegov tim pobedio, a on na parketu ostao kraće od ovog dvojca. Kolo pre, isto priznanje završilo je u rukama Mitrovićevog klupskog kolege Marka Simonovića.

Gašić šampionov

Nekadašnji kadetski i povremeni juniorski reprezentativac Srbije Srećko Gašić potpisao je četvorogodišnji ugovor sa KK Crvena zvezda Telekom. Bivši centar Partizan NIS rođen je 1998. godine, visok je 207 centimetara i smatra se jednim od najtalentovanijih igrača na svojoj poziciji u našoj zemlji. Gašić će se priključiti treninzima i novim saigračima već u ponedeljak, a zvaničan debi u crveno-belom dresu imaće na završnom, majskom turniru juniorske Evrolige u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari