Od podstanara do trofeja 1

Priča o trijumfu vaterpolista Šapca u finalu nacionalnog Kupa ima vrlo zanimljivu predistoriju, jer se ovaj, svega 28 godina star, klub do pre samo nekoliko sezona potucao po tuđim bazenima.

Da bi posle dobijanja krova nad glavom i opštinskog poklona „za useljenje“, u vidu prava na upravljanje novim plivalištem, počeo sa pomeranjem granica. Prvi trofej u istoriji „čivijaša“ nije jedini, ali jeste najopipljiviji dokaz da su gandijevsko strpljenje i rudarski rad imali smisla.

– Od osnivanja kluba 1990. godine do 2004, VK Šabac je živeo i radio na bazenu u svom gradu, a onda je ostao bez njega i sve do povratka na staru adresu samo preživljavao. Taj period seljakanja od Beograda, preko Novog Sada i Obrenovca, do Kragujevca izdržan je samo zahvaljujući drugarstvu i fanatizmu ljudi iz kluba – ovako predsednik Skupštine VKŠ Nenad Živanović počinje priču o vaskrsavanju „dželata“ Radničkog i večitog favorita Partizana, na finalnom turniru u Zrenjaninu.

Kada je grad svom snagom stao iza svog kluba, a ovome omogućeno da sam prihoduje sredstva potrebna za normalno funkcionisanje, uprava je učinila je ono što je do nje.

– Dugujemo ogromnu zahvalnost gradu, jer bez dobijanja bazena na upravljanje teško da bismo mogli da budemo rentabilni. Ovako nam je pružena mogućnost da poslujemo u plusu, da nam prvi tim, ženska ekipa i oko 500 dečice u našoj školi vaterpola i plivanja nesmetano treniraju i igraju, a plate i stipendije se na vreme isplaćuju. Kada pregovaramo s mogućim pojačanjima obećavamo samo ono što možemo da ispunimo, a preuzete obaveze na vreme izmirujemo. Koliko je ovo zdrava sredina potvrđuje to što je naš olimpijski šampion Gojko Pijetlović izabrao baš Šabac za mesto povratka u Srbiju. I sugrađani su prepoznali naše dobre namere i trud, pa ih ima u proseku od 800 do 1.000 na svakom meču, bez obzira na vrstu takmičenja i ime protivnika. Najgledaniji smo vaterpolo klub u zemlji, regionu, a možda i u Evropi, a ponosimo se i time što je oko 3.000 klinaca besplatno naučilo da pliva na našem bazenu – s razlogom se hvali ključni čovek osvajača prvog trofeja u aktuelnoj sezoni srpskog klupskog vaterpola i poručuje ostalima u zemlji da se ugledaju na ovu simbiozu lokalne samouprave i jednog vaterpolo kolektiva.

Uz želju da Šabac dobije organizaciju završnice nekog domaćeg takmičenja i(li) bude domaćin jedne zvanične utakmice A reprezentacije, tj. postane stabilan i veliki vaterpolo centar.

Trener Mirović: Pijetlović je više od kapitena

Što su klupski čelnici zamislili i poželeli to su prošlog vikenda napravili trener Miodrag Mirović i njegova „zelena“ ekipa, prosečne starosti od 19,5 godina.

– Četiri i po meseca smo se spremali za te dve utakmice, očigledno uspevši da tempiramo formu za ključne borbe u Kupu. Gojko Pijetlović je mnogo više od kapitena i važnog faktora stabilnosti u igri, jer su njegovo znanje, iskustvo i posebno angažovanje u radu sa golmanima, sjajan primer i veliki podstrek mladićima oko njega, od kojih je nekolicina na širim spiskovima A selekcije. Uopšte nije bilo lako preći ovaj put, ali igrači su se držali dogovora, iskazali ogromnu želju, maksimalno se borili za zajednički cilj i sve vreme se držali kao prava grupa. Nadam se da će ostati takvi u pokušaju da se zadržimo u društvu najboljih u regionalnoj ligi i ponovimo ili prebacimo plasman iz prošlog prvenstva Srbije. Verujem u njih, moj stručni štab i upravu, koja nam je omogućila da se u normalnim uslovima bavimo svojim poslom – ima još ambicija strateg Šapčana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari